Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:07 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC „Plăţi nelegale către RAJDP“ - 1.300.000 de lei, plecaţi cu „Caravana estivală“ (documente)

ro

09 Jul, 2014 00:00 3175 Marime text
Vreme de trei ani, Curtea de Conturi a României (CCR) a fost, în repetate rânduri, „alungată“ din sediul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi din cel al instituţiei subordonate, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. După tergiversări îndelungate, auditorii Curţii au reuşit să intre în detaliile actelor emise de CJC şi au scos la iveală „plăţi nelegale“ efectuate către regia condusă de Adrian Gâmbuţeanu, directorul trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu.

În 2013, CCR a înştiinţat atât CJC, cât şi RAJDP cu privire la seria de controale ce trebuiau derulate, însă, „la prezentarea echipei de control a Curţii la sediul RAJDP Constanţa, pentru deschiderea misiunii, aceasta nu a primit documentele solicitate prin notificare, conducătorul Regiei motivând lipsa acordului preşedintelui CJC“, arată procurorii Anticorupţie.
 
Potrivit rezoluţiei DNA, „în cadrul proiectului «Caravana estivală a Județului Constanța», cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), adoptat prin Hotărârea CJ nr.148/2010 și nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorități ale administrației publice și instituții, respectiv RA Romsilva, RAJDP Constanța și SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentațiile tehnico-economice prevăzute de lege“.

Ce a făcut RAJDP cu mai bine de un milion de lei?

Potrivit raportului Curţii de Conturi, în cadrul acţiunilor de control la CJC, s-a constatat: „Efectuarea către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa de plăţi nelegale fără documente justificative întocmite potrivit legii, pentru proiectul «Caravana estivală», în sumă de 1.240 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 55 mii lei. Astfel, pentru acţiunea de plantare de pomi fructiferi, salcâmi în perdele şi ulmi cu balot sau arbuşti, la un număr de 31 de localităţi din judeţul Constanţa, nu există documentaţiile tehnico- economice, conform prevederilor legale în vigoare, devize ofertă şi procese-verbale de recepţie, care să ateste realitatea lucrărilor executate şi conformitatea acestora cu cerinţele tehnico- economice, şi nici date şi informaţii privind coordonatele cadastrale, aferente lucrărilor realizate pe unităţi administrativ-teritoriale“. În aceeaşi cauză, procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanţa a dispus, în luna aprilie, extinderea urmăririi penale în dosarul 215/P/2013, în care Nicuşor Constantinescu este cercetat pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Povestea „Caravanei estivale“

Iată ce au descoperit auditorii externi ai CCR atunci când au efectuat acţiunea de control şi de detaliu la categoria de operaţiuni „cheltuieli cu bunuri şi servicii“ la CJC. Potrivit raportului, „s-a constatat faptul că, la nivelul CJC a fost aprobat Programul cu obiectivele şi lucrările de drumuri şi poduri pe anul 2012, finanţat din bugetul CJ Constanţa, în baza Hotărârilor de Consiliu Judeţean cu numerele 49/2012, 479/2012, 35/2012, 495/2012“. În vederea punerii în aplicare a proiectului „Caravana estivală“, a fost aprobat un protocol de colaborare între RA Romsilva, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA, respectiv cu un număr de 61 de unităţi administrativ-teritoriale. Tot în cadrul verificărilor, auditorii CCR au constatat: „În anul 2012, în Programul de investiţii aprobat, anexă la Bugetul de venituri şi cheltuieli al CJ Constanţa, nu se regăseşte «Proiectul de interes local şi judeţean Caravana estivală - judeţul Constanţa gazda vacanţelor», acesta fiind cuprins la capitolul Transporturi - cheltuieli curente cu amenajarea şi întreţinerea construcţiilor, căilor de acces, alei şi platforme la obiectivele administrate de RAJDP Constanţa - Caravana estivală a judeţului Constanţa, aşa cum reiese din Programul cu obiective şi lucrări de drumuri şi poduri pentru anul 2012, finanţate din bugetul CJC, aprobat prin HCJ nr.35/2012 şi rectificat prin HCJ nr.495/2012“.

Două hotărâri CJC în valoare de 1.300.000 de lei

Conform CCR, în cursul anului 2012, în baza unei facturi proforme din mai 2012, CJC a efectuat către RAJDP plăţi în sumă de 1.000.000 de lei pentru lucrarea „Caravana Estivală a Judeţului Constanţa“, iar în baza unei alte facturi, din iulie 2012, cu o valoare de 1.239.987,60 de lei, entitatea a plătit diferenţa de 239,987,60 de lei. Potrivit CCR, facturii din luna iulie i-a fost anexat un deviz cu lucrările executate în primul semestru din 2012, privind „plantarea de pomi fructiferi, salcâmi în perdele şi ulmi cu balot sau arbuşti, la un număr de 31 de localităţi din judeţ, fără să se respecte prevederile din HCJ nr.148/2010 şi Protocolul de colaborare. [...] Ca urmare, nu au existat la data efectuării plăţilor şi la data prezentului control documente justificative din care să rezulte pretenţia creditorului RAJDP, pentru suma facturată şi decontată în anul 2012, în valoare de 1.239.987,60 de lei, şi nici documente care să ateste realitatea lucrării efectuate şi realizarea acestora în concordanţă cu obiectivele asumate, obligaţiile stipulate pentru CJC şi pentru părţi“. „De asemenea, aceste plăţi efectuate, înregistrate şi raportate de CJC drept cheltuieli curente nu se referă la implementarea unor proiecte în parteneriat cu părţile semnatare al Protocolului, nu privesc obiective investiţionale aferente unor proiecte comune şi nu respectă principiul «transparenţei în implementarea proiectului»“, se mai arată în raportul CCR.

Din cuprinsul Hotărârii CJ, cu numărul 148/2010, invocată de procurori, aflăm că s-a aprobat alocarea sumei de 300.000 de lei pentru anul 2010, în vederea derulării proiectului de interes public judeţean „Caravana Estivală a Judeţului Constanţa 2010“. La un an distanţă, pentru acelaşi program, prin Hotărârea 125/5 aprilie 2012 privind aprobarea proiectului de interes public judeţean „Caravana Estivală a Judeţului Constanţa 2012“, CJC alocă 1.000.000 de lei. Adunând sumele prevăzute în cele două hotărâri, ajungem la valoarea de 1.300.000 de lei, sensibil egală cu cea invocată de procurori (1.239.987,60 de lei), şi care, potrivit acestora, a fost cheltuită „nelegal“, mai precis fără a se ţine cont de obiectivele proiectului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii