Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:17 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău, despre preţul gigacaloriei - „Până la finele lunii, sper să vin cu veşti bune“

ro

11 Oct, 2016 00:00 3513 Marime text
În pofida abţinerii de la vot a consilierilor municipali PNL şi cu aportul majorităţii PSD - PMP (16 voturi), directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a fost mandatat să semneze contractul de credit pe termen scurt pentru finanţarea activităţii curente. Astfel, în numele Regiei şi cu garanţia municipalităţii, RADET Constanţa va lua un credit de 10 milioane de lei de la Banca Transilvania „pentru a asigura funcţionarea sistemului de producere, transport şi distribuţie a agentului termic până în momentul în care începe sezonul rece 2016-2017“. 
 
Potrivit hotărârii adoptate ieri în şedinţa de îndată a CLM Constanţa, banii împrumutaţi vor fi utilizaţi de RADET Constanţa la plata furnizorilor de combustibil ai Electrocentrale Constanţa SA, iar în acest sens se vor încheia convenţii tripartite - Electrocentrale Constanţa SA, RADET Constanţa şi furnizorul de combustibil - „care vor prevedea cuantumul sumelor ce se vor achita de către RADET Constanţa, reprezentând fie contravaloarea facturilor restante ale Electrocentrale SA, fie plăţi în avans pentru combustibilul ce urmează a fi livrat către societate în perioada de iarnă 2016-2017 şi obligaţia furnizorilor de combustibil de a livra cantităţile de combustibil plătite în avans“, se menţionează în proiectul de hotărâre adoptat ieri de CLM Constanţa.
 
„Scopul acestui demers este să asigurăm căldura în casele oamenilor. Creditul pe care RADET îl va accesa nu a impus garanţii imobiliare sau de altă natură. Condiţiile de contractare a creditului au fost analizate, iar împrumutul va asigura funcţionalitatea până la începutul iernii. Regia va rambursa creditul până în luna aprilie 2017“, a afirmat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

Solicitare către Guvern

În paralel cu acest credit bancar ce va fi contactat de RADET Constanţa, municipalitatea a făcut demersuri la Guvern şi caută soluţii pentru menţinerea preţului gigacaloriei pentru populaţie la 250 de lei şi în sezonul rece 2016-2017. „Am iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern prin care municipiul Constanţa să beneficieze de un ajutor din partea Executivului. În funcţie de discuţiile politice şi administrative, până la sfârşitul acestei luni, voi veni în faţa Consiliului Local cu un proiect de hotărâre prin care oamenii să ştie ce îi aşteaptă la iarnă. Sper să vin cu veşti bune, iar 250 de lei cred că rămâne preţul pentru această iarnă. Nu cred că asociaţiile de locatari trebuie să îşi facă probleme, iar constănţenii vor avea căldură şi apă caldă la iarnă“, a anunţat edilul-şef.
Acesta a confirmat că ajutorul solicitat Guvernului pentru municipiu se ridică la 15 milioane de euro, sumă necesară pentru acoperirea subvenţiei acordate de Primăria Constanţa astfel încât populaţia să achite doar 250 de lei/gigacalorie.

Strategii de viitor

În contextul existent, şeful administraţiei publice locale nu s-a sfiit să recunoască faptul că municipalitatea „este preocupată de funcţionarea acestui sistem în condiţiile nu tocmai optime în care funcţionează“. „O discuţie de fond trebuie să fie aceea de restructurare a întregului sistem, pentru că sunt necesare investiţii atât într-o capacitate nouă de producţie, cât şi în reabilitarea sistemului de transport. Şi la nivelul RADET se impune o restructurare, dar nu putem privi pe secţiuni, pe capitole, deoarece suntem legaţi unii de ceilalţi“, a afirmat Decebal Făgădău.
 
Primarul a subliniat că la RADET Constanţa nu se impunea insolvenţa Regiei. „Am analizat această posibilitate, dar este mai bine aşa, întrucât trebuie să speculăm acest avantaj pe care îl are municipalitatea cel puţin, care este un factor de garanţie în faţa furnizorilor RADET şi ai Electrocentrale. Nu am vrut să creştem riscul de a pune garanţii suplimentare în situaţia în care furnizorii de gaz, care au un interes comercial, să privească această relaţie ca pe una cu un potenţial de risc ridicat. Putem discuta despre reorganizare şi în alte condiţii, nu doar în interiorul unei insolvenţe“, este de părere primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii