Delegaţie din China, la Cumpăna Mariana Gâju - „Parteneriatele de înfrăţire nu pot decât să aducă beneficii comunităţilor“ (galerie foto)
Delegaţie din China, la Cumpăna: Mariana Gâju - „Parteneriatele de înfrăţire nu pot decât să aducă beneficii
15 Jul, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5798
Marime text
O delegaţie a Asociaţiei Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea (CPAFFC) şi a Asociaţiei Internaţionale Chineze de Prietenie între Oraşe (CIFCA), însoţită de Cătălin Mihai Constantin, specialist formare în cadrul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), a vizitat, ieri, comuna Cumpăna. La sediul filialei Constanţa a ACoR din clădirea Primăriei din localitate, alături de preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a ACoR, primarul Mariana Gâju, au întâmpinat oaspeţii din China şi membrii Consiliului Director al Filialei ACoR - Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin, Gheorghe Murat, primarul comunei Topalu, şi Ancuţa Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu. Nu a lipsit de la acest eveniment, care a marcat încă o dată prietenia dintre China şi România, consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen.
În acordurile Fanfarei „Muzica Apelor“ a RAJA SA Constanţa, oaspeţii chinezi s-au prins cu reprezentanţii ACoR într-o horă a prieteniei. Din delegaţia chineză au făcut parte Xie Yuan, vicepreşedintele CPAFFC şi CIFCA, Qing Boming, secretarul general al CIFCA, Liu Yan, manager de program în cadrul CIFCA, şi Wang Bo, manager de program în cadrul CIFCA.
Primarii prezenţi la întrevedere au făcut o scurtă prezentare a comunelor lor, subliniind importanţa unui viitor parteneriat între localităţile din China şi cele din judeţul Constanţa, „cu deschidere pentru investitorii chinezi care pot să aducă locuri de muncă şi investiţii financiare din fondul propriu“. „Consider că este un câştig şi o deschidere şi pentru copiii comunelor, pentru că aceste parteneriate de înfrăţire sunt un mare câştig“, a ţinut să precizeze primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Secretarul general al CIFCA, Qing Boming, a explicat, la rândul său, de ce sunt importante acordurile de înfrăţire, care oferă posibilităţi de colaborare pe termen lung şi prin care comunităţile au ocazia de a face schimburi permanente de experienţă, comunităţile locale având cel mai mult de câştigat din aceste acţiuni. „Aceste acorduri de parteneriat, de înfrăţire, presupun contactul dintre populaţie, dintre oamenii comunităţilor prezente, în vederea dezvoltării relaţiilor de prietenie, schimburi de experienţă între elevii şi studenţii din Constanţa şi China, organizarea de expoziţii, dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi de investiţii, organizarea de schimburi de experienţă şi între oamenii de afaceri din cele două ţări, în vederea explorării de noi oportunităţi. De asemenea, există posibilitatea accesării unei platforme pentru promovarea şi sprijinirea acestui tip de cooperare“, a explicat acesta.
Vicepreşedintele CPAFFC şi CIFCA, Xie Yuan, a precizat că este prima vizită pe care o face Asociaţia de Prietenie în Constanţa şi că a fost impresionat de cele văzute. „După primirea călduroasă de care am avut parte aici, la Cumpăna, am observat că judeţul Constanţa este foarte aproape de China. Văzând şi imaginile pe care doamna primar Mariana Gâju ni le-a arătat, ne bucură că relaţiile cu China s-au dezvoltat într-un ritm atât de rapid“, a ţinut să concluzioneze acesta.
În acordurile Fanfarei „Muzica Apelor“ a RAJA SA Constanţa, oaspeţii chinezi s-au prins cu reprezentanţii ACoR într-o horă a prieteniei. Din delegaţia chineză au făcut parte Xie Yuan, vicepreşedintele CPAFFC şi CIFCA, Qing Boming, secretarul general al CIFCA, Liu Yan, manager de program în cadrul CIFCA, şi Wang Bo, manager de program în cadrul CIFCA.
Schimburile de experienţă, baza înfrăţirilor
Aşa cum le stă bine românilor, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu tradiţionala pâine cu sare. La finalul întrevederii, delegaţia din China a primit din partea filialei ACoR Constanţa un dar simbolic: o barcă din lemn prevăzută cu un ceas „pentru ca Marea Neagră să fie unul dintre motivele pentru care să reveniţi aici, iar ceasul să numere timpul cât mai scurt până la realizarea obiectivelor propuse“, după cum a explicat primarul Mariana Gâju. În cadrul întâlnirii de lucru, s-au abordat subiecte importante, vizând în special oportunităţile de colaborare între cele două entităţi, despre proiecte actuale şi viitoare, schimburi de experienţă între funcţionari publici din Republica Populară Chineză şi din România, nevoi de investiţii la nivel local, dar şi activităţi legislative ale ACoR.Primarii prezenţi la întrevedere au făcut o scurtă prezentare a comunelor lor, subliniind importanţa unui viitor parteneriat între localităţile din China şi cele din judeţul Constanţa, „cu deschidere pentru investitorii chinezi care pot să aducă locuri de muncă şi investiţii financiare din fondul propriu“. „Consider că este un câştig şi o deschidere şi pentru copiii comunelor, pentru că aceste parteneriate de înfrăţire sunt un mare câştig“, a ţinut să precizeze primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Secretarul general al CIFCA, Qing Boming, a explicat, la rândul său, de ce sunt importante acordurile de înfrăţire, care oferă posibilităţi de colaborare pe termen lung şi prin care comunităţile au ocazia de a face schimburi permanente de experienţă, comunităţile locale având cel mai mult de câştigat din aceste acţiuni. „Aceste acorduri de parteneriat, de înfrăţire, presupun contactul dintre populaţie, dintre oamenii comunităţilor prezente, în vederea dezvoltării relaţiilor de prietenie, schimburi de experienţă între elevii şi studenţii din Constanţa şi China, organizarea de expoziţii, dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi de investiţii, organizarea de schimburi de experienţă şi între oamenii de afaceri din cele două ţări, în vederea explorării de noi oportunităţi. De asemenea, există posibilitatea accesării unei platforme pentru promovarea şi sprijinirea acestui tip de cooperare“, a explicat acesta.
„Judeţul Constanţa este foarte aproape de China“
La rândul său, preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a ACoR, economist Mariana Gâju, a subliniat faptul că „aceste parteneriate de înfrăţire nu pot decât să aducă beneficii comunităţilor, parteneriate trainice şi spornice“. Totodată, această platformă va putea oferi oportunitatea primarilor Filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România să discute despre provocările comune cu primarii din Republica Populară Chineză, prin intermediul CPAFFC şi CIFCA.Vicepreşedintele CPAFFC şi CIFCA, Xie Yuan, a precizat că este prima vizită pe care o face Asociaţia de Prietenie în Constanţa şi că a fost impresionat de cele văzute. „După primirea călduroasă de care am avut parte aici, la Cumpăna, am observat că judeţul Constanţa este foarte aproape de China. Văzând şi imaginile pe care doamna primar Mariana Gâju ni le-a arătat, ne bucură că relaţiile cu China s-au dezvoltat într-un ritm atât de rapid“, a ţinut să concluzioneze acesta.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii