Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi pe străzi sunt 10.000 de câini fără stăpân Primăria Constanţa răspunde „pe sărite” la întrebările privind problema câinilor comunitari

ro

03 Dec, 2013 00:00 4226 Marime text
„Adăpostul pentru câinii fără stăpân are o capacitate de 400 de câini 9 (sic!)”, se precizează într-un răspuns al Primăriei Constanţa la o solicitare a cotidianului ZIUA de Constanţa, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Menţionăm că solicitarea face parte dintr-o acţiune demarată în contextul în care problema animalelor fără stăpân a polarizat, în ultimele luni, opinia publică din România, iscând, de foarte multe ori, divergenţe şi scandaluri. În această ordine de idei, amintim că, pe 12 aprilie 2008, Valentina Ţigănuş, o fetiţă de şase ani, a murit după ce a fost muşcată de câini, la Agigea, în zona de câmp din apropierea fostului sanatoriu.
 
Adăpostul pentru animalele fără stăpân din municipiul Constanţa este situat pe strada Vârfu cu Dor nr. 5. În ceea ce priveşte banii cheltuiţi de administraţia publică locală pentru întreţinerea adăpostului din 2008 şi până în prezent, defalcat pe fiecare an în parte, municipalitatea precizează: „Întrucât adăpostul a fost predat în stare bună societăţii prestatoare, primăria nu a cheltuit bani pentru funcţionarea acestuia”.
Ce presupun aceste costuri (deparazitare, vaccinare, sterilizare, hrană etc.)? Ei, bine, conform răspunsului Primăriei Constanţa la solicitarea în baza Legii 544 este vorba despre „prinderea, crotaliarea, întreţinerea şi hrănirea pe o perioadă de 7 zile, tratamente sanitar-veterinare de vaccinare, deparazitare internă şi externă, eutanasiere în condiţiile legii, prin anesteziere şi administrare de barbiturice, ridicare şi neutralizare cadavre”.

Nu mai puţin important, în ceea ce priveşte perioada maximă în care un câine comunitar poate fi ţinut în adăpost, administraţia locală constănţeană menţionează: „În conformitate cu art. 4 din O.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, completată şi modificată de Legea nr. 391/2006, câinii comunitari sunt cazaţi pe o perioadă de 7 zile”.
Ce se întâmplă cu patrupedul după expirarea acestui termen? „Potrivit art. 5 din actul normativ menţionat anterior, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi în condiţiile şi termenele stabilite de lege sunt eutanasiaţi cu avizul medicului veterinar”, susţine Primăria Constanţa.
În ceea ce priveşte banii pe care Primăria Constanţa îi cheltuieşte cu fiecare câine fără stăpân în parte, dar şi sumele cheltuite pentru eutanasiere din 2008 şi până în prezent, defalcat pe fiecare an în parte, municipalitatea susţine că pentru a oferi un răspuns la aceste probleme „este necesară o perioadă mai mare de documentare, deoarece situaţia decontărilor este arhivată”.

Prin comparaţie cu răspunsul primit de la Primăria Mangalia pe exact aceeaşi problemă, cel de la administraţia publică locală constănţeană este laconic. În plus, Primăria Constanţa nu oferă răspunsuri la toate întrebările adresate de cotidianul ZIUA de Constanţa în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Răspunsul - semnat, printre alţii, de viceprimarul Gabriel Stan şi de Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din Primăria Constanţa - se remarcă însă prin virgulele „răsărite” generos între subiect şi predicat, formularea funcţionarilor publici care au întocmit hârtia sfidând astfel regulile gramaticii.

Amintim că, potrivit reprezentanţilor administraţiei publice locale, în municipiul Constanţa există, în spaţiul public (aici nu intră platformele industriale, Portul Constanţa şi curţile firmelor) aproximativ 10.000 de câini fără stăpân. Va fi interesant de urmărit cum anume va gestiona Primăria Constanţa, de la 1 ianuarie, problema câinilor comunitari, în conformitate cu legea (n.r. Legea privind eutanasierea maidanezilor), având în vedere că în prezent face dovada că este în stare nici măcar să răspundă la o banală solicitare în baza Legii 544. Deh, „situaţia decontărilor este arhivată”, iar în Primăria Constanţa nu există, probabil, posibilitatea consultării arhivelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dana 03 Dec, 2013 09:44 In primul rand, nu cred ca sunt 10.000 de maidanezi. Cu greu mai vezi un caine pe strada. In port, o persoana fizica a preluat 70 caini castrati si ingrijiti si i-a dus in curtea proprie din alt judet, iar ecarisajul Constanta nu poate fi numit adapost, ci lagar de exterminare. Nu stiu cat dintre dv au fost acolo. Pana nu vezi nu poti scrie pe bune. Va scriu asta fiindca nu ai cum sa intelegi pana nu vezi. Va rog mult sa faceti o campanie prin care sa ii invitati pe oameni sa adopte caini - sa zicem "Nicio casa fara caine", sa prezentati cazuri in care cainele a aparat casa, a parins hotii...Fiti singurul ziar adevarat care sa ajute, sa puna umarul la rezolvarea unei probleme!!! Laudati medicii veterinari care mai fac si operatii, castrari gratuite sau au permis instalarea unei urne la cabinete, pentru urgente maidanezi. Stabiliti un loc unde lumea sa poata lasa mancare pentru adapostul cel nou care se contruieste la 40 km de CT, materiale de contructie, paturi, castroane...ce se poate. Haideti domnilor ca puteti!!!! Si veti fi nu numai respectati de oameni...