DGAS din cadrul Primăriei Constanța lucrează la regulament. Bani pentru angajarea unei bone pentru părinții care nu și-au retras copilul sau nu au refuzat un loc în creșă sau la grădiniță
DGAS din cadrul Primăriei Constanța lucrează la regulament. Bani pentru angajarea unei bone pentru părinții
03 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4459
Marime text
Șeful statului a promulgat legea potrivit căreia familiile pot primi ajutor financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă. Legea 35/2020 este prevăzută să intre în vigoare după 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial, adică abia în data de 31 mai 2020. Concret, banii pentru bone vor veni de la autoritățile locale, astfel că acestea vor stabili anual ce buget alocă pentru asta și o metodologie de acordare.
Practic, autoritățile vor veni în ajutorul celor care vor să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar care n-au cu cine să lase copiii care nu sunt la creșă/grădiniță, care încă nu pot fi dați la școală sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșa/grădiniță.
Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 de lei.
Astfel, pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 și 2.500 de lei – 550 lei, între 2.501 și 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 și 3.500 de lei – 250 de lei.
La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele șase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.
Pot beneficia de ajutorul financiar și persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții dacă: sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă la data solicitării. Nu pot beneficia de ajutorul de la stat cei care sunt asistenți maternali profesionist, iar copilul/copiii sunt în întreținerea acesteia; asistenți personali ai copilului sau beneficiază de indemnizația prevăzută în Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; se află în perioada de concediu pentru creșterea copiilor.
Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere și documente doveditoare care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute de actul normativ.
Legea stipulează că solicitantul are obligația de a depune la serviciul public de asistență socială, din 6 în 6 luni, o declarație pe propria răspundere privind menținerea condițiilor de acordare a ajutorului. Neîndeplinirea acestei obligații în termen de maximum 30 zile de la împlinirea termenului de 6 luni conduce la încetarea dreptului.
Directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, Emil Mereuță susține că administrația locală are la dispoziție 45 de zile ca să elaborez normele locale pentru punerea în aplicarea a legislației. Cel mai probabil va fi nevoie de o hotărâre de Consiliu Local Municipal care va aproba un regulament în baza cărora vor fi acordate aceste sume de bani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii