Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discuții la o măsuță rotundă despre evenimentul-fanion al Constanței. Dezbaterea bugetului pentru Ziua Orașului – un eșec

ro

20 Feb, 2016 00:00 2528 Marime text
Anunțată cu destul de puține surle și mai puține trâmbițe, dezbaterea privind organizarea Zilei Constanței și a Zilei Copilului s-a desfășurat vineri în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța. Inițiatoroarea, Primăria constanța, a fost reprezentantă, iniţial de doi funcționari - Liviu Pătrașcu, director executiv Departament de Relații Internaționale și Organizare Evenimente, și purtătorul de cuvânt al instituției, Liviu Tramudana. Dezbaterea, care s-a dorit a fi una informală, s-a desfăşurat la o... măsuță rotundă.
 
Pentru că angajații Primăriei nu au reușit să vorbească aceeași limbă română ca toți cei prezenţi, spre finalul discuţiei s-a alăturat și viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău. Acesta a conchis: „Acum noi vorbim limbi diferite. Mă așteptam ca azi să nu avem un dialog wow. Pentru că la prima întâlnire fie vorbesc politețurile, fie reproșurile “. 
 
Culmea este că după ce Decebal Făgădău a venit în sală, îmbrăcând rolul de mediator, discuțiile chiar au început să meargă. După ani în care transparența decizională era doar un termen care „dă bine" în documentele Uniunii Europene, fiind un deziderat imposibil de atins, o dezbatere făcută conform legii a fost de ajuns pentru a „luxa“ abilităţile comunicaționale ale angajaţilor Primăriei. 
 
„Eu le-am cerut colegilor mei ca înainte de orice activitate, orice caiet de sarcini se va face, să facem o discuţie pentru afla de la cetăţeni cum să facem ca evenimentele pe care le organizăm din bani publici să fie unele pe gustul constănţenilor. Pentru ca mai multe persoane să se bucure de aceste sărbători avem nevoie de opinii ale oamenilor”, a explicat Făgădău intenția de a face astfel de întâlniri. 
 
Revenind la intențiile Primăriei de a organiza anul acesta – convenabil, în an electoral, chiar cu câteva zile înainte de alegeri - două evenimente pe are municipalitatea le-a uitat în ultimii ani, autoritățile publice locale pun la bătaie aproximativ 800.000 de lei, bani publici care vor constitui fonduri nerambursabile, alocate pe Legea 350-2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
 
La dezbaterea publică au participat destul de puțini reprezentanți ai societății civile și ONG-urilor. Pentru Ziua Orașului, care, potrivit propunerilor preliminarii, va avea loc doar într-o zi, pe 21 mai, Primăria Constanța pune la bătaie un buget de 600.000 de lei nerambursabili. Pentru Ziua Copilului, din fonduri nerambursabile, Primăria pune la dispoziție 200.000 de lei. Evenimentele urmează să se desfăşoare în parcurile de copii. Pentru a putea lua fondurile nerambursabile de la Primărie, cei care vor dori să obţină contractul cu Primăria trebuie să vină cu o parte de cofinanţare de aprox 10%. 
 
Angajații Primăriei au făcut un crochiu al desfăşurătorului evenimentelor pe care le-ar dori pentru Ziua Orașului pe 21 mai: constănțenii sunt invitați în zona veche a orașului, mai precis în zona parcării de la Poarta , pentru a descoperi o parte din istoria veche a urbei. În zona Peninsulară vor fi concerte, dar și parade cu costume de la începutul anilor 1900, personaje pe picioroange, expoziţie de artă plastică ce va înfăţişa viaţa orașului de-a lungul timpului și chiar o proiecție de lumini și lasere pe mare sau pe clădiri. Licitația pentru acest eveniment va debuta în jurul datei de 1 aprilie. 
 
Și pentru Ziua Copilului, Primăria vrea să dea 200.000 de lei din fonduri nerambursabile. De 1 Iunie, vor fi organizate evenimente dedicate celor mici, în locurile de joacă de la Casa de Cultură, Pod Butelii și Parcul Tăbăcărie, dar și într-un spațiu cu o alt destinație din Poarta 6. Aici, cei mai mici dintre constănțeni vor avea parte de personaje de poveste, face painting, confeti și baloane cartoane unde să poată face poze. S-a propus totuși ca evenimentul să fie extins și dedicat tuturor copiilor, de până la 18 ani, nu doar prichindeilor, prin organizarea, de ce nu, a unei competiţii între instituțiile de învățământ. 
 
Primăria aşteaptă în continuare propuneri de la constănţeni, care ar trebui să își spună părerea despre ceea ce își doresc să se întâmple în cele două zile din banii lor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii