Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

ro

06 Jul, 2018 00:00 2757 Marime text

Pentru a doua oară în acest an, consilierii judeţeni PNL Stelian Gima şi Bogdan Bola au înregistrat la secretariatul Consiliului Judeţean proiectul de hotărâre de HCJ nr. 16974 din 21.06.2018, cu privire la construirea primului teatru de copii din judeţul Constanţa.
 
Cei doi aleşi propun rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a listei de investiţii pe anul 2018 la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“ din Constanţa. Aceştia sugerează diminuarea cheltuielilor materiale şi a serviciilor autorităţii publice cu suma de 400.000 de lei şi completarea cu aceeaşi sumă a cheltuielilor cu investiţiile la capitolul studii de fezabilitate şi proiecte pentru obiectivul SF Teatrul pentru Copii „Căluţul de Mare“.
 
„Pentru prima dată în istoria bătrânei cetăţi Tomis, autorităţile judeţene doresc să realizeze ceva pentru cultura acestei urbe. Astfel, după ce toate minunatele acte de cultură care au avut loc la Constanţa s-au desfăşurat în fosta sală de festivităţi a Colegiului «Mircea cel Bătrân» (actualmente Teatrul Naţional de Operă şi Balet «Oleg Danovski»), Teatrul «Elpis» al comunităţii elene (cea mai veche sală de teatru, încă în funcţiune) şi în clădirea ctitorită de filantropul grec Demostene Tranulis şi mai apoi donată statului român (actualmente Teatrul de stat Constanţa sau, cum îl cunosc toţi constănţenii, Teatrul «Fantasio»), considerăm că este momentul să ne aducem şi noi aportul“, susţine unul dintre iniţiatori, consilierul judeţean Stelian Gima.
 
Iniţiatorii susţin că acest proiect este unul de suflet al fostului manager al teatrului, Vasile Gherghilescu, cel ce a înfiinţat în anul 2003 Teatrul pentru Copii şi Tineret pe structura vechiului Teatru de Păpuşi.
„Proiectul doreşte să transforme o zonă a acestui oraş într-un spaţiu destinat exclusiv celor mici, unde aceştia să vină pentru un spectacol la Delfinariu, unde să poată vizita Planetariul sau frumoasa Microrezervaţie, expoziţia de păsări exotice sau să practice echitaţia, să se plimbe în aer liber şi, de ce nu, să urmărească o piesă de teatru pentru copii. Este vorba despre zona Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa. Considerăm că este oportun şi uşor de realizat acest proiect, mai ales că există posibilitatea accesării unor fonduri pentru construirea acestui obiectiv pe dezvoltare metropolitană. În continuarea acestor câteva gânduri, vă prezentăm şi proiectul nostru, în speranţa obţinerii unui sprijin cât mai puternic pentru ca proiectul să capete viaţă şi să se transforme în realitate“, susţine consilierul Stelian Gima.
 
Precizăm că, în luna februarie, cei doi aleşi judeţeni au încercat să introducă acest proiect sub forma unui amendament la momentul aprobării bugetului judeţean, dar amendamentul nu a trecut. Investiţia este estimată la 2 milioane de euro. Iniţiatorii susţin că au identificat şi un teren din oraş, situat pe malul lacului Tăbăcărie, în spatele Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Cum ar trebui să arate teatrul, în viziunea iniţiatorilor 

Potrivit expunerii de motive la proiectul depus de consilierii liberali, noul teatru ar trebui să fie dotat cu toate spaţiile de care are nevoie o instituţie de acest gen demnă de secolul XXI, cu o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală auxiliară de repetiţii (în care se vor putea ţine şi spectacole minore - pentru cca 60 de locuri), rampe de acces (planuri înclinate) pentru copii mici, foaiere, garderobă, casă de bilete, bufet, spatii de expoziţii, grupuri sanitare separate pe sexe - pentru public.
 
Pentru actori, vor fi prevăzute cabine dotate corespunzător, camere de machiaj, grupuri sanitare şi vestiare. Pentru personalul auxiliar, vor fi prevăzute spaţii tehnice şi ateliere de croitorie, decoruri şi păpuşi. Pentru administraţie se vor crea spaţii pentru contabilitate, secretariat, director, sală de consiliu, grup sanitar. Este necesar să existe şi trei garsoniere pentru trupele care vin din ţară sau străinătate, cheltuielile cu cazarea lor reducându-se considerabil. Clădirea va avea spaţii de degajare (holuri, culoare, scări) atât pentru public, cât şi pentru personal. Scena va fi dimensionată corespunzător cu standardele internaţionale, având şi spaţii adecvate pentru culise, backstage.
 
La exterior, iniţiatorii proiectului propun montarea unei scene şi gradene (având şi grupuri sanitare) pentru spectacole în aer liber. Parcul care se va realiza înspre lac se poate dota cu jocuri de copii, un mini Disneyland. Spaţiile terenului arondat teatrului se vor amenaja cu spaţii verzi. Indicii spaţiali ai imobilului propus: suprafaţa terenului = 4.473 mp, aria construită = 1.500 mp+70 mp.
 


Iniţiatorii proiectului susţin că au primit asigurări din partea executivului Consiliului Judeţean că vor susţine acest proiect. 

Ce spune conducerea Consiliului Judeţean? 

Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu, spune că în acest moment nu există disponibilă o axă de finanţare pentru construirea unui teatru nou. „Cei 400.000 de lei propuşi de domnii consilieri pentru rectificarea bugetară pentru studiul de fezabilitate nu sunt o problemă. Adevărata problemă este lipsa în acest moment a unei axe de finanţare. Prin absurd, aprobăm studiul de fezabilitate şi ce facem cu el, îl ţinem în sertar? Ne apucăm de studiu fără să ştim amplasamentul, pentru că cel propus de iniţiatori nu ştiu dacă este cea mai fericită soluţie. Vorbim despre un teren sensibil, în zona lacului. În principiu, susţin ideea unui teatru nou pentru copii, să vedem însă ce soluţii există“, a precizat şeful CJC. 

În anii '50 s-au înfiinţat colective teatrale cu spectacole pentru copii 

Preocupările pentru un teatru destinat copiilor în Constanţa au existat încă de la începutul secolului al XX-lea, atunci când, după 1910, Alexandru Davila inaugura stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului din Constanţa. În anii '50, când s-au înfiinţat colective teatrale cu spectacole pentru copii din cadrul caselor de cultură ale sindicatelor, a luat fiinţă şi la Constanţa o formaţiune de amatori care începe să prezinte o serie de spectacole publice
 
În 1956 s-a constituit o trupă închegată, condusă de regizorul Claudiu Cristescu, care a debutat în incinta Teatrului Dramatic. La scurtă vreme după înfiinţare, Teatrul de Păpuşi, ca secţie a Teatrului Dramatic, a putut avea spectacole în clădirea celei mai vechi săli de teatru din Constanţa (în care funcţionează şi astăzi) - fostul Teatru „Elpis“ al comunităţii elene.
 
În anul 2003, pe structura Secţiei de Păpuşi a luat naştere Teatrul pentru Copii şi Tineret, din iniţiativa directorului-actor Lică Gherghilescu, având ca principal obiectiv lărgirea paletei repertoriale de spectacole şi, implicit, a segmentului de public.
Sala în care funcţionează astăzi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare“ nu mai corespunde cerinţelor desfăşurării unor activităţi artistice în concordanţă cu standardele moderne adecvate secolului XXI. Deoarece are o vechime de peste 100 de ani (1895), ea a fost deseori supusă unor reparaţii sau reamenajări.
 
După 1944, balcoanele care existau la nivelul etajului 1 s-au deteriorat în aşa măsură încât au trebuit dezmembrate. Scena este mai mult improvizată, neavând un loc normal pentru jocul actorilor, pentru amplasarea unor decoruri adecvate. Nu există suficient loc pentru cabinele actorilor, cameră de machiaj, spaţii pentru recuzită şi costume. Nu există spaţii pentru foaiere, bufet, sau grupuri sanitare necesare pentru numărul de spectatori din sala de spectacole. De asemenea, nu există o sală secundară pentru repetiţii sau spectacole minore, iar curăţenia se face cu dificultate.
 


În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza date din proiectul depus de consilierii PNL pentru construirea unui teatru pentru copii în Constanţa. 
 
Citeşte şi:

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii şi tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima şi Bola, neacceptată de Consiliul Judeţean Constanţa! (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii