Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este vizată o investiţie pe un teren din Dosarul Retrocedărilor Consilierul personal al primarului de Constanţa a atacat în instanţă un PUZ (documente)

ro

22 Nov, 2017 00:00 4873 Marime text
Mihai Petre, consilierul personal al primarului Decebal Făgădău, a atacat în instanţa de contencios-administrativ Hotărârea de Consiliu Local nr. 51 din 30/01/2012 privind aprobarea documentaţiei PUZ pentru teritoriul situat în municipiul Constanţa delimitat de strada Sarmizegetusa, strada Ştefan cel Mare, bulevardul Tomis, strada Răscoalei din 1907, teren în suprafaţă de 15.949 mp, proprietate a unor persoane fizice şi juridice. Acţiunea lui Mihai Petre s-a materializat în dosarul 7923/118/2017, având ca obiect suspendare executare act administrativ, înregistrat la începutul acestei săptămâni pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
Terenul care face obiectul PUZ-ului atacat în instanţă a avut de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi face parte din Dosarul Retrocedărilor, în care au primit condamnări cu suspendare Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion MaricaCristian Talpău  Nora Alina ChircăGeorgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.
 
În acelaşi proces au fost achitaţi, printre alţii, şi primul proprietar al terenului care se află în curtea blocului S0 aflat pe bulevardul Tomis la numărul 99 şi care face obiectul acestui dosar - Daniel Ene. Ulterior, terenul a ajuns în posesia Andreei Enescu, contra sumei de 613.000.000 de lei vechi. În 2004, aceasta vindea, la rândul ei, terenul către SC Penkav SRL, o firmă irlandeză care-i avea ca acţionari pe Thomas Kavanagh şi Pender Matthew Thomas.
 
În 2015, Penkav a obţinut de la Primăria Constanţa un certificat de urbanism pentru o construcţie P+2, cu spaţiu comercial la parter.
Societatea a fost dizolvată la sfârşitul anului 2015, iar irlandezii s-au asociat cu un antreprenor autohton, Ciprian Iancu, în vederea ridicării construcţiei, urmând ca acesta să primească o cotă-parte din vânzarea apartamentelor care urmau să fie ridicate.
 
Antreprenorului îi revenea obligaţia să obţină autorizaţia de construcţie. Totul s-a blocat la faza emiterii certificatului de urbanism pentru Planul Urbanistic de Detaliu. Totuşi, a fost obţinut un aviz de cercetare arheologică în baza căruia în zonă s-a încercat demararea unor săpături de către constructorul antreprenor. Totul a fost stopat după ce consilierul primarului, Mihai Petre, care locuieşte în zonă, s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). „Aceştia au efectuat o verificare şi au constatat nelegalitatea certificatului de urbanism, au cerut autorităţii locale să nu emită autorizaţia de construcţie şi să nu mai prelungească certificatul de urbanism. Totodată, au cerut Prefectului judeţului Constanţa să anuleze hotărârea 51/2012 de emitere a PUZ-ului, ca fiind nelegal“, povesteşte Mihai Petre.
 
Consilierul spune că s-a interesat personal atât pe vremea fostului prefect Adrian Nicolaescu, cât şi în mandatul actualului reprezentant al Guvernului în teritoriu, Ioan Albu, despre stadiul punerii în aplicare a recomandării celor de la ISC. „Nu s-a întâmplat nimic, motiv pentru care mi-am luat inima în dinţi şi m-am adresat instanţei, în speranţa că lucrurile se vor rezolva“, a declarat consilierul, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Vom reveni.
 

În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza certificatul de urbanism obţinut de firma irlandeză pentru terenul pe care trebuia să se construiască imobilul P+2, răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcţii la solicitarea primarului Decebal Făgădău, dispoziţia fostului primar prin care acesta îl împroprietărea cu teren pe Daniel Ene şi adresa lui Mihai Petre către arhitectul-şef Mihai Vânturache în legătură cu situaţia juridică a terenului care face obiectul dosarului. Documentele ne-au fost puse la dispoziţie de Mihai Petre, consilierul personal al primarului Decebal Făgădău.

Citeşte şi:

Sentinţa din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, contestată de aproape 30 de ori
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii