Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EXCLUSIV Detalii surprinzătoare scoase la iveală de Curtea de Conturi. RAJDP Constanţa a rămas fără banii Consiliului Judeţean

ro

13 Feb, 2015 00:00 3313 Marime text
Premieră pentru Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Consilierii judeţeni nu au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a listei de investiţii a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa pe anul 2015. Ceea ce înseamnă că RAJDP Constanţa nu are buget alocat de la Consiliul Judeţean pe anul în curs. În cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean de ieri, aleşii judeţeni liberali au refuzat să voteze proiectul de buget. Motivul invocat de liderul de grup al PNL, George Măndilă, a fost acela că atât preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cât şi directorul RAJDP „sunt cercetaţi pentru atribuiri nelegale de sume, iar anchetele sunt în derulare“. „Desigur, funcţionează prezumţia de nevinovăţie, dar preferăm să nu votăm până când instanţa nu se va pronunţa ferm în acest sens“, a adăugat George Măndilă. El a adus în discuţie nu doar dosarele care se află la DNA, ci şi raportul Curţii de Conturi.

 Curtea De Conturi a verificat situaţia din ultimii trei ani a RAJDP

 Iată care sunt concluziile la care au ajuns auditorii Curţii de Conturi, în urma efectuării verificărilor la RAJDP Constanţa în anul 2014. Potrivit unui răspuns al Curţii de Conturi remis cotidianului ZIUA de Constanţa, în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, acţiunea de control la RAJDP Constanţa s-a desfăşurat în perioada 5.05.2014 - 15.07.2014 şi a avut în vedere „verificarea modului de gestionare şi utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asigurarea integrităţii patrimoniului public şi privat al UAT, pentru perioada 2011-2013“.
 
„Este de remarcat că, după ce timp de trei ani Curtea de Conturi a fost împiedicată în mod voit să desfăşoare misiunea de control la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, întrucât atât directorul general al regiei, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în subordinea căruia se află regia, au refuzat în mod expres şi cu bună ştiinţă să pună la dispoziţia echipelor de control documentele ce urmau să fie supuse verificării, în anul 2014, Curtea de Conturi a efectuat o acţiune de control la această regie, având ca tematică verificarea modului de gestionare şi utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asigurarea integrităţii patrimoniului public şi privat pentru perioada 2011-2013“, se mai arată în documentul Curţii de Conturi a României, referitor la controlul efectuat anul trecut la RAJDP Constanţa.

 Curtea de Conturi - „Abaterile constatate relevă o activitate neconformă“

 Totodată, auditorii Curţii de Conturi au constatat „că abaterile constatate şi amploarea sumelor aferente acestora relevă o activitate neconformă cu statutul şi obiectivele regiei, care, practic, nu a avut decât rolul de a derula fondurile de la nivelul Consiliului Judeţean pentru diverse programe, chiar dacă regia nu avea nici expertiza şi nici resursa umană aferentă pentru implementarea acestora. Pot fi menţionate, în acest sens, programele judeţene de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, de împădurire pentru prevenirea riscului deşertificării în judeţul Constanţa, de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie pe drumuri judeţene şi comunale, programul judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi în cadrul căruia RAJDP Constanţa a angajat şi a efectuat plăţi pentru înfiinţare livezi şi achiziţionare pachete de seminţe de lavandă. Însă gestionarea defectuoasă a acestor programe a condus la prejudicierea patrimoniului UATJ şi a unităţilor administrativ-teritoriale comunale cu suma de 17.152.000 de lei“, se precizează în expertiza întocmită de auditorii Curţii de Conturi.

 „Regia a cesionat lucrările la un preţ mai mic altor operatori economici“

 „În ceea ce priveşte lucrările de consolidare, reabilitare şi modernizare drumuri judeţene şi comunale, s-a constatat că atribuirea execuţiei acestora s-a făcut de către Consiliul Judeţean prin încredinţare directă, RAJDP Constanţa primind fonduri pe baza unor devize de lucrări întocmite de către aceasta. Ulterior, regia a cesionat lucrările la un preţ mai mic altor operatori economici, iar unii dintre aceştia au cesionat şi ei lucrările la alţi operatori, la preţuri şi mai mici. Acest mod de lucru a condus la majorarea nejustificată a costului lucrărilor la unele obiective de investiţii cu suma de 15.340.000 de lei. Pe de altă parte, la obiectivul de investiţii DJ 392 a fost efectuată plata integrală a lucrărilor, fără însă ca lucrările să fie recepţionate, la verificarea faptică drumul fiind impracticabil şi deteriorat, ceea ce a generat o pierdere de 26.588.000 de lei“, consideră reprezentanţii Curţii de Conturi, însărcinaţi cu efectuarea analitică a controlului din anul 2014.
 
De asemenea, s-a mai reţinut că, deşi Consiliul Judeţean Constanţa a beneficiat de la bugetul de stat de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, a căror repartizare se face pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărâre de consiliu judeţean în funcţie de lungimea şi starea tehnică a drumurilor, „în fapt, 78% din aceste sume, respectiv 28.873.000 de lei, au fost direcţionate către RAJDP Constanţa pentru achitarea ratelor de leasing pentru achiziţii de utilaje şi mijloace auto, contrar prevederilor legale“, potrivit auditorilor.

 „Bunăvoinţa“ unor consilieri

 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, cel delegat de Nicuşor Constantinescu pentru a conduce şedinţa, a explicat că Regia de Drumuri poate funcţiona pentru că există bugetul de anul trecut.

Regia, la ora asta, nu are buget. Până una alta, regia e a Consiliului Judeţean şi se supune deciziei Consiliului Judeţean. Dacă astăzi (n.r. ieri), în plen, Consiliul Judeţean asta a votat, prin «bunăvoinţa» unor consilieri, asta e situaţia. Ea (n.r. Regia de Drumuri) poate funcţiona, pentru că nu are venituri numai de la noi. Practic, noi le-am aprobat, prin legea bugetului care a fost depusă, suma de bani pe care le-o alocam. Din păcate, ei nu au predat bugetul instituţiei. Dar se merge pe bugetul anului trecut, care e undeva la 8,3 pe lună şi pur şi simplu adoptările nu se pot face decât în limita asta - de 8,3 pe lună. O chestiune: ei trebuie să aibă buget că aşa cere legea. Ei oricum şi l-au aprobat în Consiliul de Administraţie, nu mai am ce să zic“, a explicat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

Dată fiind situaţia, deoarece proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului RAJDP nu a trecut de votul aleşilor, vicepreşedintele CJC Cristian Darie a solicitat reluarea votului, pe motiv că „nu putem lăsa regia cu buget minim“. Cel puţin până la şedinţa următoare a Consiliului Judeţean, RAJDP va trebui să se descurce fără ajutorul nepreţuit al CJC.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii