Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grevă japoneză în administraţie. SNFP are sindicalişti în Prefectură, OPC, Direcţia pentru Cultură şi AJPIS

ro

18 Nov, 2016 00:00 2601 Marime text
Angajaţii administraţiei publice, funcţionari publici şi personal contractual, vor demonstra marţi, 22 noiembrie, deoarece nu au beneficiat de nicio creştere salarială pe parcursul anului 2016, informează sindicaliştii.
 
Potrivit acestora, demonstraţiile sunt împotriva angajatorilor direcţi care nu s-au implicat în creşterea salarială sau care nu au aplicat corect dispoziţiile OUG 43/2016, aceştia mulţumindu-se cu exploatarea resursei umane, împotriva Guvernului care, contrar celor declarate, a dus o politică neunitară de creştere salarială, singurii beneficiari ai creşterilor salariale fiind Sănătatea şi Învăţământul, dar şi împotriva Parlamentului, care a ignorat în totalitate salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual - categorie de personal care asigură buna funcţionare a statului de drept.
 
În contextul actual, în care cadrul juridic nu permite organizarea grevei generale de către sindicate, funcţionarii publici şi personalul contractual din Administraţia Publică au decis să protesteze în faţa instituţiilor publice. Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) - funcţionari publici şi personal contractual din administraţia publică locală şi centrală - se vor solidariza cu demonstranţii şi protestează alături de ei prin grevă japoneză, purtând o banderolă albă.

Revendicările lucrătorilor din administraţie

Având în vedere tensiunile generate de proasta salarizare din administraţia publică locală şi a unor categorii din administraţia publica centrală şi respectând hotărârea Consiliului Naţional de a se solidariza în orice acţiune de protest declanşată de angajaţii sistemului public, SNFP organizează acest protest de susţinere cu o zi înaintea întrunirii Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor în care se va dezbate OUG 43/2016.
 
Protestul SNFP va îmbrăca forma unei „greve japoneze” - purtarea unei banderole - dar, cu siguranţă, angajaţii administraţiei publice se pot solidariza, individual sau colectiv, la orice formă de protest generată de discrepanţele salariale din sistem şi care, în lipsa unei legiferări unitare, au fost rezolvate doar pentru anumite categorii de bugetari, ne-a declarat preşedintele SNFP la nivel naţional, Sebastian Oprescu.

Acesta a adăugat că organizarea grevei este ilegală în contextul actualei legislaţii, acesta fiind şi motivul pentru care SNFP este în imposibilitatea declanşării ei.
 
„În aceste condiţii, în imposibilitatea organizării grevei, ne solidarizam şi vom participa la orice protest la care participă funcţionarii publici din România, pentru că protestele prin demonstraţii sunt garantate de Constituţie, fiind consfinţite ca drepturi şi libertăţi fundamentale”, a adăugat acesta.

Revendicările SNFP sunt:

- legiferarea OUG 57/2015 aşa cum a fost aprobată de Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor;
- referitor la OUG 43/2016, în cazul autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale având acelaşi scop, îndeplinind aceleaşi funcţii şi atribuţii, având acelaşi nivel administrativ ierarhic (autorităţi publice judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale), nivelul maxim al salariului să fie stabilit la nivelul maxim aflat în plată în cadrul tuturor acestor autorităţi;
- echivalarea salarială trebuie operată excluzând gradaţia. Revendicarea este argumentată prin faptul ca această componentă salarială, gradaţia, reprezintă vechimea persoanei, şi nu un drept salarial aferent activităţii din cadrul instituţiei;
- clarificarea unor prevederi din OUG43/2016 care au dus la aplicarea eronată a acestei ordonanţe pentru grupurile de unităţi aflate în subordinea aceluiaşi ordonator de credite.
 

Anca Epure, preşedintele SNFP Constanţa, ne-a declarat că, la Constanţa, membrii sindicatului activează în cadrul Prefecturii, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei pentru Culte, Cultură şi Patrimoniu, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Epure susţine că se va consulta cu liderii de sindicat din instituţiile menţionate pentru a afla dacă aceştia vor lua parte la protestul anunţat pentru data de 22 noiembrie. „Participarea este benevolă şi individuală. Fiecare decide dacă va da curs acestei greve japoneze, nimeni nu poate fi obligat”, a comentat Epure.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii