Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)
Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța: Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)
23 Mar, 2024 16:33
ZIUA de Constanta
1054
Marime text
- Municipiul Constanța are o hartă strategică de zgomot reactualizată. Reamintim, CLM Constanța a adoptat în ședința de luna trecută actualizării documentului, potrivit căruia nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial
- Sursa principală de zgomot în municipiul Constanța rămâne traficul rutier, potrivit raportului privind datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului din ianuarie 2024
- Conform măsurătorilor efectuate, arterele cu un nivel crescut de zgomot, pe care se regăsesc cei mai multi locuitori afectați sunt: b-dul Aurel Vlaicu, b-dul I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai, str. Mircea cel Bătrân, str. Negru Vodă, str. I.G. Duca, str. Dezrobirii, str. Cumpenei, str. Baba Novac, str. Soveja, Șos. Mangaliei, b-dul Mamaia, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand
- În afara zonei industriale Port Constanța (care nu face obiectul prezentei documentații), s-au luat în considerare următoarele unități industriale care intră sub incidenta Legii nr. 121/2019: Electrocentrale Constanța SA, Rodata SA, Heineken România
Municipiul Constanța are o hartă strategică de zgomot reactualizată. Reamintim, CLM Constanța a adoptat în ședința de luna trecută actualizării documentului, potrivit căruia nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial.
Sursa principală de zgomot în municipiul Constanța rămâne traficul rutier, potrivit raportului privind datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului din ianuarie 2024.
Conform măsurătorilor efectuate, arterele cu un nivel crescut de zgomot, pe care se regăsesc cei mai multi locuitori afectați sunt: b-dul Aurel Vlaicu, b-dul I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai, str. Mircea cel Bătrân, str. Negru Vodă, str. I.G. Duca, str. Dezrobirii, str. Cumpenei, str. Baba Novac, str. Soveja, Șos. Mangaliei, b-dul Mamaia, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand.
În afara zonei industriale Port Constanța (care nu face obiectul prezentei documentații), s-au luat în considerare următoarele unități industriale care intră sub incidenta Legii nr. 121/2019: Electrocentrale Constanța SA, Rodata SA, Heineken România.
În urma schimbării algoritmului de calcul, confrom anexei 2 din Legea nr. 121/2019, începând cu 2022 se cuantifică și autovehiculele medii și motocicletele, ceea ce duce la o creștere a nivelului zgomotului calculat pe fiecare stradă, comparativ cu situația anului 2018.
În ceea ce privește zgomotul provenit din activități industriale, acesta este relativ mic, doar 253 locuitori fiind expuși la niveluri ale zgomotului de pește 55 dB(A), respectiv riveranii unităților industriale Electrocentrale Constanța SA și Heineken România.
În municipiul Constanța nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial. Nu se găsesc în interiorul aglomerării urbane Constanța contururi de 55 dB(A) pentru indicatorul L_zsn sau 50 dB(A) pentru indicatorul L_noapte de la sursele de zgomot de tip industrial aflate în afara limitei administrative.
Suprafața inclusă în cartarea strategică de zgomot nu include drumuri, căi ferate, aeroporturi din afara limitei administrative a aglomerării. Drumurile și caile ferate care ies din limita administrativă sau se află în imediata sa apropiere au fost luate în considerare ca surse de zgomot.
Raportul a fost realizat de Enviro Consult, potrivit contractului de servicii încheiat cu Primăria Constanța cu nr. 158071/29.07.2022 având ca obiect realizare „Actualizarea hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța, aprobată prin HCL nr.458/2018”.
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza raportul privind prezentarea evaluării rezultatelor obţinute prin cartarea de zgomot pentru fiecare hartă strategică de zgomot în municipiul Constanţa.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
În secțiunea Documente puteți consulta Proiectul de hotărâre nr. 76/2024 privind aprobarea „Actualizării hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța”.
Citește și:
Primăria vrea să actualizeze harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii