Iarna-i grea, factura-i mare! Ce a obținut primarul Chițac de la premierul Ciucă?
Iarna-i grea, factura-i mare! Ce a obținut primarul Chițac de la premierul Ciucă?
06 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2416
Marime text
- Constanța este pe lista municipiilor reședință de județ cu mâna întinsă la Guvern
- Prețul gigacaloriei aproape s-a dublat în ultimele luni la Constanța. În luna septembrie, tariful a crescut de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar în luna noiembrie de la 1.034 de lei la 1.330 de lei
- USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern la Termoficare Constanța care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei la Constanța
- Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu spune că discuțiile purtate la Guvern cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022
- Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat să fie preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor
- Guvernul va iniția un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică
La solicitarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanții Guvernului au analizat, împreună cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, situația alimentării cu energie termică a celor două municipii și impactul prețului gigacaloriei asupra populației.
Întâlnirea a avut loc la Palatul Victoria, cu participarea miniștrilor Finanțelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke și Energiei, Virgil-Daniel Popescu.
Scopul întâlnirii a fost găsirea urgentă a unor soluții pentru ca cetățenii din București și Constanța să beneficieze de apă caldă și căldură în această iarnă iar impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație să nu fie unul devastator.
Pentru a veni în sprijinul celor două municipalități, Guvernul va iniția un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică.
De această formă de sprijin vor beneficia și locuitorii din alte localități care se confruntă cu probleme în livrarea energiei termice.
Prezent la discuții, secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu (n.r. fost prefect al județului Constanța), spune că „discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022 iar pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor”.
Reprezentanții USR au cerut un audit la Termoficare Constanța care distribuie agentul termic către populație
“Uneori rămânem siderați de discursul primarului Vergil Chițac, care dă dovadă nu doar de lipsă de consecvență în declarații, dar se pare că, mai nou, plagiază ideile altora atunci când îi convine, mai ales în intervenții televizate.”, susține președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe.
De altfel, acesta împreună cu ceilalți consilierii locali USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern în cadrul RADET (actuala Termoficare Constanța), care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei la Constanța, solicitare cu care au fost de acord toți aleșii locali municipali dar care s-a lovit de reacția de scepticism a primarului Chițac, care l-a catalogat ca fiind inutil.
Ulterior, printr-o dispoziția de primar, Chițac a încuviințat realizarea auditului.
Gigacaloria majorată succesiv la Constanța
Vă reamintim, prețul gigacaloriei aproape s-a dublat în ultimele luni la Constanța.
Succesiv, Vergil Chițac a cerut consilierilor locali majorarea prețului gigacaloriei, în luna septembrie, de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar în luna noiembrie de la 1.034 de lei la 1.330 de lei.
În apărarea inițiativelor sale, primarul Chițac a spune că aceste majorări sunt consecința pierderile din conductele mult prea vechi și cu grave deficiențe, dar și din cauza majorărilor de tarife la energie.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
De la 1 ianuarie 2022, constănțenii vor plăti 450 de lei pentru gigacalorie. În schimb, locatarii din Henri Coandă primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii