Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:42 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă

ro

17 Apr, 2020 00:00 9134 Marime text

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în calitate de administrator al lacului Tăbăcărie, a invitat Primăria Constanţa și Consiliul Județean Constanța, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului Tăbăcărie, la data de 23 aprilie 2020, la o analiză, pe tema reabilitării construcției de tip cheu (perete de beton vertical) care înconjoară lacul Tăbăcărie.

“De ce nu se reabilitează malul lacului Tăbăcărie? și De ce nu amenajați malul cu piste de biciclete sau de promenadă? sunt întrebările pe care mi le adresează, în mod repetat, majoritatea constănțenilor de când am început acțiunea de salubrizare a lacului Tăbăcărie. După ani de zile în care s-a arătat constant cu degetul spre ABADL ca fiind principalul vinovat pentru modul dizgrațios în care se află cheul betonat al lacului, consider că este cazul să facem lumină în acest caz și să lămurim acest aspect. De o lună, de când am ajuns la conducerea Administrației Bazinale de Apă, am solicitat și analizat documentele din care ar fi trebuit să reiasă că noi suntem administratorii acestei structuri, însă rezultatul contrazice, în mare măsură, ce s-a susținut până în acest moment. Iată ce am găsit: construcția de beton de tip cheu a fost executată în anii 1978-1979 de către autoritățile locale, în baza proiectului 330/1975 și era parte a lucrărilor de amenajare a zonei lacului, incluzând debarcadere și alei pietonale. Deci scopul ei a fost de la început de amenajare de mal, pentru recreerea constănțenilor și nu de construcție hidrotehnică pentru apărare împotriva inundațiilor, adică cele care cad în administrarea Apelor Române. În septembrie 1990, când s-a înființat ABADL, aceasta a preluat patrimoniul fostului Oficiu de Gospodărire a Apelor (OGA) Constanța - stăvilarele de pe lacurile Siutghiol și Tăbăcărie, luciul de apă și cuvetele celor două lacuri și canalul care trece prin Satul de Vacanță și leagă Tăbăcărie de Siutghiol. Malul betonat de tip cheu NU era în patrimoniul OGA, așa că nu a intrat în patrimoniul ABADL. Ba mai mult, în anexa 12 la Hotărârea de Guvern 1705/2006, unde apar înscrise bunurile din domeniul public al statului, apare înscrisă doar cuveta lacului - fundul lacului acoperit total de apă. Deci nici aici nu apare ca fiind în administrarea ABADL malul betonat. De aceea, biroul patrimoniu - cadastru al ABADL nu are în arhivă nicio adresă, procedură, corespondență privind intabularea sau posesia malului. De altfel, în Inventarul Bunurilor din Domeniul Public al Statului, niciun lac natural sau de acumulare din România NU are malurile intabulate. Deci nici Tăbăcărie.

De ce totuși s-a creat impresia că ABADL deține malul? În primul rând, pentru că s-a permis altor instituții să arunce responsabilitatea în curtea instituției noastre, fără să li se dea un răspuns niciodată, din motive evident politice.
Pentru prima oară după Revoluție, dorim să confruntăm documentele, datele, planșele foto, ortofotoplanuri, etc. de care dispun instituțiile noastre, pentru a stabili împreună cum vom proceda în continuare privind proprietatea și administrarea cheului (perete de beton vertical) în scopul reabilitării și reparării acestei construcții. La acest moment, construcția prezintă numeroase puncte de alunecare șı de prăbușire, care pot pune în pericol siguranța constănțenilor și a turiștilor care se plimbă pe malul lacului”, afirmă Bogdan Bola, director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
 

Continuă igienizarea lacului Tăbăcărie și zona adiacentă din Satul de Vacanță

 
Angajații ABADL adună cu gunoaiele aruncate în zona lacului Tăbăcărie. “Oricât s-ar chinui angajații ABADL să igienizeze această zonă, scoțând zilnic tone de resturi menajere din apa lacului, ține și de constănțeni să nu mai continue această mizerabilă stare de fapt. Știu că ar fi trebuit să se facă până acum curățenie mai des pe apa lacului, să existe un program clar prin care Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral să facă această igienizare, să existe parteneriate cu societatea civilă care ar fi putut să ajute..dar nu mă mai uit în urmă! Iar de acum în continuare, așa vom face pe viitor, pentru că asta reprezintă normalitatea. Sper doar ca la finalul acestor întâlniri, să încetăm cu jocurile politice care nu aduc nimic bun pentru absolut niciun constănțean și ca instituțiile care chiar își doresc să reabiliteze malul lacului Tăbăcărie să își și asume sa facă acest lucru. Încă mai cred că putem avea un parc frumos, curat și modern..trebuie doar să existe și o voință politică în administrația locală”, adaugă Bogdan Bola.
Directorul instituției mai spune că în săptămânile care urmează , ABADL se va  ocupa mai ales de canalul de legătură dintre lacul Siutghiol și lacul Tăbăcărie și zona adiacentă din Satul de Vacanță, acolo unde este, din păcate, un adevărat focar de infecție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Morosanu Dragu Petrisor 17 Apr, 2020 17:11 In sfarsit , cineva se gandeste sa aduca un plus de valoare acestui loc minunat. Ar rebui sa arate aceasta zona ca parcul din Singapore.