Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În municipiul Constanța există 4.595 de scări de bloc și 804 lifturi. Primăria așteaptă precizări cu privire la montarea de dispozitive cu dezinfectanți (galerie foto + document)

ro

01 Apr, 2020 00:00 5779 Marime text

Ordonanța Militară nr.4 prevede montarea de dispozitive cu dezinfectanți la scările blocurilor și dezinfectarea frecventă a spațiilor comune din blocuri. 
Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că așteaptă precizări cu privire la obligația autorităților locale de a asigura dezinfecția spațiilor comune din blocuri, pentru a putea demara această acțiune.

Potrivit edilului, la nivelul municipiului Constanța, există 4.595 scări de bloc și 804 lifturi, potrivit edilului.
Făgădău a semnat alături de colegilor săi din cadrul Asociației Municipiilor din România o scrisoarea către premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan și Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în legătură cu prevederile Ordonanței militare nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 - vezi secțiunea “Documente”.

“Urmare a publicării în Monitorul Oficial a OM nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, autoritățile publice locale au obligația de a asigura, începând de mâine 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și de a dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.  Nicio autoritate publică locală nu deține în acest moment resursele financiare, materiale și umane pentru a implementa o asemenea măsură”, se arată în scrisoare.

AMR menționează că o asemenea decizie implică achiziția de dispozitive și soluții dezinfectante și punerea acestora gratuit la dispoziția populației care locuiește în clădiri colective, asigurarea lucrărilor de montare a dispozitivelor și ulterior paza și aprovizionarea permanentă a acestora, în spații proprietate privată, achiziția de soluții dezinfectante specifice pentru spațiile comune ale clădirilor colective și achiziția de servicii de curățenie permanentă/dezinfecție pentru blocurile de locuințe.
Primarii mai afirmă că nu au fost identificate entități comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive și soluții dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populația României.
“Față de acestea, vă solicităm revizuirea prevederilor art.6 alin. 1 din OM nr. 4/2020, în sensul responsabilizării asociațiilor de proprietari în ducerea la îndeplinire a acestei obligații, cu sprijinul autorităților publice locale sau asigurarea dispozitivelor și dezinfectanților necesari în conformitate cu 2 / 3 din prevederile art. 1 din OUG nr. 11/20201 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei”, se mai arată în scrisoarea primarilor de municipii.
De asemenea, Asociația Municipiilor reamintește faptul că în această perioadă au fost reglementate noi obligații pentru administrația publică locală, acestea fiind: sprijinirea persoanelor izolate la domiciliu, amenajarea de spații de carantină și asigurarea persoanelor care sunt incluse în acest regim cu trei mese pe zi, cu obiecte de îmbrăcăminte și de igienă personală, tratamente medicale, altele decât legate de îmbolnăvirea cu Covid-19 dar și alte măsuri se referă la evidența persoanelor de peste 65 de ani pentru sprijinirea acestora, identificarea persoanelor fără adăpost și îngrijirea acestora, asigurarea de spații hoteliere între ture și gărzi pentru personalul medical.
Pentru ducerea la îndeplinire a acestor obligații, primarii de municipii cer Guvernului să emită în regim de urgență actele normative care să asigure autorităților publice locale instrumentele și resursele necesare să efectueze achiziții directe de bunuri, servicii și lucrări necesare combaterii epidemiei COVID-19, pe perioada stării de urgență, fără aplicarea legislației în domeniul achizițiilor publice/sectoriale.
Nu în ultimul rând, primarii de municipii transmit că suspendarea sau încetarea activității unor agenți economici va duce la diminuarea alimentării cu sume provenite din impozitul pe venit, iar amânarea plății impozitelor și taxelor local până la data de 30 iunie, măsură benefică pentru populație, afectează substanțial bugetele locale.

Până vor veni precizările de la guvern, municipalitatea din Constanța asigură, în continuare, dezinfecția mijloacelor de transport în comun, a terminalelor și a refugiilor, a piețelor și a altor spații publice. De asemenea continuă operațiunea de spălare și dezinfecție a străzilor și trotuarelor intens circulate din municipiu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gixi 31 Mar, 2020 23:40 Dacă aștepți cumințel, o să vină Orban personal să-ți dea gălețica, mănușile și cârpele!!!