Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanţa, spaţiul verde pe cap de locuitor este de doar 13 mp Consilierul Cristina Văsii propune revitalizarea ecologică prin plantare de arbori. Ce presupune proiectul (documente)

ro

11 Apr, 2017 00:00 5230 Marime text
Consilierul local municipal Cristina Văsii a depus o cerere de proiect care are ca scop revitalizarea ecologică a oraşului. „Proiectul nu este unic în ţară, ideea fiind ultima oară implementată de către Primăria Ghimbav, Braşov. Proiectul a fost depus săptămâna trecută şi este denumit «Reconstrucţia ecologică a municipiului Constanţa»“, susţine consilierul local liberal.
 
În motivaţia proiectului, este evidenţiat faptul că, la ora actuală, pe raza municipiului Constanţa, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este de doar 13 mp, ceea ce reprezintă numai jumătate din suprafaţa minimă necesară conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.
 
Potrivit consilierului PNL, orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizaţii de construire pentru locuinţe sau alte categorii de obiective are obligaţia de a planta pomi fructiferi/arbori astfel:
- pentru locuinţele unifamiliale, se vor planta minimum trei pomi fructiferi/arbori;
- pentru locuinţele colective, dezvoltatorii imobiliari vor planta minimum un pom fructifer/arbore per apartament/garsonieră;
- pentru alte categorii de obiective, se va planta minimum un pom fructifer/arbore pentru fiecare 100 mp construibili.
 
Totodată, fiecare cuplu care trece pe la Starea Civilă va putea planta câte un pom fructifer/arbore pe domeniul public, iar pentru fiecare nou-născut, părinţii vor putea planta câte un pom fructifer/arbore, care va purta numele copilului.
 
Promovarea proiectului „Reconstrucţia ecologică a municipiului Constanţa“ este susţinută şi de faptul că prezenţa arborilor duce la o îmbunătăţire a calităţii mediului, iar vegetaţia se constituie ca factor vital principal, având rol esenţial pentru condiţiile de viaţă, principalele funcţii ale vegetaţiei fiind acelea de îmbunătăţire a microclimatului datorită acţiunii vegetaţiei asupra compoziţiei aerului. Totodată, vegetaţia are proprietatea de a ameliora compoziţia fizică şi chimică a atmosferei, condiţionând clima şi, de asemenea, contribuind la reglarea temperaturii, a umidităţii şi a mişcării aerului şi protejând împotriva radiaţiilor solare. Într-un an, un arbore absoarbe peste şase kilograme de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru patru persoane.
 
„Totodată, prin acest proiect, consider că vom contribui pozitiv la conştientizarea necesităţii şi la responsabilizarea tuturor cetăţenilor de a îngriji şi a proteja spaţiile verzi ale municipiului“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, Cristina Văsii.
 

Aceasta a precizat că proiectul a fost bine primit de Serviciul de Administrare Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, condus de George Coman.
Proiectul urmează să primească avize de la departamentele de specialitate şi să ajungă la comisiile Consiliului Local, pentru dezbateri.
Văsii îşi doreşte ca acest proiect să intre cât mai repede pe ordinea de zi a CLM, dacă va fi posibil, chiar în şedinţa de luna aceasta.
 
În cadrul proiectului, sunt prevăzute şi contravenţii pentru nerespectarea angajamentului de plantare. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 de lei (pentru persoane fizice) şi 3.000 de lei (pentru persoane juridice). Sumele provenite din contravenţii vor fi utilizate numai în scopul plantării de pomi fructiferi/arbori, a completat iniţiatoarea proiectului, Cristina Văsii.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi parcurge expunerea de motive şi proiectul de hotărâre formulat de consilierul local municipal PNL Cristina Văsii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constanteanca Verde 11 Apr, 2017 14:05 Ar trebui ca si toate blocurile de locuinte (si alte constructii) sa respecte niste norme: distanta suficienta intre ele, pentru spatiu verde! Ca sa poti planta iti trebuie si SPATIU!! Ar trebui ca tot ceea ce s-a construit nereglementat si la limita legii sa fie demolat! (vezi Bulevardul Lapusneanu, vis-a-vis de parc....vezi Faleza Nord...etc)
  • Razvan 11 Apr, 2017 09:24 Plantez eu , in parcarea City Park.Am voie?