Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liber la biruri Consiliul Judeţean instituie o taxă specială pe drumuri (document)

ro

15 Aug, 2012 02:35 3711 Marime text
02_taxe_speciale_drum_judetean.jpgConsiliul Judeţean Constanţa (CJC) se va reuni vineri într-o şedinţă ordinară pe a cărei ordine de zi au fost incluse 60 de proiecte de hotărâre. Unul dintre proiecte se referă la instituirea unei taxe speciale şi vine să completeze şi să modifice o hotărâre a CJC datând din 2007. Concret, potrivit proiectului de hotărâre, după articolul 4 al Hotărârii CJC nr. 5 din 2007 se introduc patru subarticole. Aşa cum prevede articolul 4.1, „se instituie, potrivit normelor legale în vigoare, taxa de utilizare a drumurilor judeţene, precum şi modalitatea de aplicare a acesteia astfel: (1) Taxa de utilizare a drumurilor judeţene se instituie în temeiul art. 282 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi este fundamentată pe necesitatea asigurării siguranţei în trafic pe reţeaua de drumuri judeţene aflate în proprietatea Judeţului Constanţa". Conform proiectului, această taxă este destinată şi utilizată „pentru acoperirea cheltuielilor de construire, întreţinere, reabilitare şi dezvoltare a serviciului public al reţelei de drumuri judeţene în scopul asigurării securităţii şi siguranţei rutiere, pentru încasarea prin orice mijloace a obligaţiilor subiecţilor taxabili, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea serviciilor/activităţilor furnizate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, în calitate de administrator al drumurilor judeţene în scopul asigurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile judeţene, precum şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere datorate stării drumurilor judeţene şi evitarea punerii în pericol a persoanelor, bunurilor şi mediului".

Care sunt „subiectele taxabile"

În continuare, se precizează faptul că această taxă este datorată de persoanele fizice şi juridice, denumite subiecte taxabile, care accesează şi utilizează serviciul public al reţelei de drumuri judeţene cu mijloace de transport. Taxa nu este însă datorată de persoanele fizice care deţin/utilizează autovehicule a căror masă totală maximă este de până la 3,5 tone inclusiv şi care utilizează reţeaua de drumuri judeţene.

În ceea ce priveşte cuantumul taxei, acesta va fi stabilit în funcţie de masa totală maximă autorizată pentru toate autotractoarele, autotrenurile, inclusiv ansamblelor formate dintre acestea cu semiremorci sau remorci, autovehicule destinate transportului de marfă şi în funcţie de capacitatea autovehiculului, pentru autovehiculele destinate transportului: pentru transport marfă şi pentru transport persoane. Pentru a afla cum va fi stabilită această taxă, puteţi consulta, pe www.ziuaconstanta.ro, proiectul de hotărâre.

De menţionat este că, potrivit articolului 4.2, „contravaloarea taxei se face venit la bugetul judeţean şi va fi utilizată pentru acoperirea cheltuielilor de construire, întreţinere, reabilitare şi dezvoltare a serviciului public al reţelei de drumuri judeţene" .

În continuare, proiectul prevede că taxa de utilizare a drumurilor judeţene va fi colectată într-un cont distinct deschis în afara bugetului judeţean şi că ea va fi utilizată conform destinaţiei şi în scopul pentru care a fost instituită, „iar sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului se vor folosi în anul următor cu aceeaşi destinaţie".

Către cine delegăm serviciul de încasare a taxei?

În ultimul articol al proiectului se precizează că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, va fi mandatat „să coordoneze, să negocieze şi să aprobe delegarea serviciului de încasare şi către alte entităţi". Atenţie, „comisionul aferent serviciului de încasare se va negocia de la o cotă cuprinsă între 1% şi 10% din valoarea sumelor încasate în contul taxei".

Conform expunerii de motive, instituirea acestei taxe speciale vine ca urmare a nevoii asigurării „unui nivel ridicat de securitate şi siguranţă rutieră pentru toţi participanţii la trafic care utilizează reţeaua de infrastructură a drumurilor judeţene din judeţul Constanţa".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii