Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:49 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Constanța Ședință extraordinară la CLM. Proiectele aflate pe ordinea de zi. Proiectul ce prevede delegarea serviciilor Confort Urban, mărul discordei

ro

04 Aug, 2022 13:43 2030 Marime text
Ședință de CLM

Consiliul Local Municipal Constanța se reunește joi 4 august de la ora 14.00 în ședință extraordinară prin mijloace electronice.
 
  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Primăriei municipiului Constanţa aprobat prin HCL nr. 64/2022.
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avizul Comisiei de specialitate nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru investiţia «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa».
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa».
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 460/2018 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Decebal, Constanţa”.
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului tehnic şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea reţelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanţa – etapa 1”;  
  iniţiator: primar Vergil Chițac
  - avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa;  
  iniţiator: primar Vergil Chițac
  - avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

 
 
Iată ordinea suplimentară: 
 
  • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2022.iniţiator: primar Vergil Chițac
- avizul Comisiei de specialitate nr. 1
 
  • Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanţa către societatea Termoficare Constanţa SRL.iniţiator: primar Vergil Chițac
- avizul Comisiei de specialitate nr. 1
 
  • Proiect de hotărâre privind aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța și ale Consiliului local al municipiului Constanța, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanţa în vederea semnării contractelor având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică;  iniţiator: primar Vergil Chițac
  - avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

 UPDATE 1


Ședința a început cu o mică întârziere de 5 minute, debutând cu efectuarea prezenței. La ședință sunt prezenți 25 de consilieri din totalul de 27.

UPDATE 2

Ordinea de zi ordinară a fost votată în unanimitate de către consilierii prezenți. Cu 25 de voturi, ordinea de zi a fost aprobată. A urmat să intre la vot ordinea de zi suplimentară. În timpul votului, a intrat încă un consilier local, în total fiind prezenți 26 de consilieri.

UPDATE 3

Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Primăriei municipiului Constanţa aprobat prin HCL nr. 64/2022 a trecut cu 26 de voturi pentru.

UPDATE 4

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru investiţia «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa» a trecut cu 26 de voturi pentru.

UPDATE 5

Proiectul de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa» a fost adoptat.

UPDATE 6

Proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 460/2018 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Decebal, Constanţa”  a trecut cu 26 de voturi pentru.

UPDATE 7

Proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa.

Dumitru Caragheorghe -
„Am solicitat retragerea de pe ordinea de zi pentru a avea suficient timp să analizăm documentele. Proiectul a rămas pe ordinea de zi, ne vom abține.

Costin Răsăuțeanu - „Probabil argumentele noastre o să lumineze și USR. Noi avem următoarele întrebări și ne bucurăm că domnul primar este în ședință. Sper să ne poată răspundă. În referatul de aprobare, s-a menționat că capacitatea de acoperire a tuturor zone necesită intervenții. În contractul cadrul, se prevede că Primăria are dreptul a controla și a întocmi note de constatare. Întrebarea noastră este - Ați realizat și propus soluții la problemele identificate? Ce cheltuieli suplimentare presupun cele prezentate de dvs.? Care sunt zonele din Constanța care ar avea nevoie de această intervenție suplimentare?”. Tot liderul grupului PSD din CLM Constanța a cerut mai multe lămuriri legate de activitatea Confort Urban. „Trebuie să apreciem faptul că cei de la Confort Urban și-au făcut treaba. Confort Urban rulează un buget de 50 milioane de lei pe an. Noi ne dorim ca acest buget anual să rămână constat sau să crească, adică să incurajăm activitatea Confort Urban? Externalizarea nu va afecta eficiența? Și dacă nu va afecta de ce nu vedem o analiză prin care să vedem că nu se îngroapă activitatea prin externalizare?”, a adăugat Costin Răsăuțeanu. Liderul social-democrat a mai precizat că din cauza externalizării, au fost verificări și note lăsate de către reprezentanții Curții de Conturi.

Vergil Chițac - „Ați sesizat foarte bine. Eu, de când sunt la Primăria Constanța, am constatat că Confort Urban, prin contract de delegare a serviciilor, are niște limite. Am văzut când le-am făcut planul de muncă, bugetul. Productivitatea lor, puterea pe care o au ei este mult mai mică decât nevoia orașului. Orașul se dezvoltă, câte străzi noi trebuie să facem, străzi de reparat, intrări, bulevarde. Dacă ne-am pune problema ca Confort Urban să poată să ajungă din urmă vreodată, probabil că viețile noastre vor trece și dacă ne mai naștem odată. Dacă am capitaliza este mult mai scump decât ceea ce am propus. În contractul de delegare este scris că această societate nu poate subcontracta mai mult din 5% din totalul proiectelor dintr-un an de zile. Noi dorim ca aceast să facă un acord-cadru pe surse minime și să scoată la licitație și în paralel cu Confort Urban să repare străzile, pentru a aduce orașul într-o formă mai bună. Când spuneți că astfel de contracte au făcut obiectul unor decizii ale Curții de Conturi, dar dacă vă referiți la alt contract. Confort Urban a subcontractat lui Shapir și au făcut ei lucrările. Să nu aveți niciun dubiu din punct de vedere a situații juridice. Să gândim rațional. Dacă în contractul de delegare putem subcontracta 5%, de ce nu am putea și mai mult? Cineva spunea așa - „Aici nu face primăria lucrul ăsta”. Ca să facă primăria așa - străzile cu nume și prenume le retragem din administrarea lui Confort Urban către primărie și ne ocupăm noi de licitație. Când ele sunt retrase de la confort urban nimeni nu le întreține. Uitați-vă pentru niște amărâte de stații de autobuze că a durat 1 an de zile”.

Costin Răsăuțeanu - „Trebuie să evităm birocrația. Noi am ridicat următoarea problemă. Înțelegem și putem să apreciem doar dacă acest proiect de hotărâre ar fi avut și ar fi fost întocmit ca la carte. Noi aici suntem în acest CLM reprezentanților constănțenilor și trebuie să avem grijă cum se cheltuie banul public. Aici cred că suntem de acord. Noi am solicitat și solicităm prin acest demers pe care îl faceți să vină și să întărească această propunere cu o analiză serioasă, un studiu de impact. Trebuie să înțelegem cât la sută din eforturile sau contractul de delegare va fi afectat de externalizare, despre câți bani vorbim și despre modul cum s-a ajuns la concluzia că această societate nu poate duce la bun sfârșit această societate”.

Vergil Chițac - „Nu-mi spuneți mie să vă spun ce va apărea în caietul de sarcini. Vă aduc eu personal caietul de sarcini când o să fie”

Costin Răsăuțeanu - „La ce prețuri veți externaliza? Noi aprobăm tarifele în Consiliu Local. Nu puteți avea alte tarife”

Vergil Chițac - „Nu e așa...”

Costin Răsăuțeanu - „Este foarte important. Aici nu se vorbește de niciun procent. Se vorbește de toate proiectele care se pot externaliza. Aceste cinci milioane de lei pe an pot însemna 100 de milioane într-o nouă externalizare. Trebuie să știm exact ce vreți să aprobați”.

Vergil Chițac - „Extindem discuția inutil. Să nu se mai prevadă posibilitatea externalizării cu 5%. Prețurile pot fi mai mici. Ele rezultă din licitație”

Dumitru Caragheorghe - „Se spune în proiect că s-a făcut o analiză, dar noi nu am văzut-o. Trebuie să mergem în blind”.

Felicia Ovanesian - „Obiectul proiectului de hotărâre, sunt sigură că nu aprobă nicio externalizare. Se tinde la punerea în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza în care a fost delegat. Legea, la art. 29, art. 17-19-14, spune expres că subcontractarea se poate face doar în baza legii achizițiilor publice. În forma în care contractul se prezintă, cu volumul de 5%, contractul este în conflict cu regulamentul de funcționare a serviciilor publice. Suplimentar, nimeni nu a venit să solicite aprobarea unei asemenea subcontractări. În ceea ce privește studiul de impact solicitat, studiul de impact a ce asupra ce? Ca să știm ce solicităm. Al cărui demers, asupra cărei componente, asupra cărei entități?”

Costin Răsăuțeanu - „Vă faceți că nu înțelegeți?”

Felicia Ovanesian - „Eu nu am auzit decât în anumite ramuri de studii de impact. Să punem în acord actele. Sunt în dezacord cu legea și cu ele însăși.

Vergil Chițac - „Doamna administrator public, putem împinge discuțiile și mai departe. Eu înțeleg preocuparea a domnului Răsăuțeanu. Evident vom face studiile astea. Ele... se lucrează la ele. Sunt chestii prea tehnice, sunt mai mult legate de caietul de sarcini”.

Felicia Ovanesian - „Eu ce aș dori să completez este că studiile au fost făcute deja de Confort Urban”/

Felicia Ovanesian - „Nu mai există o stradă nebombardată. Sunt străzi cu pavele de 50 de ani. Mergeți pe străzile care dau în bulevardul Mamaia”.

Dan Georgescu - „Haideți ca să înțelegem. Și domnul primar și doamna adminsitrator public ne credeți naivi. Ne-ați dat materiale foarte subțiri. Este prima oară când se aude că Confort Urban nu face față”

Vergil Chițac - „Dar dumneavoastră nu locuiți în Constanța?”

Felicia Ovanesian - „Domnul Georgescu a votat pentru în comisii...”

Vergil Chițac - „Ce importanță are care este momentul?”

Dan Georgescu - „Dar de ce vă grăbiți?”

Felicia Ovanesian - „Se grăbesc oamenii!”

Dan Georgescu - „Eu înțeleg că singura opinie juridică care contează este a dumneavoastră”

Discuțiile au continuat prin încercările continue ale administratorului public Felicia Ovanesian pentru a vota proiectul.

Pentru acest proiect, comisia nr. 5 a fost aviz nefavorabil.

UPDATE 8

După zeci de minute de discuții contradictorii, au fost 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 9 abțineri. Proiectul nu a trecut.

UPDATE 9

S-a trecut la ordinea suplimentară.

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2022. iniţiator: primar Vergil Chițac - proietul a trecut cu 26 de voturi.

Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanţa către societatea Termoficare Constanţa SRL.iniţiator: primar Vergil Chițac -  proiectul a trecut cu 26 de voturi pentru.

UPDATE 10


Proiect de hotărâre privind aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța și ale Consiliului local al municipiului Constanța, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanţa în vederea semnării contractelor având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică;  iniţiator: primar Vergil Chițac 

A intervenit Dumitru Caragheorghe. „Aș dori o solicitare de clarificare. Acesta este un proiect care a fost retras și acum a revenit. Am cerut atunci introducerea de criterii clare care să asigure viabilitatea proiectului. Aș dori să mi se clarifice. Am primit pe e-mail criterile, dar nu le regăsim în proiect. Nu fac parte integrate din proiect? Eu pe e-mail le-am primit”.

Răspunsul a fost oferit de către secretarul general al primăriei.

Costin Răsăuțeanu - „Ați uitat doamna președinte sau nu ați notat? O scurtă intervenție. Tragem un semnal de alarmă și cerem administrației locale să fie mai transparentă tocmai pentru a evita aceste situații litigioase. Peste 2.200 de procese născute în ultimii doi ani nu poate să fie ceva ce noi susținem”.

Vergil Chițac - Știți câte litigii noi au făcut primăria în 2019? 2300.

Costin Răsăuțeanu - „Nu are nicio importanță”

Vergil Chițac - „Dumneavoastră m-ați făcut să am retur. Orice cetățean se poate îndrepta în instanță”.

Ultimul proiect de pe ordinea de zi a fost votat astfel: 19 voturi pentru și 7 împotrivă. Proiectul a fost adoptat


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii