Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai puţini beneficiari ai tichetelor valorice ale Primăriei Constanţa Formulare cu posibilităţi de interpretare. Ce spune Decebal Făgădău (document)

ro

29 Feb, 2016 00:00 8565 Marime text

 
Cozile la care au stat ani la rând bătrânii din Constanţa cu pensii mai mici de 900 de lei, persoanele cu handicap şi cele care primeau venitul minim garantat, pentru a intra în posesia pachetelor oferite de Primăria Constanţa, devin istorie. Locul pachetelor este luat de tichetele valorice, care vor fi distribuite de opt ori pe an. Fiecare beneficiar va primi la fiecare tranşă câte patru tichete valorice, în valoare de 10 lei fiecare.

„Estimăm un număr de 48.000 de beneficiari ai tichetelor valorice. Condiţiile de acordare sunt transparente. Va fi depusă şi completată o cerere o dată pe an. În cazul în care vor surveni modificări în veniturile realizate cumulate, se va depune o altă cerere. La acordarea tichetelor, se va ţine cont doar de veniturile cumulate realizate. Depozitele bancare nu se iau în calcul, nici dacă viitorul beneficiar are două case sau maşină. Luăm în calcul doar veniturile cumulate realizate“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.


Tot el a precizat că, anul trecut, Primăria Constanţa a distribuit pachete către 50.000 de beneficiari.

Cine poate beneficia de tichetele valorice

Primăria municipiului Constanţă anunţă aprobarea Programului „Respect“, destinat constănţenilor aflaţi în nevoie. De acest program pot beneficia constănţenii care se încadrează într-una dintre următoarele categorii:
  • au pensii, indemnizaţii sau venituri lunare cumulate care nu depăşesc suma de 1.000 de lei;
  • nu au niciun venit şi împlinesc în anul 2016 cel puţin vârsta de 60 de ani;
  • au grad de handicap grav sau accentuat;
  • beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001;
  • au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soţul sau soţia reprezentantului legal. 
Pentru a se înscrie în Programul „Respect“, viitorii beneficiari vor completa o cerere, pe care o vor depune la cluburile pentru pensionari, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, precum şi la agenţiile Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa. Cererea completată se va depune în perioada 1 - 20 martie, între orele 9.00-20.00, la cluburile pentru pensionari. Distribuirea tichetelor valorice se va face la domiciliul, reşedinţa sau adresa de corespondenţă comunicată de beneficiar pe baza prezentării buletinului sau cărţii de identitate.

Ce conţine cererea

Dacă în anii trecuţi, beneficiarii pachetelor erau luaţi în evidenţă doar cu actul de identitate şi cuponul de pensie (pensionari)/certificatul de încadrare în gradul de handicap (persoane cu handicap)/declaraţie pe propria răspundere (persoanele care nu realizează venit), pentru obţinerea tichetelor valorice din cadrul programului „Respect“, potenţialii beneficiari trebuie să completeze şi un formular complex, care cumulează mai multe categorii de venituri.
 
Cererea care urmează să fie completată conţine: venituri din activităţi independente, salariul şi alte drepturi salariale, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, pensii de stat, pensii militare, indemnizaţii, indemnizaţii cu caracter permanent, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi jocuri de noroc, venituri din alte surse, venituri din străinătate, alocaţii, ajutoare şi alte surse de venit.
 
Fiecare categorie de venit din cerere conţine, la rândul ei, mai multe opţiuni, care vor fi bifate sau nu de viitorii beneficiari. Spre exemplu: la categoria „Venituri din activităţi independente“, există trei subcategorii, care trebuie bifate sau nu: venituri din profesii libere sau obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate prin lege; venituri comerciale provenite din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, precum şi din practicarea unei meserii; veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală sau a drepturilor de autor.
 
Categoria „Pensii de stat“ conţine următoarele subcategorii: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată; pensia anticipată parţială; pensia de invaliditate; pensia de urmaş şi pensia de  agricultor.
 
La categoria „Indemnizaţii cu caracter permanent“ apar următoarele subcategorii: indemnizaţiile magistraţilor înlăturaţi pe criterii politice; indemnizaţia persoanelor persecutate politic; indemnizaţia pentru veterani, invalizi sau văduve de război; indemnizaţia lunară pentru persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii; indemnizaţia pentru membrii uniunilor de creaţie; indemnizaţia pentru persoane cu handicap şi bugetul complementar; indemnizaţii pentru revoluţionari; indemnizaţii de merit în baza Legii 118/2002; renta viageră pentru sportivi.
 
Urmează categoria „Venituri din investiţii“, care conţine următoarele opţiuni: dividende; venituri din dobânzi, câştiguri din transferul titlurilor de valoare; venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare; venituri din lichidarea unei persoane juridice.
 

La categoria „Venituri din premii şi jocuri de noroc“, regăsim veniturile din premii şi veniturile din concursuri; veniturile din jocurile de noroc cuprind câştigurile realizate ca urmare a
participării la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot.
 
Urmează categoria „Alte surse de venit“, care conţine următoarele subcategorii: depozite bancare; rentă viageră agricolă; alte venituri (inclusiv din arendă), precum şi sume primite din proiecte cu finanţare internaţională nerambursabilă.
 
Mai mult, semnând cererea, viitorul beneficiar declară pe propria răspundere şi sub sancţiunile Codului Penal că datele şi informaţiile prezentate sunt complete şi corespund realităţii şi se obligă să aducă la cunoştinţa autorităţilor, în scris în termen de zece zile, orice modificare a situaţiei prezentate care poate conduce la încetarea drepturilor. În caz contrar, beneficiarul va restitui autorităţilor locale sumele încasate necuvenit. 
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza cererea care va fi completată de viitorii beneficiari ai tichetelor sociale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii