Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gâju a luat cuvântul în conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”

ro

20 Sep, 2023 17:00 1224 Marime text
  • Evenimentul a avut loc în perioada 19 – 21 septembrie 2023, la Hotelul MyContinental din municipiul Sibiu, Calea Dumbrăvii nr. 2-4.
  • În cadrul evenimentului, a luat cuvântul și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, care a făcut precizări legate de experiența sa cu guvernul din Norvegia, prin accesarea fondurilor, necesare pentru dezvoltarea comunei constănțene
 
Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă” -  PNP002, a avut loc la Sibiu, iar acolo a participat și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
 
Evenimentul a avut loc în perioada 19 – 21 septembrie 2023, la Hotelul MyContinental din municipiul Sibiu, Calea Dumbrăvii nr. 2-4. Asociația Comunelor din România a  implementat proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă” beneficind de un grant oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală, care a inceput in luna februarie 2020. Valoarea proiectului este de 3.277.088,00 Euro. Proiectul a vizat creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspectele care țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese.
 
Scopul principal al acestei inițiative are în vedere consolidarea capacității administrației publice locale din România care se confruntă cu patru probleme:
  • transparență scăzută în timpul procesului de luare a deciziilor,
  • gestionarea deficitară a resurselor umane din administrație,
  • birocrație excesivă și capacitatea redusă de a furniza servicii publice.
Pornind de la aceste puncte slabe ale administrației publice locale din România, proiectul urmărește creșterea responsabilității autorităților locale, transparența decizională și asimilarea unor informații esențiale cu privire la legislația din domeniile incompatibilității și conflictului de interese.


Au fost organizate la nivel național sesiuni de instruire și consultanță pentru reprezentanții autorităților locale, a fost creat un centru de informare on-line (www.e-tic.ro), care furnizeaza informații actualizate despre legislația în domeniul conflictelor de interese, integritate, transparență decizională și incompatibilități, iar totodată vor fi dezvoltate ghiduri de bune practici.
 
 
 
În cadrul evenimentului, a luat cuvântul și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, care a făcut precizări legate de experiența sa cu guvernul din Norvegia, prin accesarea fondurilor, necesare pentru dezvoltarea comunei constănțene.
 
„Noi, Asociația Comunelor, am acordat o atenție deosebită acestui proiect. Vreau să spun câteva cuvinte despre ce înseamnă democrația din Norvegia, care a inspirat nu doar România. Este cunoscută și în România prin exemplul comunei Cumpăna, pe care o reprezint. În anul 2009, a avut posibilitatea, cu sprijinul guvernului norvegian, să acceseze fonduri prin SEE. Au avut încredere ca o comună să acceseze peste 5 milioane de euro, pentru extinderea rețelei de canalizare. Vreau să vă spun că acel proiect nu îl explic să îl laud, ci pentru că la aceea vreme am semnat nu doar 3,5 milioane de euro, ci 23,7 km de rețea de canalizare, 3 km de rețea de canalizare ape pluviale, 2 stații de epurare ape reziduale, precum și două stații de pompare ape pluviale. Acestea poate nu spun nimic, dar 47 de străzi dintr-o comună care are 186 de străzi, și să deservească această rețea de civiliație un număr de 1.237 de locuințe spune mult, spune mult ceea ce ne-a făcut și pe noi să căpătăm încredere, iar în acel moment ambasadorul Norvegiei a fost prezent la Cumpăna, nu doar în 2010, ci și în 2011. Două vizite a unui ambasador norvegian la Cumpăna a demonstrat grija pe care o avea, nu doar guvernul, cu ce face o comună din România cu banii.

 
Mi-a dat și mie curajul de a solicita din nou sprijinul. Trei comune din România au construit centre socio-educative, inclusiv la Cumpăna. Demonstram și forța Asociației Comunelor din România, cât și nevoile pe care le aveam. (...) Noi, ACOR, întreprindem o muncă deschisă, cum spune soldatul pe front – „La baionetă! La baionetă”.
 
În România, există un număr semnificativ de decizii ale Agenției Naționale de Integritate – ANI – pentru funcționarii locali, cu privire la incompatibilități și conflicte de interese. Conform statisticilor doar pentru anul 2016, 682 de oficiali au fost considerați definitiv ca fiind incompatibili, din care 451 sunt aleși locali – 216 consilieri locali, 82 viceprimari și 72 de primari – și 121 funcționari publici. De asemenea, la 31 decembrie 2017, ANI au finalizat un număr de 84 de cazuri de conflict de interese și 157 de cazuri de incompatibilități, în timp ce inspectorii instituției lucrau în continuare la 1352 cazuri de conflict de interese și alte 1408 cazuri de incompatibilități (date generale din Raportul constatărilor elaborate de Deloitte în aprilie 2018).
 
 
PRECIZĂRI:

 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Primăria Cumpăna organizează cea de-a XIX-a ediție a festivalului "Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii