Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:45 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membrii Federaţiei Sindicale „Trans Conex” ameninţă cu proteste Secretarul de stat Ciprian Dragomir promite verificări în Portul Constanţa

ro

26 Mar, 2016 00:00 4208 Marime text
Pe 25 februarie, pe platforma din faţa Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, membri ai Federaţiei Sindicale „Trans Conex” îşi doreau să convingă reprezentanţii Ministerului Muncii să refacă „reevaluarea locurilor de muncă în condiţii speciale, atât pentru firmele care au dobândit acest drept şi l-au pierdut, cât şi pentru celelalte societăţi care îndeplineau condiţiile, dar cei îndreptăţiţi au refuzat să le solicite”. Încă din iarnă, ei au cerut aducerea în Portul Constanţa a unei comisii formate din reprezentanţi ai MMFPSPV şi ai salariaţilor, care să constate în teren care sunt condiţiile reale în care muncesc salariaţii din port.

La nici o lună de la protest, iată că la Constanţa şi-a făcut apariţia ministrul secretar de stat Ciprian Dragomir. În prezenţa prefectului judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, acesta a dialogat cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale „Trans Conex”, federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate transporturi navale şi servicii conexe, care şi-au expus doleanţele. Silviu Stanciu, preşedintele federaţiei Sindicale „Trans Conex”, a reamintit că sindicaliştii au protestat în iarnă pentru a atenţiona instituţiile abilitate asupra faptului că modificarea Legii nr. 263 prin art. 30 a condus la o situaţie dificilă pentru mai multe societăţi care-şi desfăşoară activitatea în port. „Modificarea normativului ne-a adus în situaţia în care zece societăţi din Portul Constanţa au rămas fără condiţii speciale de muncă. Mă refer la categoriile docher, docher mecanizator, conducător de utilaje, curăţători de tancuri, marinari etc. Prin modificarea Legii nr. 263, art. 30, pct. 2, de la 1 ianuarie 2016, toţi angajatorii societăţilor care aveau salariaţi angajaţi în condiţii speciale nu au mai plătit aceste drepturi salariale”, a explicat Stanciu. De aceea a fost organizat protestul din 25 februarie şi au făcut demersurile necesare către Ministerul Muncii, care pare să fi luat în considerare nemulţumirile sindicaliştilor şi a trimis ieri un reprezentant la Constanţa, în persoana ministrului secretar de stat Ciprian Dragomir.

Peste 2000 de salariaţi afectaţi

„Domnul Dragomir a fost delegat de minister să discute cu sindicatele problema condiţiilor speciale de muncă. Acesta ne-a promis că, de luni, 28 martie, va fi formată o comisie coordonată de Ministerul Muncii, împreună cu Inspectoratul General de Stat şi cu inspectori ai ITM Constanţa. Membrii comisiei vor veni în Portul Constanţa şi vor analiza cele sesizate de noi cu privire la condiţiile reale în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii. Cred că sunt peste 2.000 de salariaţi care muncesc în condiţii speciale, dar nu sunt plătiţi ca atare. Foarte mulţi angajatori, pentru a elimina drepturile date salariaţilor, le-au schimbat încadrarea. Din docher i-a făcut legător de sarcină şi din conducător de utilaj i-a făcut altceva, numai pentru a se eschiva de la aceste drepturi salariale care ar fi trebuit să fie plătite oamenilor, dar condiţiile de muncă sunt aceleaşi pentru toţi.
 
De asemenea, multe dintre societăţile portuare nu au făcut determinările în anul 2003 pentru a beneficia de aceste condiţii speciale. Mai mult, la întâlnire au participat şi colegii de la Tulcea, cei de la ARSVOM şi scafandrii, care, nici ei, nu mai au această grupă de muncă”, ne-a declarat, în exclusivitate, preşedintele Federaţiei Sindicale „Trans Conex”, Silviu Stanciu, la finalul întâlnirii cu reprezentantul MMFPSPV şi cu prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu.

Verificări la faţa locului 

De luni, 28 martie a.c., o comisie, care să analizeze situaţia în teren, ar trebui să îşi înceapă „munca” în Portul Constanţa. Deşi sindicaliştii au solicitat să aibă reprezentanţi în această comisie, reprezentantul MMFPSPV a refuzat, pe motiv că nu ar fi legal.
 
„Ni s-a spus că nu putem participa din punct de vedere legal. Ni s-a spus că acea comisie se va forma strict pe problemele semnalate şi, ulterior, ne va aduce la cunoştinţă ceea ce au constatat la faţa locului. Nu ştim exact când vor apărea concluziile şi ce măsuri se vor lua”, ne-a declarat Stanciu. Dacă determinările se vor face corect, după cum speră sindicaliştii, atunci vor apela la instanţa de judecată pentru a se constata că le-au fost luate condiţiile speciale de muncă şi pentru a fi repuşi în drept. În caz contrar, protestele vor continua. Reprezentantul MMFPSPV a refuzat să facă vreo declaraţie, motivând că nu a fost abilitat să ofere detalii despre întâlnirea de lucru la care a participat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii