Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:39 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Moştenirea" administraţiei Tusac Mangalia face apel la premier pentru căldura din calorifere

ro

01 Feb, 2012 02:46 2039 Marime text
mangalia_conferinta_1.jpgSituaţie disperată în municipiul Mangalia! În contextul în care a fost emis un cod portocaliu de ger, care este încă în vigoare, locuitorii municipiului Mangalia se confruntă cu temperaturi extrem de mici în apartamente. Asta pentru că furnizorul de agent termic din localitate, Callatis Therm (fostul Rominservices Therm SA) a oprit, conform explicaţiilor viceprimarului Constantin Filimon, căldura. Oamenii sunt în prezent într-o situaţie extrem de gravă şi, ceea ce este mai îngrijorător, pentru moment nu se întrevede nicio posibilitate de rezolvare. De aceea, viceprimarul Filimon a făcut o serie de demersuri către premierul Emil Boc, către Preşedinţie, către Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Bucureşti, dar şi către Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa în scopul de a cere ajutor. Pentru a asigura căldura în apartamente, municipalitatea ar avea nevoie de aproximativ 40-50 de miliarde de lei vechi, bani pe care îi datorează Callatis Therm-ului pentru reactualizarea preţului gigacaloriei, aşa cum prevede o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă dată pe 17 iunie 2011.

În căutarea... căldurii pierdute

mangalia_conferinta_2.jpgDe ce s-a ajuns în situaţia de faţă? Cum ar putea să intervină, pentru rezolvarea problemei căldurii, premierul sau Preşedinţia? Ei bine, cei din urmă nu o pot face, fiindcă speţa este una prin definiţie locală, iar la ea s-a ajuns din cauza unei administraţii locale defectuoase.
Concret, Callatis Therm a solicitat, în cursul anului trecut, în baza avizului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), majorarea tarifului gigacaloriei. O dată pentru perioada 1 ianuarie - 17 martie 2011, a doua oară pentru intervalul 17 martie - prezent. Era vorba de o diferenţă de preţ de la 461,95 lei la 567,90 pentru prima perioadă, şi de la 567,90 la 677 lei pentru a doua perioadă. Ei bine, a existat şi o hotărâre de Consiliu Local prin care o parte dintre consilieri au aprobat aceste majorări, în cadrul unei şedinţe de îndată din 24 iunie. Hotărârea de CL a fost însă atacată în contencios administrativ de prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, pe motiv de nelegalitate, acea şedinţă de CL de îndată nefiind convocată conform prevederilor legale.
Potrivit unor surse, de atunci şi până în prezent, Callatis Therm ar fi funcţionat cu o pierdere de 40%. Şi asta în mandatul lui Tusac şi cu o hotărâre de CL care prevedea majorarea tarifului gigacaloriei, aprobată de consilierii „de casă" ai lui Tusac.
La momentul actual, Primăria Mangalia are, potrivit spuselor viceprimarului Constantin Filimon, dar şi semnalelor de alarmă trase de consilierul PDL Paul Foleanu, datorii de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi. Prin urmare, nu are cum să achite diferenţa de preţ pentru majorarea tarifului gigacaloriei către Callatis Therm.

„Atentat la sănătatea publică"


Ceea ce pare să încurce şi mai mult lucrurile este semnarea, în urmă cu câteva zile, a unui protocol între administraţia locală, condusă în prezent de viceprimarul Constantin Filimon, şi Callatis Therm. Prin intermediul acestui document, municipalitatea se angaja nu doar să plătească restanţele către furnizorul de energie termică, dar şi să respecte decizia judecătorească. Altfel spus, să achite preţul gigacaloriei, conform hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Istoricul problemei căldurii în Mangalia este, deci, unul destul încurcat. „Moştenirea" administraţiei Tusac pentru locuitori este una greu de dus. Oamenii n-au nicio vină pentru că aleşii locali au luat hotărâri în urma cărora populaţia are de suferit.
Viceprimarul Filimon declară că „ceea ce se întâmplă este un atentat la sănătate", dar şi că acel contract cu furnizorul Callatis Therm are clauze de aşa natură încât rezilierea acestuia va fi extrem de dificilă. „Nu avem o soluţie. Această societate comercială nu ne va furniza căldură în case. N-avem nicio şansă să rezolvăm problema. Primăria n-are bani". Aşa a motivat Filimon demersul făcut către premier, Preşedinţie, Prefectură şi OPC şi a recomandat asociaţiilor de locatari ca, începând din martie, să rezilieze contractele individuale cu furnizorul de energie termică.


Miting şi desolidarizare


Consilierul local democrat-liberal Paul Foleanu susţine însă că demersurile întreprinse de viceprimar n-au nicio şansă, problema fiind doar în ograda municipalităţii. „Dacă nu ai un leu în cont să le achiţi ăstora (n.r. Callatis Therm) căldura... În situaţia în care consilierii locali nu înţeleg să se achite de obligaţiile prevăzute în acel protocol, respectiv preţ de 350 lei cu TVA pentru populaţie şi să reactualizeze preţurile în conformitate cu hotărârile judecătoreşti şi dau dovadă de iresponsabilitate, ei vor lăsa oraşul în frig. Mă desolidarizez public de orice astfel de acţiune, dacă se va ajunge aici", a avertizat Paul Foleanu.
Nu în ultimul rând, de reţinut este că, din cauza frigului, oamenii din Mangalia vor ieşi de mâine în stradă, pentru a protesta în faţa sediului Callatis Therm. Mitingul e autorizat să se desfăşoare pe o perioadă de zece zile.
Ieri după-amiază, la Mangalia a fost convocată o şedinţă de îndată. Pe ordinea de zi s-au aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pe 2012, proiectul privind aprobarea tarifului la gigacalorie practicat de SC Callatis Therm SA, precum şi proiectul legat de stabilirea preţului local al energiei termice pentru populaţie. Interesant e însă că şedinţa nu s-a putut ţine, din 18 consilieri fiind prezenţi doar opt. Legat de acest aspect, Paul Foleanu a declarat: „S-a dovedit, încă o dată, că aleşii locali PNL şi PSD, conduşi de bagheta lui Tusac, fac dovada faptului că nu-i interesează că oamenii stau în frig în apartamente, în mijlocul iernii. Ei se întâlnesc prin cârciumi şi fac planuri ca să-l schimbe pe Filimon din funcţie cu Sorin Andrei. Mă întreb: oare atât de multe beneficii materiale aduce această funcţie? Care ar fi acestea? Terenuri, contracte grase cu Primăria? Ce poate fi mai important decât binelor unor oameni care suferă într-un ger greu de imaginat?", s-a întrebat, retoric, consilierul PDL.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii