Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:01 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea Curţii în cazul lui Iohannis După ce i-a „pârât“ la ANI, Nicuşor Constantinescu le întinde aleşilor un colac de salvare? (document)

ro

28 Jan, 2015 00:00 3277 Marime text
Verdictul dat de Înalta Curte în cazul preşedintelui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate ar putea fi elementul surpriză în cazul dosarelor pe care o mulţime de aleşi locali aflaţi în aceeaşi situaţie l-ar putea folosi în faţa instanţei. Respingerea recursului intentat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia ar putea crea un precedent pentru toţi primarii sau viceprimarii din judeţul Constanţa aflaţi în aceeaşi situaţie. Printre primii aleşi care şi-au exprimat opinia cu privire la faptul că decizia în cazul lui Iohannis ar putea fi precedentul care poate fi folosit de toţi cei incompatibili a fost chiar preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat şi el în aceeaşi situaţie.
 
Interesant este faptul că tocmai şeful CJC a rostogolit „tăvălugul“ incompatibililor de la nivelul şefilor de administraţie publică locală din Constanţa.

 Cum vrea să îi salveze şeful CJC pe cei pe care i-a arătat cu degetul la ANI

 Aşa cum ZIUA de Constanţa arăta într-un articol din 2013 în care publica actul care a stat la baza situaţiilor de incompatibilitate, documentul numărul 21866/10.11.2011 a fost trimis de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Agenţiei Naţionale de Integritate. Prin intermediul acestui document, preşedintele CJC comunica ANI că şapte primari din municipiul Constanţa, primari aflaţi la acea dată în opoziţie, se află în stare de incompatibilitate „determinată de cumularea calităţii de primari cu cea de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale în SC RAJA SA Constanţa“. Ulterior însă, primarilor liberali li s-au adăugat şi mulţi dintre cei social-democraţi. Ca un efect de bumerang, actul s-a întors chiar şi împotriva sa, fiind găsit incompatibil întrucât ar fi deţinut, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cât şi calitatea de reprezentant al judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA.

 Nicuşor Constantinescu, „solicitat de aleşi din toată România“

 „Este 100% o victorie a democraţiei şi a aleşilor locali. Trebuie să se folosească motivaţia Curţii de Apel Alba Iulia, care l-a declarat pe fostul primar Iohannis compatibil. Este normal să nu judeci într-un fel cu Iohannis şi în alt fel cu un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean“, a declarat Nicuşor Constantinescu, contactat de Gândul. Mai mult, dovedind chiar un exces de bunăvoinţă, şeful CJC s-a arătat disponibil să ofere o expertiză întocmită de avocaţii săi în colaborare cu cei ai preşedintelui Iohannis şi cu cei ai Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu. Aceştia ar fi avut o discuţie despre procesele cu ANI pentru a găsi o argumentaţie comună tuturor aleşilor locali care se află în situaţia de incompatibilitate. Astfel, ei ar fi ajuns la concluzia că operatorii regionali nu se află sub prevederea actualei legi, invocând Tratatul de la Lisabona care obligă aleşii locali să sesizeze Curtea de la Luxemburg. Întrebat dacă, până acum, au existat aleşi interesaţi de expertiza avocaţilor la care face referire şi pe care s-a oferit să o pună la dispoziţia doritorilor, Nicuşor Constantinescu a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Da, în fiecare zi sunt solicitat (n.r. de aleşi) din toată România.“
 
În motivarea sentinţei nr. 235/2013, încheiată la Curtea de Apel Alba Iulia, prin care s-a respins raportul ANI privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, se precizează că acesta doar a semnat actul constitutiv al SC Pieţe Sibiu, iar SC Apă Canal este operator regional, nu local, fapt care nu-l făcea pe fostul edil-şef incompatibil. În document se precizează că magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au considerat că raportul ANI era „rezultatul unei interpretări şi aplicări eronate a legislaţiei aplicabile“.

 ANI şi interdicţia de a completa „lacunele legii“

 În cazul SC Pieţe Sibiu SA, Curtea de Apel Alba Iulia a reţinut faptul că Iohannis apărea ca semnatar al actului constitutiv al acestei societăţi, în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu, delegat pentru această operaţiune prin Hotărârea Consiliului Local Sibiu nr. 246/2010.
Totuşi, instanţa a considerat că „norma juridică prevăzută de articolul 87, alineatul 1, litera f) din Legea nr. 161/2003, reglementând incompatibilităţi ale aleşilor locali, constând într-o restrângere de drepturi pentru aceştia şi sancţiuni pentru nerespectarea lor, este de strictă interpretare şi aplicare, interpretului legii (n.r. ANI) fiindu-i interzis a completa «lacunele legii» şi a o aplica pentru identitate de raţiune şi la alte situaţii analoage, neprevăzute de lege, conform art. 10 din Noul Cod Civil“, se arată în motivarea Curţii de Apel.

 SC Apă Canal SA = SC RAJA SA = operator regional

 În cazul celei de-a doua societăţi în raport cu care Klaus Iohannis era acuzat că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, SC Apă Canal SA, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că aceasta nu se încadrează în categoria societăţilor comerciale de interes local, aşa cum prevede legea pentru incompatibilităţile primarului: „(...) Contrar susţinerilor pârâtei (n.r. ANI), SC Apă Canal SA, în calitate de operator regional, deservind două judeţe, precum şi oraşe şi comune de pe cuprinsul acestora, nu se încadrează în categoria societăţilor comerciale de interes local. În speţă, aria de deservire şi, în mod corelativ, de interes a SC Apă Canal SA vizează două judeţe, precum şi municipii, oraşe şi comune din cadrul acestora, astfel că se poate afirma că această societate este de interes regional. Este irelevant statutul societăţii sub aspectul interesului său teritorial la data înfiinţării sale“, se mai arată în motivarea Curţii.
 
Cazurile unora dintre primarii constănţeni găsiţi incompatibili de ANI se referă fie la faptul că au făcut parte din CA sau AGA al SC RAJA SA, fie că au făcut parte din diferite asociaţii de dezvoltare regională, precum ADI „Dobrogea“. Cel puţin pentru unii, precedentul creat prin decizia luată în cazul lui Klaus Iohannis ar putea fi un real colac de salvare. Aşa cum este precizat în istoricul RAJA, în anul 2007, SC RAJA SA obţine statutul de operator regional de talie europeană, deservind judeţele Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Brașov și Prahova.
 
Vasile Delicoti - ANI interpretează legea după cum doreşte
 
Şi primarii din judeţul Constanţa care se află în situaţii similare cu cea a şefului statului, adică au fost declaraţi incompatibili pentru că au făcut parte din AGA sau CA-ul unei societăţi de interes public, sunt de părere că decizia dată în cazul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis ar trebui să reprezinte un precedent pentru celelalte speţe similare. „Ar trebui să fie un fel de hotărâre reprezentativă luată în calcul şi în deciziile privind starea de incompatibilitate a altor aleşi locali. Avocaţii ar trebui să o folosească pentru a obţine hotărâri favorabile acolo unde speţele sunt similare cu cea a preşedintelui Klaus Iohannis“, este de părere primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti. „Sunt foarte multe cazuri unde ANI interpretează legea după cum doreşte. Eu sunt convins că actualmente există o înţelegere la nivel înalt între partide, care se folosesc de «braţul» ANI pentru a scăpa de cât mai mulţi aleşi locali. De aceea nici nu există interes din partea parlamentarilor de a crea o lege clară şi de a armoniza toate aceste articole care se bat la un moment dat cap în cap“, este de părere primarul Vasile Delicoti. Neimplicată în vreun fel în problema incompatibilităţii aleşilor locali, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, a declarat că nu este în măsură să facă recomandări Justiţiei, menţionând însă că este alături de colegii săi: „Îi susţin în tot ceea ce fac.“
 
„Eu sunt sigur că decizia dată în cazul lui Klaus Iohannis va fi luată drept un precedent. Este o motivaţie absolut legală, bazată pe legislaţia europeană. La noi rămâne în continuare problema lipsei de interes de a face legi utile şi care să respecte dorinţa miilor de oameni care ne-au ales. Parlamentul este ocupat să dea jos Guvernul, nu să armonizeze legile aşa cum este normal“, a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. „Sper că ANI se va gândi acum nu doar la cazul preşedintelui, ci şi la cele ale primarilor pentru că ar fi anormal ca în cazuri aproape identice soluţiile să fie distincte. Dacă ANI a greşit în cazul lui Iohannis, mă aştept să apară unele demisii de onoare de la ANI“, a adăugat edilul-şef Ovidiu Brăiloiu.

 Tudor Nădrag - „Este supărător când Justiţia măsoară cu unităţi de măsură diferite“

 Un alt contestatar aprig al faptului că legile sunt contrare este şi edilul-şef al oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „Desigur că decizia dată în cazul Iohannis ar trebuie luată drept exemplu, dar primarii nu au nicio putere acum în faţa acestei situaţii. Este supărător atunci când Justiţia măsoară acelaşi caz cu unităţi de măsură diferite“, a afirmat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „Oricare ar fi deciziile luate pe viitor în cazuri similare, rămâne aceeaşi problemă a nearmonizării legilor, a Legii Administraţiei publice locale cu Legea ANI, de care îi găsesc vinovaţi pe parlamentarii noştri, care dorm în Parlament, în loc să pună la punct acest lucru“, a adăugat edilul-şef. Referitor la propunerea şefului CJC, care s-a oferit să le ofere expertiza avocaţilor săi tuturor aleşilor locali care se află în situaţia de incompatibilitate, acesta a declarat că nu ştia de această propunere.


„Instanţa este cea care va decide cum şi dacă va ţine cont de acest precedent creat de cazul preşedintelui Iohannis, iar eu voi respecta decizia instanţei, oricare ar fi ea.  Chiar dacă am făcut parte din AGA sau din CA-ul unei societăţi de interes public, eu nu am luat pentru mine niciun folos material, ci mi-am reprezentat comuna care m-a ales pentru a face tocmai acest lucru. Niciunul dintre noi nu a avut drept beneficiu vreun leu sau măcar vreo cafea“, a declarat gospodarul-şef al comunei Lumina, Dumitru Chiru.

 Mariana Gâju - „Acest caz poate să reprezinte un colac de salvare“

 Preşedinta ACoR filiala Constanţa şi primar al comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, se află printre cei găsiţi incompatibili de ANI. „Ar trebui să aşteptăm motivarea Înaltei Curţi dată în acest caz, apoi cred că ar trebui să purtăm discuţii cu specialiştii, cu avocaţii, să vedem cum ar putea fi folosit acest exemplu, acest precedent creat, şi în cazul nostru. Eu am încredere în dreapta judecată a instanţei, iar acest caz poate să reprezinte un colac de salvare pentru toţi aleşii locali care se găsesc în speţe similare“, a explicat şefa autorităţii locale de la Cumpăna, Mariana Gâju. „Decizia dată în cazul lui Iohannis ar trebui să fie un exemplu pentru judecători, astfel încât, pe viitor, când se vor confrunta cu speţe similare, să ţină cont de această hotărâre definitivă dată în cazul preşedintelui României şi să poată emite, astfel, o hotărâre potrivită şi în concordanţă cu interesele miilor de alegători“, şi-a exprimat opinia şi edilul-şef al oraşului Techirghiol, Adrian Stan.
 
„Decizia dată de Înalta Curte în cazul preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să rămână una cu valoare de adevăr pentru toţi aleşii care se regăsesc în situaţii similare. Ţinând cont de acest precedent, ar fi necesară modificarea Legii ANI, în anumiţi parametri, desigur. Mai exact, ar trebui să se ţină cont de constatările instanţei, hotărâre menţinută la Înalta Curte, iar acele articole să fie actualizate“, a declarat primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii