Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța așteaptă acceptul consilierilor județeni. Vor să intabuleze Muzeul de Istorie de la Adamclisi (DOCUMENTE)

ro

22 Feb, 2022 00:00 2126 Marime text
  • Consilierii județeni vor aproba în această săptămână împuternicirea Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța să intabuleze Muzeul de Istorie de la Adamclisi aflat în domeniul public al județului Constanța și în administrarea MINAC
  • Muzeul Arheologic face  parte din Complexul Muzeal de la Adamclisi care mai cuprinde Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, Cetatea Tropaeum Traiani și bazilica
  • Clădirea Muzeului de la Adamclisi are o valoare de inventar de peste 4.5 milioane de lei iar terenul aferent în suprafață de 2.165mp are o valoare de inventar de aproximativ 200.000 lei
 

Consilierii județeni vor aproba în această săptămână împuternicirea Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța să intabuleze Muzeul de Istorie de la Adamclisi aflat în domeniul public al județului Constanța și în administrarea MINAC, vezi secțiunea „documente".

Muzeul Arheologic face  parte din Complexul Muzeal de la Adamclisi care mai cuprinde Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, Cetatea Tropaeum Traiani și bazilica.

Primele trei  obiective au fost construit la ordinul împăratului roman Traian pentru a onora moartea celor aproximativ  4000 de legionari căzuți în lupta cu dacii în războaiele din 101-102 d. Hr. Monumentul a fost ridicat între 106-109 d. Hr. În 1977 este reabilitat și este cel mai reprezentativ pentru arta romană.

Cetatea a avut rol ofensiv la Dunărea de Jos, întinzându-se pe o suprafață de 10 hectare. Aceasta a fost descoperită de Grigore Tocilescu la finele secolului al XIX-lea, ale cărui cercetări au fost continuate de arheologul român Vasile Pârvan. Bazilica Forensis era asemănătoare cu cea din Pompei, iar Muzeul situluia fost înființat în 1977.

Aici pot fi admirate o mulțime de vestigii arheologice și tot felul de exponate din perioada Imperiului Roman.

Clădirea Muzeului de la Adamclisi are o valoare de inventar de peste 4.5 milioane de lei iar terenul aferent în suprafață de 2.165mp are o valoare de inventar de aproximativ 200.000 lei.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials: Tropaeum Traiani, reper latin al României și emblema milenară a Dobrogei (galerie foto+video)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii