„Noua“ clădire a arhivei CJC, gata de demolare (documente)
„Noua“ clădire a arhivei CJC, gata de demolare (documente)
10 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3056
Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-a reunit, ieri, în şedinţă ordinară, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ.
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a vizat transmiterea unor bunuri imobile proprietate publică a comunei Mircea Vodă din administrarea CJC în administrarea Consiliului Local (CL) Mircea Vodă.
Astfel, consilierii judeţeni au aprobat preluarea străzilor Livezilor, Viorelelor, Mărului şi Nufărului din Mircea Vodă şi a străzilor Gutuiului, Răzoarelor, Crinului şi Atelierelor din Satu Nou din administrarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, în proprietatea CL Mircea Vodă. „Mutarea“ se va produce însă doar după executarea lucrărilor de întreţinere, în valoare totală de 1.002.736,23 de lei, cu TVA. Mai mult, consilierii au hotărât să delege Serviciul Urbanism, GIS, Patrimoniu pentru întocmirea protocolului de predare-primire în maximum 30 de zile.
Reamintim că, în anul 2011, printr-o hotărâre a CL Mircea Vodă, se aproba trecerea străzilor enumerate mai sus din administrarea locală în administrarea CJC, prin RAJDP Constanţa, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a acestor drumuri. Lucrarea a fost efectuată de RAJDP Constanţa, fiind inclusă în „Programul cu obiectivele şi lucrările de drumuri şi poduri pentru anul 2012 finanţate din bugetul CJC“.
Deoarece lucrările s-au finalizat, CJC a votat revenirea dreptului de proprietate la CL Mircea Vodă.
Consilierii au mai hotărât, ieri, să aprobe trecerea unui imobil din domeniul public al judeţului Constanţa în domeniul privat al judeţului şi desfiinţarea acestuia prin demolare. Este vorba despre „Clădirea Filiala 1 Constanţa, strada Izvor numărul 23“. Suprafaţa terenului pe care se află imobilul este de 263,41 de metri pătraţi şi are o valoare de 636.249,50 de lei, potrivit documentelor de inventar. Consilierii au delegat Direcţia de Urbanism şi Lucrări Publice - Serviciul Investiţii să se ocupe de acest obiectiv.
Reamintim că, pe 16 iulie 2015, imobilul cu pricina, aflat în domeniul public al judeţului şi sub administrarea Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“ Constanţa, a fost predat spre administrare către CJC. Consiliul Judeţean s-a îngrijit să verifice structura clădirii construite în perioada 1950-1960 (nu se ştie sigur anul construirii), în vederea amenajării. Din rezultatele analizelor, a reieşit faptul că cea mai bună soluţie este demolarea întregii clădiri şi realizarea unei noi construcţii.
Potrivit documentelor, clădirea se află într-o stare degradată, pereţii fiind fisuraţi. Din cauza umidităţii excesive, stâlpii de susţinere ai clădirii au afectat întregul sistem, aceasta putând în orice moment să se prăbuşească. Experţii tehnici au propus consolidarea sistemului de rezistenţă al clădirii sau demolarea integrală şi realizarea unei noi construcţii, măsură care a fost preferată în detrimentul primei variante, din considerente economice.
„Întrucât reparaţiile pe care le-am face nu ar dura prea mult şi nu ar îmbunătăţi considerabil structura clădirii, aceasta va fi demolată şi se va face un corp nou. Clădirea va avea patru etaje plus parter. La demisol, cât şi la parter, se va afla arhiva CJC, iar la etaj, spaţiul va fi dat în folosinţa Bibliotecii Judeţene. Ne dorim ca suprafaţa pe care o utiliza biblioteca să rămână intactă, pentru a nu afecta activitatea instituţiei“, a precizat, în cadrul şedinţei de ieri, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir. Acesta a fost iniţiatorul ambelor proiecte de hotărâre menţionate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii