Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul prefect al Constanţei, Constantin Ion, prezent la manifestări Concurs culinar de prăjituri... patriotice, de Ziua Micii Uniri, la Saraiu (galerie foto)

ro

26 Jan, 2015 00:00 3129 Marime text
Ziua Micii Uniri, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, a fost marcată, sâmbătă, în aproape toate colţurile României. În comuna Saraiu, Ziua Unirii Principatelor Române a debutat la ora 11.00, cu un ceremonial religios închinat moşilor şi strămoşilor şi dedicat eroilor neamului. Pe lângă slujba religioasă, ceremonialul a inclus şi depunerea de coroane de flori la monumentul eroilor din centrul localităţii. Momentul s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins toţi locuitorii comunei prezenţi la eveniment. Alături de primarul comunei, Dorinela Irimia, şi-a dat mâna în horă şi în unitate toată familia Saraiu, de la cel mai mic vlăstar al comunei la cel mai vârstnic.
 
Oaspeţi de seamă au luat parte la evenimentul pus la cale de reprezentanţii autorităţii locale de la Saraiu. A fost prezent chiar Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a ţinut slujba de Te Deum închinată acestei zile. De asemenea, a luat parte la manifestări şi noul prefect al Constanţei, Ion Constantin, pentru care vizita la Saraiu a fost prima de acest fel din noul său mandat. El a fost însoţit de cei doi subprefecţi - Ersun Anefi şi Levent Accoium -, dar şi de senatorul de Constanţa Marian Vasiliev şi de alte oficialităţi.
 
„Suntem români, un suflet şi un trup. Ne cinstim neamul şi cinstim Unirea. Îi cinstim pe cei ce, peste timp şi peste vremuri, au legat român de român, ţarină românească de ţarină românească şi au semnat cu un singur nume: România“, a declarat primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.
Deşi Hora Unirii a fost momentul central al manifestărilor, acţiunile au continuat cu un program artistic susţinut de cei mai mici patrioţi din localitate. Astfel, elevii au participat la un concurs de interpretare a cărui temă centrală a fost reprezentată de poemele dedicate marelui eveniment.

 Prăjituri cu aromă istorică

„De la Alexandru loan Cuza, de la Moş lon Roată, românul şi-a scris istoria fie cu pana, condeiul şi peniţa, fie cu sânge, cu lacrimi de fericire sau necaz, dar oricum a făcut-o, întotdeauna a scris-o cu dragoste şi iubire de glie şi neam“, a mai spus primarul comunei Saraiu despre momentul festiv al celor mici.

Şi pentru că seria provocărilor competiţionale abia fusese deschisă, concursurile nu s-au oprit aici. De această dată, miza a fost mult mai... dulce, gospodinele având de pregătit prăjituri care să respecte semnificaţia zilei.
Aşa cum era de aşteptat, prăjiturile pregătite de gospodine, care au avut ca temă Unirea Principatelor Române, au făcut senzaţie în rândul localnicilor.
O altă surpriză de care s-au bucurat din plin cei prezenţi a fost o agapă frăţească, ei având parte de porţii îndestulătoare din tradiţionala fasole cu cârnaţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii