Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:30 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul regulament de funcţionare a activităţilor economice, în dezbatere Constanţa se colorează în alb, bej, crem şi wenge! (document)

ro

12 Nov, 2016 00:00 5152 Marime text
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea noului regulament privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa se află în consultare publică până pe 9 decembrie. Regulamentul poate fi găsit pe site-ul Primăriei, dar şi pe pagina administraţiei locale de pe o reţea de socializare.
 
Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa
 
Primăria propune un nou regulament care să facă ordine în serviciile de piaţă din municipiu. Potrivit regulamentului, se vor impune noi condiţii agenţilor economici. Pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică, agenţii economici trebuie să ştie că activitatea pe plajele din municipiu şi din staţiunea Mamaia vor putea fi desfăşurate în baza contractelor de transmitere a drepturilor de administrare de către Administraţia Bazinală Dobrogea - Litoral, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a autorizaţiilor de construire emise de Primăria Constanţa.
 
În cazul barurilor de pe plajă (beach-baruri), agenţii economici au obligaţia obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, în conformitate cu contractele de închiriere încheiate cu Administraţia Bazinală Dobrogea - Litoral, în baza autorizaţiilor de construire emise de UAT Constanţa, cu respectarea întocmai a suprafeţelor aprobate pentru această activitate.
 
În ceea ce priveşte programul de difuzare a muzicii în unităţile de alimentaţie publică sau cu profil de divertisment (restaurante, baruri, beach-baruri, terase etc.), acesta se realizează cu respectarea nivelului de zgomot. În restaurante, la terase şi în baruri, muzica nu trebuie să depăşească nivelul de 75 dB pentru saloanele fără orchestră, respectiv 90 dB pentru cele cu orchestră, la interior, şi doar 65 dB la exterior, la limita zonei funcţionale.

Operatorul economic este obligat să asigure liniştea şi ordinea publica atât în interiorul unităţii, cât şi pe suprafaţa de teren aferentă unităţii prin personal specializat angajat sau prin contractarea serviciilor de pază şi protecţie în măsură să intervină cu operativitate pentru rezolvarea situaţiilor legate de persoanele care au frecventat unitatea.
 
Pentru spaţiile situate în zona de case/clădiri colective sau limitrofe acestora care nu sunt reglementate prin autorizaţie de construire pentru activitatea economică solicitată sau pentru spaţiile a căror destinaţie nu este în concordanţă cu activitate economică solicitată, operatorul economic va prezenta avizul Direcţiei Urbanism cu privire la reglementările urbanistice aprobate ale zonei, referitoare la destinaţia şi suprafaţa admisă pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, urmând să întreprindă demersurile necesare legale privind schimbarea funcţiunii urbanistice a spaţiului, conform activităţii desfăşurate.
Regulamentul mai include, aşadar, şi condiţiile de autorizare, documentele impuse pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare. 

Cum vor funcţiona activităţile comerciale din municipiu 

Operatorii economici din municipiul Constanţa pot desfăşura activităţi de alimentaţie publică cu respectarea următoarelor cerinţe suplimentare:
Unitatea să nu fie reclamată în mod întemeiat de către proprietarii imobilelor limitrofe (pe hotar) cu destinaţia de locuinţă din cauza zgomotului provocat sau cu privire la deranjul stradal în zona unităţii respective.

 
Să respecte limitele de zgomot faţă de vecinătăţile locuibile conform legislaţiei şi actelor normative privind acustica în zonele urbane.
 
Pentru spaţiile situate în zona de case reglementate prin autorizaţie de construire (PUD/PUZ/PUG) din care reiese destinaţia de alimentaţie publică, acordurile proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) cu destinaţia de locuinţă se vor solicita doar pentru unităţile care desfăşoară activitate înainte de ora 8.00 şi peste ora 22.00.
 
Pentru spaţiile situate în zona de case nereglementate prin autorizaţie de construire (PUD/PUZ/PUG) din care să reiasă destinaţia de alimentaţie publică, se vor solicita acordurile proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) cu caracter de locuinţă, indiferent de orarul de funcţionare.
 
Pentru unitatea amplasată la parterul blocurilor sau la subsolul/parterul unor clădiri colective, operatorul economic trebuie să prezinte în mod obligatoriu acordul asociaţiei de proprietari/locatari (nume în clar al preşedintelui asociaţiei de proprietari/locatari, semnătura, ştampila şi data) şi acordul proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) pe plan orizontal şi vertical cu destinaţie de locuinţă, referitor la activitatea desfăşurată şi orarul de funcţionare.
În situaţia în care nu este constituită o asociaţie de proprietari/locatari, solicitantul va da o declaraţie pe propria răspundere în acest sens.

Staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă 

Pentru unitatea amplasată la parterul blocurilor sau la subsolul/parterul unor clădiri colective, operatorul economic trebuie să prezinte acordul asociaţiei de proprietari/locatari (nume în clar al preşedintelui asociaţiei de proprietari/locatari, semnătura, ştampila şi data). În situaţia în care nu este constituită o asociaţie de proprietari/locatari, solicitantul va da o declaraţie pe propria răspundere.

 
Totodată, în staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă, administraţia locală intenţionează să reglementeze foarte strict comercializarea de alimente, produse de panificaţie sau patiserie, care se vor vinde doar în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţi specializate autorizate conform normelor sanitare şi sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare. 

Activităţile economice din zona peninsulară - Portul Tomis 

Regulamentul impune şi anumite zone în care se vor putea desfăşura activităţi economice cu caracter temporar: peninsulă, între strada Traian şi faleza Cazino, inclusiv în Piaţa Ovidiu, faleza Cazinoului, între Vraja Mării şi Portul Tomis, promenada Ştefan cel Mare, dar şi în parcurile Tăbăcărie, Gară, Tomis II, Poarta 6, Sala Sporturilor, Casa de Cultură, Arheologic.

Revenind la staţiunea Mamaia, legiuitorul vrea să impună cerinţe speciale. Astfel, pe tronsonul cuprins între hotelul Victoria şi staţia telegondolă (zona Cazino) nu se va autoriza comerţul de întâmpinare pentru unităţile comerciale, iar comercializarea produselor hand made şi a cadourilor estivale se va desfăşura doar în bazarul Perla. În piaţeta Perla nu se va mai derula niciun fel de activitate de comerţ, ci doar evenimente culturale, sportive, campanii promoţionale şi jocuri de artificii.
 
Principalele categorii de activităţi economice cu caracter temporar în zone publice sau cu acces public sunt: activităţi de comerţ de mic detaliu, gen flori; legume-fructe; cărţi; presă; obiecte religioase; hand made (articole lucrate manual) şi cadouri estivale cu articole promoţionale pentru municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă; îngheţată; baloane; reproduceri arheologice, numismatică; activităţi cu caracter ocazional: produse specifice sărbătorilor tradiţionale (Paşte, Crăciun, Moşii de Vară, Moşii de Iarnă, mărţişoare, felicitări etc.); bilete jocuri de noroc; obiecte de uz casnic. Sau activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi comerciale, activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi de alimentaţie publică (terase de alimentaţie publică); prestări servicii (cinema, jocuri de artificii, închirieri echipamente sportive etc.); circuri; activităţi cu caracter cultural/artistic/sportiv (târguri, expoziţii, spectacole, festivaluri etc.); campanii promoţionale; realizare şi comercializare produse de artizanat, pictură şi filmări.
 
Sectoarele din municipiul Constanţa şi condiţiile în care se pot desfăşura activităţi economice cu caracter temporar în zone publice sau cu acces public sunt următoarele: zona peninsulară - de la strada Traian (Lupoaică) până la faleza Cazinoului, inclusiv Piaţa Ovidiu. Activităţile permise aici sunt: activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi comerciale (expunerea în faţa propriei unităţi comerciale a produselor din unitate); activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi de alimentaţie publică - terase; activităţi de promovare (campanii promoţionale); activităţi cu caracter social/cultural/sportiv; activităţi comerciale ocazionale - produse specifice sărbătorilor tradiţionale şi prestări servicii (cinema, jocuri de artificii etc); filmări. Se pot organiza expoziţii de grafică, pictură, artă fotografică, caricatură.
 
În zona falezei Cazinoului - de la Vraja Mării până la Portul Tomis, activităţile permise sunt: activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi de alimentaţie publică - terase de alimentaţie publică; realizare şi comercializare pictură, artă fotografică, reproduceri arheologice, numismatică; comercializare îngheţată; activităţi cu caracter social/cultural/sportiv; activităţi de promovare (campanii promoţionale); prestări servicii (cinema, jocuri de artificii etc); activităţi de comerţ de mic detaliu: bilete jocuri de noroc sau filmări.

Pentru promenada Ştefan cel Mare 

Activităţi permise sunt activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi comerciale, activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi de alimentaţie publică - terase de alimentaţie publică; realizare şi comercializare tablouri, portrete; activităţi de comerţ de mic detaliu (carte, presă, obiecte religioase); activităţi cu caracter social/cultural/sportiv; activităţi de promovare (campanii promoţionale); activităţi comerciale ocazionale (comerţ de mic detaliu: produse specifice sărbătorilor tradiţionale -Paşte, Crăciun, mărţişoare etc.); prestări servicii (cinema, jocuri de artificii etc.) sau filmare.
 
În zona parcurilor (Tăbăcărie, Gară, Tomis II, Poarta 6, Sala Sporturilor, Casa de Cultură, Arheologic) şi limitrof acestora: activităţi permise - activităţi de comerţ de întâmpinare pentru unităţi de alimentaţie publică - terase de alimentaţie publică; activităţi de promovare (campanii promoţionale); activităţi cu caracter social/cultural/sportiv; prestări servicii (închirieri echipamente sportive etc.); activităţi de comerţ de mic detaliu: îngheţată, sucuri naturale sau filmare. 

Terasele vor avea mobilier în culori wenge, bej, crem, alb 

În zonele pietonale este permisă funcţionarea teraselor de alimentaţie publică, dar numai cu respectarea unor limite, fără să afecteze accesul în incinta spaţiilor învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor. De asemenea, se interzice amplasarea teraselor pe carosabil sau pe spaţiul verde şi a oricărui sistem de ancorare a elementelor de mobilier, de umbrire sau pentru delimitarea teraselor în pavaj. Mobilierul acceptat trebuie să fie de calitate superioară şi într-una dintre culorile wenge, bej, crem, alb, în timp ce umbrelele vor fi doar alb, bej sau crem.

Programul de funcţionare al teraselor va fi, de asemenea, reglementat: în zona cuprinsă între Capitol şi strada Traian (Lupoaică), în perioada 1 mai - 31 octombrie, programul nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în weekend, iar în restul anului, ora 22.00. În timpul sezonului, în weekend, programul se poate extinde până la ora 1.00.
 
Regulamentul poate fi consultat şi în secţiunea „Documente”. Cei interesaţi pot trimite propuneri, sugestii sau opinii prin poştă la sediul Primăriei municipiului Constanţa din bd. Tomis nr. 51, cam. 129, sau prin email, la adresa agenti.economici@primaria-constanta.ro.

Regulamentul va fi aplicat dacă va primi votul Consiliul Local Municipal. Sancţiunile vor fi aplicate de Poliţia Locală şi încep de la 1.000 de lei şi pot ajunge până la 2.500 de lei. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii