Noul Regulament, în consultare publică Cerința obligatorie pentru proiectele finanțate din fonduri nerambursabile în anul 2025 la nivelul municipiului Constanța (DOCUMENTE)
Noul Regulament, în consultare publică: Cerința obligatorie pentru proiectele finanțate din fonduri nerambursabile
15 Feb, 2025 16:37
ZIUA de Constanta
366
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/15/primaria-constanta(1).jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/15/primaria-constanta(1).jpg)
- Proiectul de hotărâre privind aprobarea regimului acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța se află în consultare publică în conformitate cu prevederile art.7 al Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus consultării publice până la data de 17.02.2025.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare pot fi trimise în scris: prin poștă, la sediul Direcţiei Organizare Evenimente din Str. Cuza Vodă nr.27 sau prin email, la adresa evenimente@primaria-constanta.ro.
Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandări aduse la proiectul de hotărâre privind aprobarea regimului acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța”.
Potrivit proiectului aflat în consultare, acordarea de finanțări nerambursabile pentru proiecte în domeniile cultural, sportiv și de interes general se va face, după caz, cu aplicarea prevederilor următoarelor acte normative, care se vor aplica în paralel cu cele ale prezentei Metodologii: Legea nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare; O.G. nr.51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, cu modificările și completărileulterioare; Legea nr.8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe, republicată, cu completările şi modificările ulterioare și prin aplicarea legislației privitoare la achizițiile publice.
Acordarea de finanţări nerambursabile în domeniile cultural, sportiv și de interes general se va face în limita creditelor de angajament şi creditelor bugetare alocate programelor aprobate anual în bugetul autorităţii finanţatoare, aprobat prin hotărâre a consiliului local.
În aceste limite bugetare se va încadra și cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect din domeniul cultural, sportiv și de interes general. Acesta va fi aprobat prin hotărâre a consiliului local.
Prin hotărâre a consiliului local se va împuternici Primarul municipiului Constanța: să aprobe, prin dispoziție, deschiderea și desfășurarea sesiunilor de selecție a proiectelor; să stabilească, prin Dispoziție, nominal componența comisiei de evaluare și de selecție, a comisiei de soluționare a contestațiilor, a secretariatului celor două comisii și membrilor de rezervă a acestora; să aprobe conținutul și documentele care îl cuprind pentru fiecare Anunț de participare și pentru fiecare Anunț de atribuire privind sesiunile de selecție; să semneze în numele și pentru municipiul Constanța contractele de finanțare nerambursabilă încheiate cu beneficiarii selectați și să aprobe și să semneze orice alte documente, după caz.
Anual, se vor organiza una sau mai multe sesiuni de selecție de proiecte, în funcție de bugetul aprobat.
Domeniile de aplicare se pot încadra în următoarele categorii:
a) cultură – tematici considerate eligibile pentru acordarea de finanțare nerambursabilă în cadrul domeniului cultură:
b) sport;
c) educație-învățământ;
d) activități pentru copii și tineret: petrecere timp liber, educație formală și informală, voluntariat și implicare civică, sănătate și igienă, dezvoltare personală și relațională etc.;
e) protecția mediului înconjurător;
f) culte religioase: lăcașe de cult, punerea în valoare a unor sărbători religioase, activități cu caracter religios etc.;
g) social/protecție și incluziune socială: drepturile copilului, egalitate de șanse, drepturile și libertățile cetățeanului etc.;
h) alte domenii (de ex. inovare sau dezvoltare durabilă, promovarea istoriei și valorilor municipiului Constanța, politici publice locale, transparență decizională etc.);
i) sănătate;
j) protecția animalelor.
Selecția de proiecte se va face pentru fiecare domeniu stabilit în parte, chiar dacă se va desfășura în cadrul aceleiași sesiuni.
Componenţa comisiei de evaluare și selecție a proiectelor
Componenţa comisiei de evaluare și selecție, precum şi componenţa echipei membrilor de rezervă, sunt stabilite, pentru fiecare domeniu în parte, prin dispoziție a Primarului municipiului Constanța.Comisia de evaluare și selecție va fi constituită dintr-un număr impar de membri, minimum 3 (trei) la număr.
Comisiile de evaluare și selecție vor avea în componență reprezentanți ai autorității finanțatoare și specialiști.
Specialiştii vor avea o experienţă de cel puţin 3 ani sau, după caz, cel puţin 2 ani în managementul şi/sau evaluarea proiectelor, în domeniile pentru care se organizează sesiunea de selecție. Specialiştii nu pot face parte din categoria personalului angajat prin contract individual de muncă încheiat cu autoritatea finanţatoare.
Anularea procedurii selecției publice de proiecte
Procedura selecției publice de proiecte poate fi anulată în urma a două situații: în cazuri justificate, comisia de evaluare a proiectelor poate elabora propunerea de anulare a procedurii selecţiei publice de proiecte. În urma acestei propuneri, Autoritatea finanțatoare va declanșa acțiunea de anulare a procedurii selecţiei publice de proiecte și în situații excepționale (de exemplu lipsa disponibilităților financiare la nivelul bugetului local al municipiului Constanța), Autoritatea finanțatoare poate declanșa anularea procedurii selecţiei publice de proiecte. Anularea procedurii selecției publice de proiecte se face doar în urma emiterii, în acest sens, a unei dispoziții a primarului.Anularea procedurii selecţiei publice de proiecte prin dispoziție emisă de primar nu creează vreo obligație a Autorității finanțatoare față de participanții la procedură, chiar și în cazul în care aceștia au fost declarați câștigători.
Cerința specială și obligatorie pentru proiectele finanțate din fonduri nerambursabile în anul 2025
Pentru toate domeniile de activitate, pentru anul 2025, toate proiectele finanțate din fonduri nerambursabile în baza Legii nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare vor respecta prevederile Legii nr.264/2024 pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Naţional al Copilului", în sensul că „vor include obligatoriu o component dedicată copiilor.Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului.
Proiectele propuse în cadrul concursurilor trebuie să demonstreze modul în care activităţile planificate contribuie la bunăstarea copiilor, inclusiv prin facilitarea accesului egal şi nediscriminatoriu la resursele oferite de proiect..”
Proiectele care nu vor respecta această cerință, vor fi descalificate și nu vor trece în etapa de stabilire a punctajului.
Condiţiile generale aplicabile contractelor de finanţare nerambursabilă
Contractele de finanțare nerambursabilă se vor încheia în perioada devalabilitate a propunerilor de proiecte.Prin contractul de finanțare nerambursabilă, se stabilește modalitatea de acordare a sumei aprobate ca finanțare nerambursabilă, respectiv în 3 (trei) tranșe: tranșa I – 30%; tranșa a II-a – 30%, tranșa a III-a (ultima tranșă) – 40%.
Beneficiarul este obligat să transmită autorității finanțatoare, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la încheierea proiectului, raportul final de activitate și raportul financiar.
Autoritatea finanțatoare nu va elibera beneficiarului ultima tranșă a finanțării nerambursabile mai înainte de stabilirea eligibilității cheltuielilor efectuate care se va realiza numai dacă documentele depuse sunt complete și corect întocmite și justifică sumele considerate eligibile.
Autoritatea finanțatoare are obligația de a face verificări atât în perioada derulării contractului de finanțare nerambursabilă, cât și ulterior, în scopul completării dosarului finanțării nerambursabile, dar nu mai târziu de 3 (trei) luni de la expirarea termenului de 30 de zile calendaristice prevăzut mai sus.
Contractele de finanțare nerambursabilă vor prevedea, sub sancțiunea nulității, calitatea Curții de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derulării activității nonprofit finanțate din fondurile publice.
Operațiunile de încasări și plăți efectuate de beneficiarii fondurilor nerambursabile vor respecta, în mod obligatoriu, prevederile art.3 din Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare.
În secțiunea „documente”, puteți consulta „Proiectul de hotărâre privind aprobarea regimului acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța” și anexele acestuia.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
A anulat finanțarea proiectelor non-profit pentru 2024 Primăria Constanța recunoaște că nu mai are bani! (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii