Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu mi-aş fi dorit să fiu în această situaţie“ Decebal Făgădău a preluat conducerea Primăriei Constanţa (document)

ro

08 Apr, 2015 00:00 5974 Marime text

Viceprimarul Decebal Făgădău a preluat, în urma şedinţei Consiliului Local Municipal de ieri, atribuţiile de primar al municipiului Constanţa. Votul a fost secret, Făgădău întrunind 24 de voturi, în vreme ce viceprimarul Gabriel Stan, doar unul. Alegerea lui Decebal Făgădău, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, în cea mai înaltă funcţie de conducere din administraţia publică locală vine după ce primarul Radu Mazăre, aflat în prezent în arest preventiv, a fost suspendat, prin ordin al prefectului. „Având în vedere adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului primarului municipiului Constanţa, domnul Mazăre Radu Ştefan, până la încetarea măsurii arestării preventive“, se menţiona în comunicatul de presă referitor la suspendarea din funcţie a edilului-şef.

„Vă asigur că va fi un mandat fără surprize“

Aşa cum era de aşteptat, în locul lui Mazăre a fost ales Decebal Făgădău. Acesta din urmă a declarat, la finalul şedinţei CLM Constanţa de ieri, că mandatul său este unul „cu o durată incertă“. „Vă asigur că va fi un mandat fără surprize. Va fi un mandat în interesul cetăţenilor, bazat pe respectarea legii şi deschis spre colaborare cu toţi consilierii locali. Sincer, nu mi-aş fi dorit să fiu în această situaţie. Consider că am ajuns la un blocaj în momentul de faţă, aşa că această şedinţă a Consiliului Local vine să repună pe un firesc ceea ce înseamnă administraţia constănţeană. Lucrurile vor merge în continuare firesc din punct de vedere al administraţiei“, a menţionat viceprimarul cu atribuţii de primar. Întrebat cum anume crede că va reuşi să ia distanţă de imaginea de „secund“ al lui Radu Mazăre şi, de fapt, de proiectele primarului suspendat, proiecte puse sub semnul ilegalităţii, Făgădău a afirmat: „Voi face întotdeauna ceea ce prevede legea“. Hotărârea Consiliului Local Constanţa de ieri a fost comunicată prefectului judeţului Constanţa, Constantin Ion. Interimatul lui Făgădău va înceta atunci când va înceta măsura arestării preventive a social-democratului Radu Mazăre. Pe cale de consecinţă, tot începând de atunci, ordinul emis de prefect nu va mai produce efecte.

Fost director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, actual şef al municipalităţii

În pofida declaraţiilor sale, Făgădău este considerat „omul lui Mazăre“. Este greu de crezut că va putea să se debaraseze de această etichetă, atâta vreme cât, de ani buni, el face echipă cu primarul suspendat. De altfel, presa centrală l-a şi supranumit deja „noul Mazăre de/de la Constanţa“.

Decebal Făgădău este viceprimar din ianuarie 2009, atunci când a preluat mandatul lui Nicolae Nemirschi, cel din urmă numit, la momentul respectiv, ministru al Mediului, în scurta guvernare PDL-PSD. Înainte de a fi ales local, Făgădău a fost directorul general al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (august 2005 - ianuarie 2009).

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, completată pe 6 iunie 2014, „noul Mazăre de Constanţa“ deţine, din 2013, 9,38% dintr-un teren intravilan în suprafaţă totală de 1.000 mp, situat în Palazu Mare, un apartament de 64,91 mp dobândit în 2006 prin cumpărare şi, din 2013, 37,50% dintr-un apartament de 61,99 mp. În ceea ce priveşte bunurile mobile, viceprimarul cu atribuţii de primar deţine un autoturism Dacia Logan, dobândit prin moştenire în 2007. Nu are bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult şi colecţii de artă şi numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

De asemenea, social-democratul nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate. El are însă un credit bancar contractat în 2006, de la OTP Bank România SA, în valoare de 38.000 CHF, scadent în 2026.

În ceea ce priveşte veniturile, Decebal Făgădău a avut, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, o indemnizaţie de viceprimar în valoare de 41.664 de lei. În aceeaşi perioadă, soţia sa a avut un salariu de 12.180 de lei, de la SC Pozitron Medical Investigations SRL, unul de 10.320 de lei, de la SC Cardioscan SRL, şi unul de la SC Ideea Contrast, de 2.465 de lei.
La rubrica „venituri din alte surse“ din declaraţia de avere, figurează alocaţia de stat a celor doi copii, în valoare de 504 lei, o dobândă de 82 de lei de la ING Bank şi dividende în valoare de 15 lei de la OMV Petrom.
 
Ideea Contrast SRL, societate înfiinţată pe 4 iulie 2001, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, şi pe Marius Petre Săvulescu, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei. Societatea are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“.

Potrivit date-financiare.ro, în 2013, Ideea Contrast SRL a avut 11 salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 1.275.632 de lei. În aceeaşi perioadă de timp, profitul net a fost de 147.121 de lei.
În ceea ce priveşte indicatorii financiari ai Ideea Contrast SRL, potrivit vrajitorul.eu, în 2013, aceştia au fost:


„Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (11,53% faţă de % media industriei)“.
La acest moment nu se cunoaşte dacă această societate este sau a fost cercetată în vreo cauză de DNA. Cu toate acestea, trebuie menţionat că firma a apărut într-o decizie a Curţii de Apel Galaţi, instanţă care a admis în parte „acţiunea formulată de reclamantul Mazăre Radu Ştefan” în contradictoriu cu ANI, având ca obiect anularea unui act administrativ. Mai multe pe acest subiect, precum şi sentinţa la care facem referire pot fi citite aici
 
Pozitron Medical Investigation SRL, societatea din spatele Pozimed, are legătură, şi ea, cu universul afaceristic al lui Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului suspendat Radu Mazăre şi al preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu. Amintim că, la rândul său, omul de afaceri Sorin Strutinsky este în arest preventiv. Pozitron a fost înfiinţată, potrivit datelor disponibile pe Registrul Comerţului, în iulie 2007. Asociaţi persoane juridice sunt SC Talmage Overseas LTD, cu sediul social în Cipru, iar asociat persoană fizică, Mihaela Elvira Gherasim Tănase, aceasta din urmă fiind, alături de Iuliana Botezatu, şi administrator al societăţii. Domenii de activitate ale firme apar: conform codificării (Ordin 337/2007) Rev. Caen (2) şi alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

Mai multe despre ce înseamnă universul Pozitron puteţi afla in articolul:
Umbra lui Strutinsky:Soţia vicelui Făgădău, de la Pozimed la Cardioscan (document)


Declaraţia de interese a lui Decebal Făgădău aferentă anului 2014 nu figurează nici pe site-ul Primăriei Constanţa, nici pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
În secțiunea Documente puteţi vizualiza declaraţia de avere din anul 2014 a lui Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mircea 08 Apr, 2015 10:32 Felicitari!! Un om de mare valoare.