OMD Constanța-Mamaia, în chinuirile facerii. Primăria încasează, dar nu poate justifica impactul colectării taxei de promovare asupra turismului
OMD Constanța-Mamaia, în chinuirile facerii. Primăria încasează, dar nu poate justifica impactul colectării
20 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2025
Marime text
- Termenul pentru depunerea declarației de impunere anuale și pentru plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului este data de 1 iulie 2022.
- Taxa de promovare a fost instituită prin HCL Constanța în 2013
- Pentru că OMD nu s-a constituit nici până în prezent, în ultimii patru ani, Primăria Constanța nu a putut justifica impactul pe care l-a avut asupra turismului instituirea acestei taxe, colectate cu titlu de taxă de promovare a turismului în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță
- Menționăm că în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, autoritățile locale au luat decizia să suspende taxa de dezvoltare și promovare a turismului pentru anul 2020
Operatorii economici, respectiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, dar și persoanele juridice care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță, cât și persoanele fizice, proprietari ai spațiilor situate în aceste zone, utilizate în scop turistic, sunt obligați să plătească o taxă de promovare care de ani de zile nu este utilizată de autoritățile locale în scopul în care a fost colectată.
Potrivit Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanţa și anul acesta termenul pentru depunerea declarației de impunere anuale și pentru plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului este data de 1 iulie 2022.
Cine nu se conformează, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent va plăti majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracţie de lună, până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Taxele plătite de operatorii economici, respectiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, dar și persoanele juridice care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță vor fi gestionate de Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța care deocamdată nu s-a înființat. Proiectul de înființare al acestei structuri s-a aflat în consultare publică până la jumătatea acestei luni.
Din grupul de lucru fac parte Asociația Patronală RESTO, Organizația Patronală Mamaia-Constanța și Patronatul Marea Mamaia-Constanța iar din partea Primăriei Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu.
După constituire, (n.r. cu mare întârziere), OMD Mamaia-Constanța trebuie să elaboreze strategia de promovare a destinației turistice, din taxa de promovare pe care operatorii din turism o plătesc în ultimii ani fără beneficii.
Taxa de promovare a fost instituită prin HCL Constanța în 2013 privind modificarea şi completarea H.C.L. nr. 330/2012. În trecut această taxă a fost gestionată de municipalitate și prin Asociaţia de Promovare a Turismului Litoral Delta-Dunării.
Deoarece acest OMD nu s-a putut constitui nici până în prezent, în ultimii patru ani, Primăria Constanța nu a putut justifica impactul pe care l-a avut asupra turismului instituirea acestei taxe, colectate cu titlu de taxă de promovare a turismului în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță și care au fost activitățile de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic care au dus la promovarea stațiunii Mamaia, ca destinație turistică la nivel național și internațional și de creștere a gradului de expunere a Satului de Vacanță în rândul obiectivelor turistice.
Menționăm că în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, autoritățile locale au luat decizia să suspende taxa de dezvoltare și promovare a turismului pentru anul 2020.
Nu se știe cu exactitate câți bani achitați prin această taxă stau necheltuiți într-un cont la Primăriei Constanța.
Anul trecut de pildă, pentru cazare turistică, precum hoteluri, hoteluri - apartament şi complexuri hoteliere se plătea 4.000 lei.
Pentru moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice şi altele asemănătoare până la 10 camere de cazare – 1.000 lei, iar peste 10 camere-2.000 lei.
Pentru agrement: cluburi/discoteci, cazinouri şi alte asemenea taxa – 4.000 lei pe an.
Pentru agreement: locaţii cu instalaţii şi dotări specifice agrementului touristic, cu activitate de alimentaţie publică - 2.750 lei, fără activitate de alimentaţie publică-1750 lei.
Alimentaţie publică: unităţi de alimentaţie din incinta structurilor de primire cu funcţiuni de cazare, unităţi de alimentaţie publică situate în staţiuni turistice, precum şi cele administrate de societăţi comerciale de turism-3500 lei.
Alimentaţie publică: restaurante, baruri, unităţi de fast food, cofetării, patiserii şi care sunt atestate conform legii –între 200 lei și 3500 lei.
Citește și:
OMD Mamaia-Constanța va gestiona taxa de promovare turistică. Proiectul de înființare a fost lansat în consultare publică (DOCUMENT)
ZIUA LIVE. Agenții economici din Satul de Vacanță - „Se dorește falimentarea noastră? Se dorește transformarea în zonă rezidențială? Probabil că da!”(VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii