Omul nepotrivit în locul nepotrivit? Mădălin Voicu vrea soluţii pentru cultura din Constanţa. Ştie cine a ruinat-o?
Omul nepotrivit în locul nepotrivit?: Mădălin Voicu vrea soluţii pentru cultura din Constanţa. Ştie cineCultura din Constanţa nu a fost întotdeauna aşa. Dar „graţie" hotărârilor luate, în ultimii opt ani, de administraţia locală şi de cea judeţeană, s-a îndepărtat de profilul său, de tradiţia sa, de valoare şi de excepţie. Ceea ce altădată se definea ca un caleidoscop cultural este, la momentul actual, un simulacru trist. Ce s-a întâmplat concret? Unele instituţii de cultură au fost comasate, altele au fost „lichidate" de pe scena organelor de cultură. Ca şi când nu au existat vreodată.
În 2009, Muzeul de Artă „Lucian Grigorescu" din Medgidia a fost, urmare a unei hotărâri a Consiliului Judeţean Constanţa, închis fără drept de apel. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, expunere semnată de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, se preciza: „Deoarece Muzeul de Artă «Lucian Grigorescu» din Medgidia nu are patrimoniu, lucrările aparţinând Muzeului de Artă Constanţa, iar încasările acestei secţii sunt de aproximativ 1.000 de lei pe an, nejustificând plata celor cinci angajaţi şi a cheltuielilor de întreţinere, propune desfiinţarea acestui muzeu". Incredibil, nu-i aşa?
Muzeul nu mai beneficiase, în ultimii şase ani, de încălzire. Nici acoperişul clădirii nu fusese reabilitat, fapt pentru care ploile şi-au spus cuvântul. La fel, temperaturile scăzute.
În vara lui 2010, Consiliul Local Municipal Constanţa a desfiinţat, printr-o hotărâre (urmare a Ordonanţei de Urgenţă 63/2010), revista „Tomis", una dintre cele mai valoroase publicaţii tomitane. Sacrificată fără prea mari procese de conştiinţă, „Tomis" a fost revista de cultură în paginile căreia au semnat Marin Mincu, Nicolae Manolescu, Gellu Naum, Nicolae Manolescu, Nichita Stănescu, dar şi alţi reputaţi critici şi scriitori.
„Tomis" a văzut lumina tiparului în 1966 (conform unor istori în 1965) şi a avut două perioade în care a apărut: 1966-1989 şi, ulterior, din 1990 până în 2010.
De departe, însă, ceea ce ar putea fi cel mai dureros pentru un muzician, căci Mădălin Voicu este violonist, ar fi faptul că Opera, Teatrul de Balet „Oleg Danovski" şi Filarmonica „Marea Neagră" au fost reorganizate sub auspiciile aceleiaşi entităţi: Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", care în prezent funcţionează în clădirea fostului Teatru Dramatic „Ovidius". Filarmonica a dispărut ca instituţie de sine stătătoare, iar, orchestrele şi corurile Operei şi Filarmonicii au sfârşit prin a funcţiona împreună.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- cetatean al CT 08 Nov, 2012 09:45 Mandolinescu asta s-a aciuiat pe la Constanta sa ne invete cultura ! Asta vara facea cultura pe la Festivalul Mamaia cand ne arata de la masa juriului copilul lui sugar si credem ca ala micu chiar a jurizat !
- gigel 08 Nov, 2012 03:12 Nu e mazare suficient ,mai trebuie si-un voicu de care si ceauseasca responsabiliza ca, alaturi de serghei, e un pericol pentru printisor !