Orașul Accra din Ghana a luat fața municipiului Constanța în competiția pentru desemnarea Capitalei Mondiale a Cărții 2023
Orașul Accra din Ghana a luat fața municipiului Constanța în competiția pentru desemnarea Capitalei Mondiale
08 Aug, 2022 13:45
ZIUA de Constanta
1365
Marime text
- Programul propus de Accra caută să folosească puterea cărților de a activa tinerii, ca o modalitate eficientă de a modela generațiile următoare
- Printre activități se remarcă introducerea de biblioteci mobile pentru a ajunge la grupurile marginalizate, organizarea de ateliere care să promoveze cititul și scrisul de cărți, înființarea de centre de formare pentru tinerii șomeri și organizarea de competiții de prezentare a artei și culturii ghaneze
- Anul acesta orașul Guadalajara din Mexic este Capitala Mondială a Cărții și, timp de un an, va găzdui numeroase evenimente și manifestări de promovare a cărții și lecturii
- Programul Capitala Mondială a Cărții a fost inițiat de UNESCO, în 1996, cu scopul de a încuraja și promova activități din sfera cărții și a lecturii cu impact local, dar și global
Pe 15 aprilie 2021, municipiul Constanța anunța cu mare fast că a depus un dosar de candidatură în vederea obținerea titlului de “Capitală Mondială a Cărții” Unesco în 2023.
Între timp, oficialii de la Primărie au uitat să informeze cosntănțenii că au pierdut această competiție, după ce orașul Accra din Ghana a fost desemnat Capitală Mondială a Cărții 2023, pentru accentul pe care l-a pus pe tineri și pe potențialul acestora de a contribui la propășirea culturii și bunăstării în Ghana.
Programul propus de Accra caută să folosească puterea cărților de a activa tinerii, ca o modalitate eficientă de a modela generațiile următoare.
Prin încurajarea sectorului editorial și al altor sectoare creative, programul își propune, de asemenea, să sprijine dezvoltarea competențelor profesionale pentru a stimula transformarea socio-economică a țării.
Printre activități se remarcă introducerea de biblioteci mobile pentru a ajunge la grupurile marginalizate, organizarea de ateliere care să promoveze cititul și scrisul de cărți, înființarea de centre de formare pentru tinerii șomeri și organizarea de competiții de prezentare a artei și culturii ghaneze.
Candidatura include, de asemenea, o componentă de susținere a drepturilor umane, al cărui scop este creșterea gradului de conștientizare publică a rolului libertății de informare și exprimare.
Programul Capitala Mondială a Cărții a fost inițiat de UNESCO, în 1996, cu scopul de a încuraja și promova activități din sfera cărții și a lecturii cu impact local, dar și global, prin conferirea anuală a acestui titlu unui oraș, premiind astfel cel mai bun program de promovare a cărții. Programul are în vedere, de asemenea, susținerea activităților creative și inovative specifice, promovarea păcii, îmbogățirea culturală și dialogul inter-cultural prin educație, comunicare și împărtășirea de informații.
Orașele desemnate cu titlul de Capitală Mondială a Cărții își asumă promovarea cărților și a cititului și organizarea de activități pe tot parcursul anului.
Ziua în care orașele preiau oficial titlul de capitală mondială a cărții este 23 aprilie (în fiecare an) de Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor. Madridul a fost primul oraș care a primit acest titlu, în anul 2001.
Listă orașelor care au fost desemnate de-a lungul timpului capitale mondiale a cărții:
Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam(2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wroclaw (2016), Conakry (2017), Atena (2018), Sharjah, (2019), Kuala Lumpur (2020), Tbilisi (2021).
Citește și:
Editorial Strategia culturală a municipiului Constanța transformată în maculatură chiar de autorii ei!
ZIUA LIVE. Fragilitatea vieții culturale, combătută cu o strategie pentru următorii zece ani. Constanța candidează la un titlu UNESCO, dar alocă 2% pentru cultură!
ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu „Ne-am gândit ca e momentul elaborării unei strategii culturale“
Sursa foto: www.unesco.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii