Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

ro

30 Jan, 2023 00:00 2257 Marime text
  • În proiectul pentru bugetul anului 2023, grupul consilierilor locali USR Constanța propun alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru realizarea unui parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis
  • Proiectul va include și reabilitarea monumentului
  • Poarta Mare a fost construită la sf. sec. al lll-lea d.Hr și este unul dintre cele mai importante vestigii ale cetății antice Tomis
  • Monumentul se remarcă prin dimensiunile impresionante, tehnica impecabilă în care a fost ridicată şi elementele constructive deosebite(o poartă secretă cunoscută sub numele de poternă și un tunel subteran)
 
 
 
La sfârșitul anului trecut a fost ecologizată Poarta Mare a Cetății Tomis de pe pe strada Mircea cel Bătrân, după ce în toamna anului 2022, alături de Termele romane, locuirea citadină și zidul de incintă, Poarta mare a cetății Tomis, au devenit parte din domeniul public al municipiului Constanța.

În continuare, monumentul trebuie să fie reabilitat și pus în valoare.

Poarta Mare a fost construită la sf. sec. al lll-lea d.Hr și este unul dintre cele mai importante vestigii ale cetății antice Tomis și se remarcă prin dimensiunile impresionante, tehnica impecabilă în care a fost ridicată şi elementele constructive deosebite(o poartă secretă cunoscută sub numele de poternă și un tunel subteran).
 
În proiectul pentru bugetul anului 2023, grupul consilierilor locali USR Constanța propun alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru realizarea unui parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis.
 
Proiectul va include și reabilitarea monumentului, susțin reprezentanții USR Constanța, nu doar pentru îmbunătățirea aspectului acestuia, dar și pentru a permite publicului să-l viziteze și să-l apreciaze.
 
 
Descoperirea porţilor, pas cu pas, de-a lungul a aproape jumătate de veac   

 

Vasile Pârvan a fost cel care a furnizat primele date ştiinţifice în legătură cu zidul de incintă al Tomisului.

Întorcându-ne în timp, Pârvan a condus săpăturile din apropierea intersecţiei bulevardului Ferdinand cu strada Răscoalei 1907, adică în preajma hărţii cu mozaic.

A descoperit acolo ruinele unui important turn, numit ulterior „al măcelarilor”.
 
În 1933, în urma unor săpături, este descoperită o poartă, pe locul unei foste geamii, perimetru situat în vecinătatea străzilor Dragoş Vodă şi Mihail Kogălniceanu.


Ulterior, în 1957-1959 are loc o nouă serie de săpături arheologice, unde s-a confirmat ipoteza lui Pârvan, prin descoperirea unei a doua porţi, spre sud-vest, şi curtina dintre acestea şi prima poartă. 
 
Poarta a doua era flancată de două turnuri rectangulare. 

„În 1987, au început lucrările dintr-o lungă campanie arheologică, desfăşurată în mai multe etape (1988, 1991-1992, 1993 şi 1998). La sfârşitul campaniei este scoasă la lumină cea mai mare poartă a cetăţii Tomis.

Poarta, cu deschidere spre nord-vest, are o lăţime totală de peste 31 de metri. Turnul din sud-vest, în formă de „U”, din care lipsesc lespezile de parament, are o lungime de 15 metri, cât şi o lăţime de 11,50 m, elevaţia având o grosime de 3,5 metri.
 
Emplectonul este format din blocuri de calcar, dar şi mortar din var, nisip şi ceramică presată.

Câteva elemente constructive conferă un caracter cu totul original turnului. Latura de nord-est ascunde un tunel de 1 metru lăţime şi 2 metri înălţime, care o spintecă, pornind dinspre zidul de incintă şi ajungând la jumătatea laturii.

Celălalt turn a suferit distrugeri mari în epoca modernă, astfel încât se păstrează doar legătura frontală semicirculară în formă de „U”.

Interesant este şi faptul că din turnul porţii se observă o ieşire secretă, care este mascată de către un şanţ de apărare", mărturisea pentru ZIUA de Constanța, istoricul și  arheologul Ghiorghe Papuc. 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

A fost ecologizată Poarta Mare a Cetății Tomisului situată pe strada Mircea cel Bătrân

Poarta Mare a Cetăţii Tomis, salvată de CLM! S-a deschis Cutia Pandorei! Primăria vrea să recupereze şi să pună în valoare toate siturile arheologice din Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii