Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:33 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe cine recomandă PSD Constanţa la Centru De ce ajung oamenii lui Mazăre în atenţia organelor de anchetă

ro

25 Feb, 2013 23:12 3366 Marime text

oamenii_lui_mazareValentin_Preda.jpgOamenii susţinuţi de Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, pentru funcţii centrale s-au dovedit a nu fi fost tocmai cei mai potriviţi. Fostul secretar de stat Valentin Preda este al doilea pesedist constănţean care, odată instalat într-o funcţie cheie, ajunge în colimatorul organelor de anchetă.

În timpul guvernării PSD-PDL, social democraţii constănţeni l-au susţinut, pentru funcţia de ministru al Mediului, pe fostul viceprimar Nicolae Nemirschi. Nemirschi a fost cercetat însă după ce Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) i s-a semnalat, de către o agenţie de presă, faptul că în declaraţia de avere a demnitarului apar informaţii neconcordante. ANI s-a sesizat din oficiu şi a precizat, la momentul respectiv, că în declaraţia de avere a fostului ministru, depusă pe 5 ianuarie 2009, nu figura o casă de vacanţă, apărută ulterior în declaraţia din 15 iunie 2009. Nemirschi a fost cercetat de procurori după ce ANI a sesizat, pe 23 iunie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţiile de avere. Ulterior verificărilor, Parchetul a decis că „nu se poate afirma, fără echivoc, că Nemirschi Nicolae a făcut, cu intenţie, declaraţii neconforme cu realitatea în scopul producerii de consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, aşa cum prevede textul de lege incriminator". În concluzie, Nemirschi a primit NUP (neînceperea urmăririi penale), însă pentru cel văzut, la momentul respectiv, drept un posibil înlocuitor al primarului Radu Mazăre şi mai ales drept un profesionist în administraţie faptul că s-a aflat în atenţia organelor de anchetă nu a fost deloc lipsit de importanţă.

Un „băiat performant", demis din funcţie

Exemplul lui Valentin Preda, fost consilier personal al primarului Mazăre, este mult mai recent. Amintim că, în cursul săptămânii trecute, în sarcina lui Preda s-a reţinut, potrivit DNA, „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat". Începerea urmăririi penale faţă de Răducu Valentin Preda este o lovitură grea pentru PSD Constanţa. Alintat de edilul şef „Valerică", Preda a fost sprijinit nu o dată, ci de trei ori pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: o dată în timpul guvernării PSD-PDL, de două ori în timpul Cabinetului Ponta (I şi II). Mai mult, în Guvernul Ponta II numirea sa a avut loc, se pare, la insistenţe mari din partea PSD Constanţa, căci Mazăre susţinea sus şi tare că Preda este „un băiat performant şi care este apreciat de la prim-ministru şi până la ultimul parlamentar". Surprinzător a fost că numirea lui Valentin Preda s-a făcut în condiţiile în care pentru această funcţie a fost vehiculat numele liberalului Constantin Matei, fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi al Autorităţii Navale Române, iar ministrul Transporturilor este, şi el, un liberal (n.r. Relu Fenechiu). Atât de apreciat a fost Valentin Preda încât, la nici o oră după ce a fost reţinut pentru audieri, premierul Victor Ponta l-a demis din funcţie, fără a mai aştepta decizia privind începerea urmăririi penale.

Aşadar, doi dintre apropiaţii primarului Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, se pot „lăuda" cu mandate deloc liniştite în administraţia centrală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii