Plan de restructurare fiscală la Confort Urban. Directorii societăţii au explicat cum s-a ajuns aici
Plan de restructurare fiscală la Confort Urban. Directorii societăţii au explicat cum s-a ajuns aici
24 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3330
Marime text
Consiliul Local Municipal s-a întrunit în şedinţă extraordinară, cu un singur proiect pe ordinea de zi - privind aprobarea planului de restructurare a obligaţiilor fiscale la 31.12.2018 al SC Confort Urban SRL, iniţiator Decebal Făgădău. Proiectul a fost votat cu 24 de voturi „pentru”, acesta fiind şi numărul total al consilierilor prezenţi la şedinţă.
Potrivit expunerii de motive, în perioada 07.05.2018 - 15.03.2019, în cadrul SC Confort Urban SRL s-a desfăşurat de către ANAF inspecţia fiscală privind impozitul pe profit aferent perioadei 01.01.2012 - 31.12.2017 şi TVA aferent perioadei 01.12.2012 - 31.12.2017. În urma inspecţiei, a fost încheiat un raport în baza căruia a fost emisă decizia de impunere nr.222/25.03.2019 prin care s-au stabilit, pentru perioada verificată, obligaţii suplimentare totale în cuantum de 45.012.021 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA suplimentar, precum şi 33.880.188 lei, reprezentând penalităţi, majorări şi dobânzi.
În Monitorul Oficial nr. 648/05.08.2019 a fost publicată OG nr. 6/31.07.2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, iar Ia Capitolul I sunt reglementate masuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante Ia 31 decembrie 2018. Pentru a beneficia de facilităţile fiscale cuprinse în sfera de reglementare a actului normativ, solicitantul, respectiv Confort Urban, trebuie să prezinte un plan de restructurare însoţit un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent.
Prin acest plan de restructurare se vor anula obligaţii bugetare principale pentru maximum 50% din totalul bugetar principal, respectiv de Ia 45.012.021 lei Ia 22.506.010 lei, şi se amână Ia plată în vederea anulării penalităţile, majorările şi dobânzile aferente obligaţiilor bugetare principale care constituie obiect al restructurării Ia plată în conformitate, în sumă de 33.880.188 lei.
Pentru a pune în practică acest plan, era nevoie de votul aleşilor locali, dat fiind că societatea are ca unic asociat CLM Constanţa. La finalul şedinţei extraordinare, directorul general Andrei Florian şi directorul economic Brânduşa Mărgărit din cadrul societăţii Confort Urban SRL au explicat cum s-a ajuns în această situaţie care impune un plan de restructurare a obligaţiilor fiscale.
„Acest proiect s-a născut urmare OUG 6 /2019 şi a necesităţii societăţii, aşa cum a reieşit dintr-un control ANAF. Acest control, care a vizat o perioadă din activitatea societăţii, a condus la reliefarea unor datorii pe care inspectorii ANAF le-au constatat şi pe care conducerea Confort Urban le-a contestat. Încercăm prin intermediul acestei OUG să realizăm o restructurare şi să putem reduce o parte din aceste sume”, a explicat Andrei Florian.
„Ca urmare a inspecţiei fiscale care a vizat perioada 2012-2017, au fost constatate nişte sume suplimentare, totalizând aproximativ 45 de milioane de lei. Practic, această inspecţie fiscală s-a finalizat cu o decizie de impunere, care trebuia achitată termen legal. Pentru că noi nu am fost de acord cu această decizie, ne-au fost blocate conturile. A fost necesar să se convoace o şedinţă extraordinară, deoarece nu putem face plăţi către furnizori din luna iulie a.c., cu toate acestea lucrările le-am dus mai departe. Ca să obţinem deblocarea conturilor, am venit cu această solicitare de aprobare a acestui plan de restructurare care ne dă posibilitatea să ne continuăm activitatea, angajaţii să-şi păstreze locurile de muncă, iar societatea cash-flow-ul”, a explicat şi Brânduşa Mărgărit, directorul economic ai societăţii Confort Urban SRL.
Conducerea societăţii şi primarul municipiului Constanţa se declară optimişti şi consideră că în proporţie de peste 90% planul de restructurare va fi aprobat. În paralel însă contestaţia merge mai departe şi, dacă va fi nevoie, Confort Urban va merge şi în instanţă pentru că managementul nu recunoaşte această datorie, calculată de inspecţia fiscală.
Un exemplu în acest sens este suma de 12 milioane de lei din cele 78 de milioane calculate de ANAF, reprezentând TVA-ul calculat aferent perioadei 2008-2009. O altă sumă de aproximativ 5 milioane de lei vine din încadrarea ca nedeductibile a cheltuielilor cu serviciile de transport. Şi exemplele pot continua, a mai precizat conducerea Confort Urban.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii