Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean Banii daţi „grămadă“ rugbyştilor de CJC, motiv de întâlnire în instanţă (documente)

ro

22 Jul, 2014 00:00 2737 Marime text
Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României, după controalele din 2013, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în valoare de 13.305.000 de lei. Din această sumă, 2.050.000 de lei ar putea reprezenta fondurile direcţionate către Asociaţia Judeţeană de Rugby sau către Clubul Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa.

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru o serie de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cauză în care mai sunt vizaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul acestei instituţii. Conform raportului CCR, pus la punct în urma controalelor de anul trecut, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli destinate activităţilor sportive cu valoarea de 13.305.000 de lei.

Peste două milioane de lei pentru rugbyşti, în 2012

Din întreaga sumă, 2.050.000 de lei ar putea fi banii acordaţi, prin Hotărârile de Consiliu Judeţean (HCJ) nr. 25/2012 sau HCJ 52/2012, Clubului Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa (RCJ Farul) sau Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa. În raportul CCR se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii, în sumă de 13.305 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii lei (...), finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către CJC numai în baza hotărârilor de CJ şi a celor de modificare sau rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012“.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, întocmită de procurorii DNA în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus plata a 13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii“.

RCJ Farul Constanţa şi Asociaţia Judeţeană de Rugby, „răsfăţate“ de CJC

Una dintre organizaţiile sportive cele mai „răsfăţate“ a fost RCJ Farul Constanţa, dar nici Asociaţia Judeţeană de Rugby nu a fost uitată. Potrivit portalului de justiţie, într-unul dintre dosarele care se află pe rolul Judecătoriei Constanţa, RCJ Farul Constanţa figurează în calitate de pârât. Părţile reclamante sunt Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, iar obiectul dosarului îl constituie „pretenţiile“ reclamanţilor de la pârât. Potrivit datelor oficiale, Asociaţia Rugby Club Judeţean (RCJ) Farul Constanţa a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa în luna aprilie 2002. În calitate de asociaţi/fondatori sunt menţionaţi Cristian Anastase, Mihai Apostolide, Sorin Başturea, director coordonator adjunct în cadrul CS Farul Constanţa, Nicolae Peride, consilier judeţean, Traian Pătrăhău, fostul conducător al Farului.
Asociaţia îşi propune „descoperirea şi îndrumarea tinerelor talente pentru practicarea rugby-ului de performanţă şi organizarea rugby-ului profesionist la nivelul acestui club în conformitate cu regulamentele Federaţiei Române de Rugby“. Unicul membru al consiliului director menţionat este Florian Constantin, fost jucător de calibru al Farului.

De cealaltă parte, şi Asociaţia Judeţeană de Rugby Constanţa apare ca pârât într-un dosar similar celui descris mai sus. Asociaţia sportivă a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa în luna mai 2003. În calitate de asociaţi/fondatori sunt menţionate cluburile sportive Rugby Club Farul Constanţa, Callatis Mangalia, CFR Constanţa, Constructorul Constanţa şi Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa. Asociaţia îşi propune elaborarea programului strategic privind activitatea rugbistică în judeţ, dezvoltarea şi promovarea jocului de rugby la nivel teritorial, organizarea, sprijinirea, controlul şi aplicarea acestuia.

RCJ Farul, învestit cu personalitate juridică şi asociat cu CJC

CJC a aderat ca membru asociat al RCJ Farul abia în luna mai a acestui an, atunci când a fost adoptată HCJ nr. 124/2014 privind aderarea Judeţului Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa ca membru asociat la RCJ Farul Constanţa. Reprezentantul CJC în cadrul clubului sportiv a fost desemnat Florian Constantin.

Conform portalului de justiţie, Clubului RCJ Farul Constanţa i-a fost conferită personalitate juridică, actul constitutiv şi statutul acestuia suferind modificări, conform hotărârii Adunării Generale din 13.05.2014. Cererea, înregistrată la secţia civilă a Judecătoriei Constanţa, a fost soluţionată în Camera de Consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, la data de 20 iunie 2014.

Potrivit HCJ nr. 25/2012, RCJ Farul Constanţa a primit de la CJC 2.000.000 de lei „pentru susţinerea clubului în anul 2012“, hotărâre votată în unanimitate de consilierii prezenţi, iar prin HCJ nr. 52/2012, Asociaţia Judeţeană de Rugby Constanţa a primit 50.000 de lei. Totodată, în 2012, anul vizat de auditorii CCR în acţiunea de control din 2013, Asociaţia Judeţeană de Rugby Constanţa a primit 50.000 de lei pentru „implementarea rugby-ului la nivelul şcolilor din judeţul Constanţa“. Şi în 2013, prin HCJ nr. 51/2013, respectiv HCJ 50/2013, au fost alocaţi 1.500.000 de lei pentru RCJ Farul şi 50.000 pentru Asociaţia Judeţeană de Rugby.

Cristinel Dragomir - „Decizia spune că e plată nelegală“

„Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în dosar, noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii