Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:08 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pohta ce-am pohtit şi voi mai pohti Ce intenţionează să facă Mazăre cu Portul Constanţa şi cu CET-ul

ro

11 Oct, 2012 01:00 4322 Marime text
CET_-_cet.jpgPrimarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a vorbit, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal (CLM), despre două subiecte deosebit de delicate: Portul Constanţa şi CET-ul.

Concret, primarul ar vrea ca municipalitatea să pună mâna pe încă 60% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) şi, de asemenea, să treacă CET-ul sub „umbrela" municipalităţii, în vederea unei posibile privatizări.

În acest moment au loc discuţii pentru preluarea, de către administraţia publică locală, a CET-ului, a anunţat edilul şef al Constanţei. „Sunt în discuţii pentru a transfera CET-ul la primărie şi pentru a face un pachet cu ajutorul căruia să găsesc un investitor privat ca să diminuez preţul total al gigacaloriei", a declarat edilul şef. Mazăre a adăugat, ulterior, că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie, evident, de o hotărâre de guvern.

De asemenea, un aspect important în contextul acestui demers îl constituie problema penalităţilor: „Să vedem ce facem cu penalităţile. La Bucureşti se lucrează la aşa ceva şi noi suntem în pachet cu Bucureştiul: ca să treacă termocentrala la municipalitate şi după aia în pachet, împreună, să găsim o soluţie de privatizare cărei primă condiţie va fi furnizarea unei gigacalorii mai ieftine decât cea din acest moment".

Cât despre preţul gigacaloriei, acesta va rămâne, potrivit declaraţiilor şefului administraţiei publice locale constănţene, acelaşi de anul trecut. El nu va fi majorat. „Pentru gigacalorie va fi cel puţin ca anul trecut. În sensul că preţul gigacaloriei nu s-a modificat, iar noi vom face subvenţia cel puţin ca anul trecut, dacă nu cumva mai bine. Noi o să subvenţionăm în funcţie de venit, la fel cum am subvenţionat anul trecut, cu praguri, cu lemne, cu diferenţe. Să vedem cum stăm, poate o să reuşim să creştem puţin din subvenţie, pe praguri. Gigacaloria rămâne 341", a declarat Radu Mazăre.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că procesul de trecere a CET-ului sub „umbrela" administraţiei publice locale nu va avea loc anul acesta. „Să spunem că trecerea CET-ului, cu tot cu pierderea penalităţilor, să fie după iarna asta, pentru că nu putem să transferăm acum", a conchis primarul Constanţei.

Portul Constanţa, cireaşa de pe tort

CET_-_constanta_port.jpg

Interesant, primarul Mazăre a anunţat, tot ieri, că Portul Constanţa, un fel de Fata Morgana pentru municipalitate, vreme de ani buni, ar putea, în cele din urmă, să intre în subordinea administraţiei publice locale. „Iniţiem o lege să transferăm acţiunile Portului către autorităţile locale, urmează să o depună deputaţii.La ora actuală, acţiunile Administraţiei Portului sunt împărţite astfel: 20% le are Fondul Proprietatea, 20% municipalitatea şi 60% le are Guvernul României. Deputaţii noştri de Constanţa vor depune în Parlament, sigur nu va fi votată până la alegeri, dar dacă vom avea majoritate, este discutată cu premierul, cele 60% de acţiuni pe care le deţine Guvernul vor trece la autoritatea locală, în principiu cam 10-15% la Consiliul Judeţean,cam 3-4% Primăria Mangalia, 3-4% Primăria Năvodari şi restul la Primăria Constanţa", a explicat Radu Mazăre.

Cât despre profitul Portului Constanţa, primarul susţine că acesta nu va mai lua drumul Capitalei, ci va rămâne la acţionarii din judeţul Constanţa: „ Tot ceea ce va face profit Portul Constanţa, o parte va rămâne pentru dezvoltare şi pentru investiţii, iar restul se va împărţi către autorităţile locale, ca atare veniturile nu vor mai pleca la Bucureşti, ci vor veni în bugetele noastre locale de aici, urmând să susţinem gigacaloria, construcţiile".

Acolo unde există... voinţă politică

Posibila trecere a celor 60% din acţiunile APC de la stat la municipalitatea constănţeană are loc în momentul unei guvernări prielnice. Mai exact, Mazăre nu a avut nicio ezitare în a afirma, ieri, că pentru acest demers există susţinerea politică a USL, dar şi a premierului Victor Ponta. „Este o voinţă politică a USL şi un acord discutat între mine şi premier, alaltăieri cînd am fost la Bucureşti. Printre altele, am discutat şi acest lucru. Şi acordul există", a mai declarat primarul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Petre 11 Oct, 2012 07:44 Atata timp cat este primar nu se va face nimic bun pentru constanteni. Nu-l intereseaza problemele Constantei, ci numai interesele celor din "gasca" lui.De ce nu a facut nimic pentru a reduce pretul la caldura? Numai promisiuni! Poate mai castiga cateva voturi. De ce vrea portul?