Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:07 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii şi fosta Securitate Ce se găseşte în arhivele CNSAS despre Nicuşor Constantinescu, Eugen Bola, Gheorghe Dragomir

ro

19 Feb, 2013 22:16 5649 Marime text
politicieni-cnsas---sigla-C.jpgÎn ultimii ani, mai multe figuri publice - politicieni, avocaţi, artişti - au fost deconspirate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Acestea ar fi colaborat, potrivit CNSAS, cu fosta Securitate, semnând angajamente faţă de serviciul poliţiei politice din timpul regimului comunist. Sunt însă şi nume care au ajuns în atenţia CNSAS fără a fi fost colaboratori, fără să fi „turnat".

Acest lucru s-a întâmplat fie pentru că o parte din aceste nume au candidat în contextul unor alegeri, fie pentru că au ocupat, prin numire, diverse funcţii publice.

Şi politicienii constănţeni au fost în atenţia Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Cei la care vom face referire în cele ce urmează nu au avut calitatea de agent sau de colaborator al fostei Securităţi.

Aledin_Amet_2.jpgEste vorba despre fostul deputat UDTTMR Aledin Amet, despre actualul prefect al judeţului Constanţa, Eugen Bola, despre preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, deputatul Gheorghe Dragomir, liderul Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, senatorul PNL Puiu Haşotti, deputatul PNL Victor Manea, consilierul judeţean PDL Gheorghe Măndilă, Petrică Munteanu, director în cadrul Primăriei Constanţa, şi Dan Nicolae Rahău, prim-vicepreşedinte al PC Constanţa.

„Necunoscut în evidenţele create de Securitate"

Fostul deputat UDTTMR Aledin Amet, actual subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, figurează pe site-ul CNSAS cu decizia numărul 600 din 1 martie 2007. Potrivit acestei decizii (menţinute), Aledin Amet „nu figurează în bazele de date ale Direcţiei Investigaţii a CNSAS". „SRI a comunicat că este «necunoscut» în evidenţele create de Securitate. Nu au fost identificate dosare sau documente referitoare la persoana sa în arhiva S.I.E. S.I.E. a răspuns că nu deţine informaţii/dosare/documente întocmite pe numele său, pentru a stabili calitatea de agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste, precum şi că nu a fost ofiţer al fostei Direcţii a IV-a în cadrul Departamentului Securităţii Statului".

Eugen_Bola_02.jpgÎn aceeaşi situaţie este şi actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa, Eugen Bola. Acesta apare pe site-ul CNSAS cu decizia numărul 99 din 13 aprilie 2006. În cazul său, verificarea CNSAS a avut loc la cererea Alianţei Dreptate şi Adevăr, prin care s-a solicitat „verificarea candidaţilor proprii pentru cele două camere ale Parlamentului".

Eugen Bola nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste.

Verificat la solicitarea MAI

icusor_Constantinescu.jpgPe acelaşi site îl regăsim şi pe preşedintele CJC, social democratul Nicuşor Constantinescu. Potrivit deciziei 844 din 15 martie 2007, mai marele CJC a fost verificat de CNSAS în urma cererii Ministerului Administraţiei şi Internelor, cerere înregistrată la CNSAS sub numărul P889/06/30.03.2006, „prin care s-a solicitat verificarea lui Nicuşor Constantinescu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa".

Nici Constantinescu nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi.

Haşotti, înverşunat împotriva sistemului socialist

Deputatul Gheorghe Dragomir, lider al PNL Constanţa, figurează pe site-ul CNSAS cu decizia 284 din 5 septembrie 2006. Nici parlamentarul liberal nu a colaborat cu fosta Securitate. În aceeaşi situaţie este actualul deputat al Colegiului 5, Victor Manea. Pe acesta din urmă îl regăsim pe site-ul Consiliului cu decizia 96 din 18 mai 2004.

Pe fostul ministru al Culturii, senatorul PNL Puiu Haşotti, îl regăsim în sursa citată cu decizia 312 din 26 septembrie 2006. Interesant, în decizie se specifică faptul că SRI a predat CNSAS „dosarul de urmărire nr. I 72462 (cote CNSAS), titular Haşotti Puiu, din perioada 1983-1988, întocmit pentru cunoaşterea, prevenirea li documentarea poziţiei lui Haşotti Puiu, semnalat «cu o ură înverşunată împotriva sistemului socialist», dosar care nu conţine elemente de colaborare".

N-au fost tentaţi de „turnătorie"

George_Mandila.jpgPe site-ul CNSAS îl regăsim şi pe actualul consilier judeţean PDL Gheorghe Măndilă, angajat la cabinetul deputatului democrat liberal Florin Gheorghe. E vorba despre decizia 543 din 3 aprilie 2007, efectuată atunci la cererea Partidului Noua Generaţie, al cărui lider Măndilă a fost la Constanţa.

Petrica_Munteanu_01.jpgNici Petrică Munteanu, directorul Direcţiei Organizare Evenimente din Cadrul Primăriei Constanţa nu a fost colaborator, potrivit deciziei numărul 96 din 18 mai 2004.

Nu în ultimul rând, Dan Nicolae Rahău, actual prim-vicepreşedinte al PC Constanţa, nu a colaborat, nici el, cu fosta Securitate. Aşa prevede decizia numărul 171 din 13 iulie 2004. Rahău a fost verificat în calitate de fost candidat la Senat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii