Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:42 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul, mijlocitor de dialog? Nu se opreşte apa caldă! Datoriile constănţenilor către RADET ajung direct în conturile CET

ro

27 Jul, 2016 00:00 3022 Marime text


Prefectura Constanța a fost, ieri, gazda unei întâlniri între reprezentanții Primăriei și conducerile CET și RADET Constanța. Întrevederea a avut  drept scop găsirea unei soluții pentru ca locuitorii municipiului Constanța să nu rămână fără apă caldă în mijlocul verii, aşa cum anunţa luni conducerea RADET Constanţa. Amintim că CET a somat RADET Constanţa să plătească o sumă exorbitantă de bani, reprezentând datorii istorice ale Radet către CET, cu mult inainte de divizarea ELCEN-ului (CET Constanţa de Cet Bucureşti). Interesant este că abia ieri, CET şi RADET au ajuns, se pare, la un acord, deşi despre existenţa acestei situaţii se ştia de foarte mult timp.

„Discuția de astăzi (ieri - n.r) a fost una foarte oportună, deoarece am încercat sa găsim o soluție pe viitor. Constănțenii nu vor rămâne fără energie termică“, a declarat prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu.

 

„Nu e normal că populaţia să sufere din cauza unor datorii istorice. S-a convenit să nu se oprească apa caldă nici astăzi şi nici în zilele următoare. Pe viitor, se va găsi o soluţie de stingere a datoriilor şi vom face şi noi demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a ne sprijini, fie prin măsuri de amnistie fiscală, fie să se găsească alte soluţii pentru achitarea acestor subvenţii. Ministerul (n.r. de finanţe) va fi informat de către noi pe baza unui material din partea Electrocentrale. Trebuie cineva să analizeze ce se întâmplă în Constanța de mai mulți ani! Sunt lucruri tehnice, dar care trebuie să fie analizate la nivel de ministere“, a adăugat prefectul Constanţei.



Acesta a mai spus, de asemenea, că va solicita o analiză temeinică la CET Constanţa. Mai mult, Electrocentrale Constanţa SA anunţă că primarul Decebal Făgădău a confirmat că va participa la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al CET.

Creanţele RADET merg către CET

Soluţia de mijloc găsită de CET şi RADET împreună cu primarul Decebal Făgădău şi prefectul Adrian Nicolaescu este aceea ca CET să preia creanţele regiei.
Deşi datoriile pe care le are de recuperat RADET-ul de la consumatori se ridică la 30-35 de milioane de lei, creanţele cedate către CET vor fi de aproximativ 20 de milioane, datorii pentru care regia de termoficare a obţinut în instanţă hotărâri definitive ce urmează a fi puse în executare.
De asemnea, Liviu Popa, directorul RADET Constanţa a ţinut să amintescă constănţenilor să-şi achite facturile restante, dar şi să se asigure că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au achitat facturile către furnizori, datoria populaţiei către Radet ridicându-se în prezent la aproape 10% din numărul consumatorilor. „Posibilitățile noastre de intervenție sunt limitate. Pentru această problemă fac apel la societățile de proprietari să facă un efort să achite din datoriile pe care le au la RADET, pentru că altfel nu avem cum să deblocăm situația“, a precizat directorul Liviu Popa. Precizăm că datoriile RADET către Electrocentrale Constanţa SA însumează 193.327.568,62 lei.

Măsuri de amnistie fiscală?

Primarul, Decebal Făgădău, care nu a dorit să rămână la conferinţa de presă ulterioară întrevederii avute cu reprezentanţii CET, RADET şi prefectul Constanţei a afirmat că se bucură că s-a deschis o cale de dialog între aceste instituţii, care trebuie să conlucreze. „Sunt convins că soluția este prin dialog. O problemă istorică, generată de neplata la timp a subvențiilor, pe vremea când se dădeau subvenții, din partea guvernului, poate fi depășită doar cu implicarea tuturor celor care au competențe în dialog. Municipiul Constanța în momentul de față nu datorează nici un leu către RADET. Avem doar plățile curente. Înțeleg greutățile pe care le are CET-ul și cred că prin dialog vom găsi soluții'', a afirmat Făgădău. De asemenea, primarul a afirmat că se caută soluţii pentru ca şi în această iar, constănţenii să aibă acelaşi preţ al gigacaloriei subvenţionat, în ciuda majorărilor anunţate.  „Până la data informării prefectului cu privire la situaţia datoriilor RADET Constanţa către Electrocentrale Constanţa SA, reprezentanții RADET au adoptat o atitudine pasivă, nefiind întreprinse niciun fel de demersuri reale pentru găsirea de soluții la problemele semnalate de Electrocentrale Constanţa SA şi care au stat la baza emiterii notificării de preaviz“, a anunţat Electrocentrale Constanţa SA prin intermediul unui comunicat de presă, întrucât directorul firmei, Dan Deaconescu nu a dorit să rămână la conferinţa de presă.
 

Citeşte şi: Constanţa fără apă caldă de azi? RADET, datoare vândută! Făgădău dă vina pe „impotenţa managerială a conducerii CET Constanţa“ (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii