Proiect al grupului de consilieri USR Constanța. Locuri de joacă incluzive cu echipamente și pentru copiii cu dizabilități (DOCUMENTE)
Proiect al grupului de consilieri USR Constanța. Locuri de joacă incluzive cu echipamente și pentru copiii cu
27 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1484
Marime text
- Locul de joacă incluziv este acel spațiu amenajat special pentru acest scop, în care există amplasate ansambluri si echipamente de joacă, adaptate atât pentru copiii cu dizabilități, cât și pentru copiii tipici
- În legislația internă, drepturile persoanelor cu handicap sunt apărate prin intermediul Legii 448/2006 care a definit noțiunea de acces neîngrădit al persoanei cu handicap astfel: accesul fără limitări sau restricţii la mediul fizic, informaţional şi comunicațional, acest lucru realizându-se inclusiv prin facilitarea posibilității petrecerii timpului liber, acces la cultură, sport, turism
- Proiectul urmărește ca, în cazul reamenajării, reabilitării sau construirii de noi locuri de joacă pe terenurile aparținând Primăriei Constanța, să existe obligația facilitării accesului copiilor cu dizabilități prin amplasarea de echipamente specifice pe lângă cele clasice, cât și posibilitatea deplasării în condiții de siguranță a copiilor până la respectivele echipamente
- Beneficiarii proiectului sunt în mod direct copiii cu dizabilități, părinții și aparținătorii acestora și, în mod indirect, copiii tipici și părinții și aparținătorii acestora
Grupul consilierilor locali USR Constanța au înregistrat la secretariatul Consiliului Local Municipal un proiect de hotărâre prin care va fi creată obligativitatea administrației locale ca toate locurile de joacă ce vor fi reabilitate sau construite pe raza orașului să fie dotate cu cel puțin un echipament adecvat, care să ofere accesabilitate pentru copiii cu dizabilități, vezi secțiunea „documente”.
„Întâmpinând reale obstacole în calea socializării și a interacțiunii, copiii cu dizabilități sunt în pericol să se confrunte cu întârzieri de dezvoltare, dependență crescută față de ceilalți, scăderea motivației, lipsa asertivității, stimă de sine scăzută.
Este important să facem demersuri prin care toți copiii din Constanța să aibă acces la locuri de joacă incluzive și echipate adecvat. Să construim comunități mai bune prin crearea de spații unde toți copiii să se poată bucura și să se dezvolte la potențialul lor maxim”, se arată în expunerea de motive care însoțește acest proiect.
Locul de joacă incluziv este acel spațiu amenajat special pentru acest scop în care există amplasate ansambluri si echipamente de joacă, adaptate atât pentru copiii cu dizabilitati, cât și pentru copiii tipici.
În legislația internă, drepturile persoanelor cu gandicap sunt apărate prin intermediul Legii 448/2006 care a definit noțiunea de acces neîngrădit al persoanei cu handicap astfel: accesul fără limitări sau restricţii la mediul fizic, informaţional şi communicational, acest lucru realizându-se inclusiv prin facilitarea posibilității petrecerii timpului liber, acces la cultură, sport, turism.
De asemenea, pe plan local, conform OG nr.71/2002, autoritățile locale au obligații privind ”amenajarea, întreținerea și înfrumusețarea [...] locurilor de joacă pentru copii”.
Continuând să se confrunte cu obstacole în calea participării la socializare, copiii cu dizabilități sunt în pericol să se confrunte cu întârzieri de dezvoltare, dependență crescută față de ceilalți, scăderea motivației, lipsa asertivității, stimă de sine scăzută.
„Locurile de joacă incluzive oferă oportunități pentru copiii cu dizabilități de a se implica în experiențe benefice din punct de vedere al dezvoltării.
Copiii care se joacă într-un mediu incluziv sunt, de asemenea, mai sănătoși, au o înaltă stimă de sine și sunt mai bine pregătiți să învețe.
Proiectul urmărește ca în cazul reamenajării, reabilitării sau construirii de noi locuri de joacă pe terenurile aparținând primăriei Constanța, să existe obligația facilitării accesului copiilor cu dizabilități prin amplasarea de echipamente specifice pe lângă cele clasice cât și posibilitatea deplasării în condiții de siguranță a copiilor până la respectivele echipamente.
Beneficiarii proiectului sunt în mod direct copiii cu dizabilități, părinții și aparținătorii acestora și, în mod indirect, copiii tipici și părinții și aparținătorii acestora.
Având în vedere toate aceste aspect, în conformitate cu prevederile art. 136 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, inițiem proiectul de hotărâre vizând aprobarea instituirii obligativității amenajării locurilor de joacă incluzive la nivelul municipiului Constanța”, se arată în referat de aprobare care însoțește acest proiect.
Foto cu rol ilustrativ
Sursa foto: www.atlassport.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
USR Constanţa a anunțat amendamentele pe care le vor face la bugetul municipiului Constanța pentru anul 2023
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii