Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele intră la vot pe 30 septembrie în ședința de CLM Singura modificare în proiectul taxelor și impozitelor pentru 2025 este introducerea unei bonificații de 20% la clădiri pentru cei care donează sânge!(DOCUMENTE)

ro

26 Sep, 2024 17:00 460 Marime text


INTRO:


Au fost publicate formele consolidate ale proiectelor de aprobare a taxelor și impozitelor pentru 2025, plus Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei pentru utilizatorii servicului de salubrizare, urmare a dezbaterii care a avut loc pe 17 septembrie a.c.

Ca reglementare generală, nu există nicio modificare, în sensul în care cuantumul taxelor nu s-a schimbat, ca noutate, introdusă și prin legislația națională este introducerea reducerii cu 20% a impozitului pe clădiri și pe teren pentru persoanele care donează sânge.
La taxa de staționare s-a înlocuit în text termenul „ocupare” cu „utilizare”.

Cele două proiecte vor intra la vot în ședința Consiliului Local Municipal din 30 septembrie, care se va desfășura în format de videoconferință, începând cu ora 14.00.
 
Iată principalele prevederi:
 
Forma consolidată la data de 20.09.2024 a proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare

Forma consolidată include introducerea sintagmei ”care nu au incheiat contract cu operatorul de salubritate” în definirea utilizatorului noncasnic prevăzută la art. 2 pct. ii)

Pentru anul 2025, declarația de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare prevăzută la art. 4 se depune de către toți utilizatorii casnici sau non- casnici până la data de 31 martie, inclusiv.

Art. 15 Pentru clădirile neutilizate, persoanele prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. a) și b) au obligația depunerii declarației de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare pentru un număr de zero (0) utilizatori casnici în termenul menționat la art. 14.

Taxa de salubrizare se plăteşte anual, în 2 rate egale, respectiv:

a) rata I, până la data de 31 martie inclusiv, pentru perioada ianuarie-iunie;
b) rata a II-a, până la data de 30 septembrie inclusiv, pentru perioada iulie- decembrie.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), taxa de salubrizare de până la 50 de lei, inclusiv stabilită pentru întregul an, se plătește integral până la primul termen de plată.
(3) În cazul dobândirii calității de utilizator casnic sau non-casnic după împlinirea termenului de plată, respectiv 30 septembrie, plata se consideră a fi făcută în termen dacă sumele datorate se vor achita în 30 de zile de la data modificării intervenite.
Art. 8 Pentru neachitarea la termenele scadente de către contribuabil/plătitor a taxei de salubrizare, se datorează după aceste termene majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Art. 9 – (1) Scăderea de la plata taxei de salubrizare se efectuează în baza declarației rectificative depuse în condițiile prevăzute la art. 4 însoțită de documente doveditoare în original sau în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către contribuabil/plătitor sau împuternicit, după caz.
(2) Operațiunea de scădere din evidență de la plata taxei de salubrizare se efectuează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care se pierde calitatea de utilizator casnic sau non-casnic.
Art. 10 Taxa de salubrizare plătită în plus față de cea corect datorată potrivit prevederilor prezentului Regulament, se compensează sau se restituie în conformitate cu dispozițiile procedurale fiscale.
 

Forma consolidată la data de 20.09.2024 a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025

Forma consolidată la data de 20.09.2024 care include următoarele intervenții:
  • reducerea cu 20% a impozitului pe clădiri și pe teren pentru persoanele care donează sânge
Pentru a beneficia de reducerea cu 20% a impozitului pe clădiri datorat, prevăzută la art. 2 din prezentul capitol, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să exercite asupra clădirii un drept de proprietate sau de coproprietate;
b) clădirea să fie situată la adresa de domiciliu și să aibă integral destinație rezidențială;
c) să efectueze cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti, cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge;
d) să aibă achitate toate obligațiile bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată la data depunerii cererii de reducere a impozitului pe clădiri.
 
  • mici ajustări la taxa pentru utilizarea domeniului public sau privat intervenite ca urmare a procedurii de consultare.
 
TAXĂ PENTRU UTILIZAREA DOMENIULUI PUBLIC SAU PRIVAT AL MUNICIPIULUI CONSTANȚA

(1) Pentru staționarea autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța se instituie în temeiul art. 486 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, taxa pentru utilizarea temporară a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, denumită în continuare taxă pentru utilizare.
(2) În funcție de locul înregistrării fiscale a autovehiculului, taxa se clasifică în:
a) taxă pentru utilizare curentă;
b) taxă pentru utilizare ocazională.
(3) În sensul prezentului capitol, se definesc următorii termeni:
a) staționare – imobilizarea voluntară pe o durată mai mare de 5 minute a unui autovehicul pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța, în afara locurilor de parcare;
b) utilizare curentă – staționarea unui autovehicul înregistrat fiscal în municipiul Constanța pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța;
c) utilizare ocazională - staționarea unui autovehicul înregistrat fiscal în altă unitate administrativ-teritorială decât municipiul Constanța pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța.


TAXA PENTRU UTILIZARE CURENTĂ

Taxa este datorată de persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Constanța, care au în proprietate sau în utilizare autovehicule înregistrate fiscal în evidența Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța.

Valoarea taxei este în cuantum de 200 lei/an/autovehicul.

Taxa este anuală și se achită integral până la data de 31 martie, inclusiv.

În cazul modificărilor intervenite după împlinirea termenului de plată, plata taxei se efectuează în termen de 30 de zile de la data modificării intervenite.

Pentru neplata la termenul scadent, se datorează după acest termen majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență, potrivit dispozițiilor legale în vigoare în materie fiscală.

Fac excepție de la plata taxei persoanele care staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și care achită taxa de rezervare loc parcare sau abonamentul anual pentru zona 2 stabilită prin Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, după caz.

Taxa se stabilește prin decizie de impunere emisă de Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța, în baza datelor existente în evidența fiscală.

Responsabilitatea încasării taxei revine Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local.

TAXA PENTRU UTILIZARE OCAZIONALĂ
Taxa este datorată de persoanele fizice cu domiciliul în alte unități administrativ-teritoriale decât municipiul Constanța pentru autovehiculele aflate în proprietate sau în utilizare care staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și care nu sunt înregistrate fiscal în evidența Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local.

Valoarea taxei se stabilește în funcție perioada de utilizare a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, după cum urmează:
a) 5 lei/zi;
b) 25 lei/lună.

Taxa se achită, pe zi sau pe lună, conform opțiunii persoanei, prin SMS în aplicația software de gestionare a locurilor de parcare.
Utilizarea ocazională a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, fără achitarea taxei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 400 lei la 800 lei.

Responsabilitatea constatării contravențiilor și aplicării sancțiunilor revine Direcţiei Generale Poliţia Locală din cadrul Primăriei municipiului Constanţa.
 
REZERVARE LOC PARCARE

Prezenta taxă este instituită ca taxă locală, în temeiul prevederilor art. 486 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și are în vedere utilizarea spațiilor cu destinația de parcare, situate pe domeniul public al municipiului Constanța.

Beneficiar al autorizației de rezervare loc parcare poate fi persoana fizică sau juridică cu domiciliul/reședința, sediul/punct de lucru, care deține în proprietate sau cu orice titlu un drept de folosință asupra unui imobil aflat pe raza municipiului Constanța și are în proprietate sau deține cu titlu valabil un autovehicul cu masa totală maximă autorizată de până la 2,4 tone (contract de leasing, contract de închiriere, contract de comodat etc).

Condițiile de acordare, perioada de acces, precum și documentele necesare pentru obținerea autorizației de rezervare loc parcare, sunt prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.

Cuantumul taxei rezervare loc parcare este:

Persoane juridice Lei/an - Autoturisme 1.265 lei.
Autoutilitare cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 t și gabarit care se încadrează în dimensiunile standard ale locului de parcare destinat autoturismelor - 2.531 lei.
Persoane fizice - Autoturisme 600 lei.

Taxa este anuală și se achită până la data de 31 martie.

Pentru neplata la termenul scadent, se datorează după aceste termene majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență, potrivit dispozițiilor legale în vigoare în materie fiscală.
În cazul contribuabililor care solicită obținerea unei autorizații pentru rezervare loc parcare, taxa se achită integral, odată cu depunerea documentației aferente, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.

Posesorii autorizațiilor de rezervare loc parcare anulate în urma lucrărilor de sistematizare, de utilitate publică, vor datora contravaloarea taxei până în momentul anulării acesteia, conform prevederilor regulamentului în vigoare, urmând a se restitui proporțional cu perioada din autorizație rămasă neutilizată.

Neachitarea taxei până la 31 martie, conduce la anularea rezervării, dacă sunt depuse cereri pentru parcarea respectivă, și redistribuirea locului de parcare, cu aplicarea prevederilor art. 2.

Programul de primire a cererilor și eliberarea autorizațiilor pentru rezervare loc parcare vor fi înaintate Serviciului Drumuri, Parcări și Transport din cadrul Direcției Servicii Publice, cu sediul în str. Ștefan Mihăileanu nr. 10, de luni, marți, miercuri între orele 08.30-14.30, joi 08.30-18.30 și vineri între orele 08.30-13.30.

Sunt scutite de la plata taxei următoarele categorii de contribuabili:

a) veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
b) persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
c) autovehiculele aparținând serviciilor de intervenție, cum ar fi poliție, pompieri, ambulanță, intervenții, gaze, precum și autovehiculele corpurilor diplomatice sau consulare în baza însemnelor distinctive de înmatriculare sau înscripționare;
d) instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau Ministerul Tineretului și Sportului, cu excepția incintelor folosite pentru activități economice;
e) fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni ca caracter umanitar, social și cultural;
f) organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema majorărilor și introducerii de noi taxe în Constanța pentru 2025 (DOCUMENT+GALERIE FOTO+VIDEO)

Se impun subvenții și în 2025Asociația TACT care a obținut dezbaterea pentru taxele și impozitele constănțenilor explică de ce gradul scăzut de reciclare este o culpă comună administrație - cetățean! (DOCUMENT)
 
Majorări pe linie Hotărârea de stabilire a impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 lansată în consultare publică (DOCUMENT)
 
Când are loc dezbaterea publică pe taxele și impozitele locale pe care le vor plăti constănțenii în 2025

USR Constanța a lansat petiția și spune NU taxelor impuse de primarul Chițac! Unde poți semna
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii