Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele USR PLUS Constanța de bugetare participativă și amenajarea unor parcuri de fitness au picat. Motivul Aleșii formațiunii nu au votat majorarea gigacaloriei!

ro

07 Oct, 2021 00:00 1976 Marime text
  • Proiectele inițiate de consilierii USR PLUS din proiectul de bugetare participativă "Tu decizi pentru Constanța!" nu au fost aprobate
  • Acestea era incluse în programul de guvernare locală
  • Motivul pare a fi o supărare pentru faptul că aleșii formațiunii nu a votat majorarea gigacaloriei, în forma propusă de primarul Vergil Chițac
  • Consilierii USR PLUS, susțin că le vor propune din nou, într-o altă ședință a Consiliului Local Municipal Constanța
 
 
Proiectele inițiate de consilierii USR PLUS din proiectul de bugetare participativă "Tu decizi pentru Constanța!", inclus în programul de guvernare locală nu au fost votate de aleșii locali municipali.
Potrivit proiectului, un procent bine definit din bugetul de dezvoltare locală trebuie direcționat către proiectele alese de  constănțeni. Ei stabilesc ce anume doresc să fie finanțat, sunt implicați direct în luarea deciziilor.
Un alt proiect viza amplasarea în parcurile orașului de echipamente pentru activitățile de recreere și pentru exerciții fizice.
USR PLUS consideră că acestea sunt necesare pentru menținerea unui stil de viață sănătos, iar în contextul pandemic actual sunt binevenite.
Proiectele nu au fost aprobate, motivul pare a fi o supărare pentru faptul că aleșii formațiunii nu a votat majorarea gigacaloriei, în forma propusă de primarul Vergil Chițac.
Consilierii USR PLUS, susțin că le vor propune din nou, într-o altă ședință a Consiliului Local Municipal Constanța.
 
Povestea tarifului gigacaloriei și a unor noi sedințe bizare ale Consiliului Local
 
În data de 17 septembrie, consilierii locali municipali au fost convocați într-o ședință extraordinară cu 6 proiecte pe ordinea de zi dintre care 4 erau legate strict de problema termoficării.
„Fără a fi fost consultați anterior, am analizat proiectele în regim de urgență și am transmis colegilor de la PNL și Primarului poziția noastră chiar în dimineața zilei ședinței: 1. Am solicitat reanalizarea tarifului standard prezentat la nivel de 1034 de lei. 2. Am propus soluție de menținere a tarifului la consumator la nivelul de 250 de lei. 3. Am susținut că cele două proiecte trebuie să fie aprobate la pachet.
Tariful standard ar fi fost fundamentat exclusiv în baza pierderilor și deficiențelor rețelei de distribuție, rețea în care nu s-a investit nimic în ultimii 40-50 de ani și astfel a fost fixat la un nivel aproape dublu față de orice alt tarif din țară. Este evident că ne aflam în situația ingrată de a arunca vina pe zeci de ani de indolență și ani de ascuns mizeria sub preș. Cu toate acestea existau multe semne de întrebare.
 Tariful la consumator era propus la nivelul de 325 de lei, cu 30% mai mare față de vechiul tarif de 250 de lei, diferența de până la 1034 de lei urmând a fi subvenționată. Nivelul subvenției oricum depășea cu mult plafonul anual legal admis iar soluția de rezolvare a acestei situații este rostogolirea diferențelor peste plafon în anii următori. Există și o logică în acest transfer de cheltuieli de la un an la altul. Urmează 3 ani de investiții masive pe fonduri europene în reabilitarea tronsoanelor de distribuție a energiei termice. Se presupune că, progresiv, o dată cu recepția lucrărilor și eliminarea pierderilor, tariful va scădea și, implicit, subvenția se va diminua cosiderabil urmând ca după 3 ani să existe premisa realizării unui echilibru bugetar din acest punct de vedere nemaifiind necesară rostogolirea altor sume de la an la an.

În acest context, pentru că jumătate din gospodăriile municipiului sunt abonate la sistemul centralizat și pentru că nu se cunoștea exact impactul creșterii tarifelor la utilități dar nici impactul legii consumatorului vulnerabil promulgată cu doar o zi înainte la nivel local, am reușit să convingem că situația trebuie analizată cu mai mare atenție. În primă fază s-a acceptat doar scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind subvenția dar cu o oră înaintea ședinței extraordinare am fost anunțați că se scot toate cele 4 proiecte.
În seara zilei de 24 septembrie (vineri) ne-a fost comunicată ordinea de zi și proiecte pentru ședința ordinară din 30 septembrie. Ce să vezi? Pe ordinea de zi nu se regăsea proiectul privind subvenționarea. Am atras atenția, din nou, că noi nu votăm un tarif de distribuție fără să avem un acord pe tariful subvenționat care nu exista pe ordinea de zi. Din nou fără a fi consultați, în dimineața zilei de 30 septembrie, la ora 9, ni se trimite proiectul privind subvenționarea cu un nou tarif propus de 300  de lei! 
Domnul Primar a spus în ședință ca tariful standard nu include influența creșterii prețurilor la utilități! Deci care e tariful real până la urmă? Ni se va propune in octombrie să votăm un nou tarif de 1500 de lei?
În concluzie, noi la USR PLUS, nu aveam cum să votăm tariful de distribuție propus câtă verme informațiile se bat cap în cap, nu suntem consultați în mod real sau nu se ține cont de ceea ce spunem și totul pare că se derulează haotic fără asumări clare din partea celor care ar trebui să răspundă pentru proiectele înaintate spre aprobare.
Invităm încă o dată la dialog constructiv în interesul real al cetățenilor acestui oraș, fără a forța constănțenii cei mai năpăstuiți să plătească pentru oalele sparte ale vechii administrații. Câtă vreme nu se gasesc soluții la nivel guvernamental factura neghiobiei ultimilor ani sau ai ultimelor decenii o vom plăti cu toți.
Până una alta alianța de iure PNL PSD pedepsește Constanța privând-o de Proiectele Bugetul Participativ și Echipamente Sportive în Parcurile Orașului (cu posibilitate de finanțare europeană). Pentru că sunt propuse de USR PLUS!", susțin reprezentanții USR PLUS Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Parc echipat cu zeci de aparate fitness și o pistă pentru alergat în Constanța. Cum va arăta (galerie foto)

 LIVE TEXT Consiliul local Constanța se întrunește astăzi în ședință ordinară. Majorarea gigacaloriei, pe ordinea de zi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii