Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:10 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate la CJC pe anul 2017 Preşedintele Horia Ţuţuianu - „Există loc de mai bine. Nu sunt mulţumit sută la sută“

ro

15 Feb, 2018 00:00 1593 Marime text

Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a prezentat, ieri, raportul de activitate, dar şi proiectele aflate în pregătire pentru anul 2018. „În toate instituţiile CJC au fost iniţiate proiecte semnificative. Există loc şi de mai bine. Dar nu sunt mulţumit sută la sută de activitatea tuturor directorilor. Nici de mine nu sunt mulţumit sută la sută“, a punctat acesta, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Astfel, proiectele care se află în precontractare sunt: „Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 223: tronsonul Cernavodă - Rasova -Aliman - Ion Corvin“; „Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa“ (valoare - 5.000.000 de euro); „Lucrări de eficienţă energetică la Centrul de Plasament «Antonio»“ (valoare 320.000 de euro).
 
Printre proiectele depuse de CJC în calitate de lider de parteneriat se numără: „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea
cultural-turistică a Cetăţii Carsium (Hârşova)“ (valoare de 2.500.000 de euro); „Lucrări de eficienţă energetică la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă“ (valoare 360.000 de euro); „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre“ (buget CJC - 371.000 de euro); „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu“ (valoare - 1.500.000 de euro); „Lucrări de eficienţă energetică la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Poarta Albă“ (valoare - 370.000 de euro); „Patrimoniul Naţional şi Cultural Comun - Sursă pentru Dezvoltarea antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre“ (buget - 341.094 de euro), „Restaurarea, conservarea,
amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“ (valoare - 3.500.000 de euro).

Planurile pentru anul 2018 

Proiectele aflate în pregătire matură pentru anul 2018 sunt: „Restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria“ (valoare aproximativă - 5 milioane de euro); „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu DJ 226 pe o lungime 46 km“ (valoare – 21 de milioane de euro); „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul Cetatea Histria – DN 22/Tariverde - DJ 226A“ (lungime 17 km, valoare - 7 milioane de euro); „Extindere UPU din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa“ (valoare 1,5 milioane de euro); „Mini-porturi turistice/marine turistice“ (valoare - 1,25 de milioane de euro per proiect); „Delfinariu descoperit“ (valoare estimată - 5 milioane de euro); „Reabilitare Teatrul de Vară Soveja“; „Reabilitare Teatrul de Vară Mamaia“.
 
Horia Ţuţuianu a precizat că obiectivele prioritare ale CJC sunt: susţinerea activităţii de scriere şi implementare a proiectelor cu finanţare europeană; îmbunătăţirea serviciilor sanitare; asistenţă socială, protecţia copilului; susţinerea culturii; susţinerea activităţii RAJDP Constanţa; îmbunătăţirea serviciilor sanitare.

Sănătatea, o prioritate pentru CJC 

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea serviciilor sanitare din judeţul Constanţa, au fost semnate două contracte. Unul are ca obiect furnizarea, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, de echipamente de radioterapie (accelerator linear de particule, computer tomograf simulator, alte echipamente specifice), iar celălalt vizează dotarea Spitalului Judeţean cu echipamente performante de imagistică medicală (aparat de rezonanţă magnetică şi sistem de arhivare a imaginilor medicale); aceste dotări vor ajunge în
Constanţa anul acesta.
 
Spitalul Judeţean Constanţa a realizat în 2017 o serie de investiţii importante: reparaţii capitale pentru Laboratorul Angiograf (378.139 de lei); proiectarea şi reamenajarea Secţiei de Radioterapie (29.750 de lei); amenajarea Secţiei Sterilizare (497.972 de lei); modernizarea dotărilor UPU (înlocuire covor antibacterian PVC şi montare protecţii pereţi - 72.092 de lei); proiectarea instalaţiilor electrice la Policlinica 2 (41.650 de lei); achiziţionarea unui ecograf staţionar Doppler pentru investigaţii de tip neurologic (306.270 de lei); alte dotări (50 de paturi Secţia ATI şi sălile post-operatorii, 400 de noptiere, 470 de dulapuri pentru rufe curate şi 170 de paturi metalice pentru saloane, 50 de calculatoare pentru 30 de secţii ale spitalului).
 
Un proiect de importanţă majoră demarat în 2017 este cel legat de administrarea de către CJC a Centrului de Îngrijiri „Casa Soarelui“. Ţuţuianu a mai spus că aşteaptă o hotărâre de guvern pentru a-l putea prelua. „Imediat vom preda «Casa Soarelui» Spitalului Judeţean Constanţa pentru ca acolo să funcţioneze o secţie de îngrijiri paliative“, a declarat preşedintele Ţuţuianu.

Noi case de tip familial şi adăpost de noapte pentru oamenii străzi 

În domeniul de asistenţă socială şi protecţia copilului au fost demarate procedurile pentru închiderea a patru centre şi construirea de case de tip familial, ce vor conduce la ridicarea nivelului de trai al copiilor instituţionalizaţi. De asemenea, au fost înfiinţate: Centrul de orientare şi supraveghere pentru copilul care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal (centru în care copiii sunt supravegheaţi şi consiliaţi pentru reintegrarea lor în societate); modulul de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei în familie şi punerea în funcţiune a numărului de telefon unic (0341921); Centrul de zi de recuperare Cogealac, unde copiii cu cerinţe educaţionale speciale vor putea face terapiile necesare unei dezvoltări armonioase.
 


La acestea se adaugă demararea proiectului de înfiinţare a Adăpostului de noapte pentru oamenii străzii, care va avea o capacitate de aproximativ zece persoane, proiect ce va fi finalizat anul acesta. Centrele Şcolare pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“ şi „Delfinul“ au demarat proiecte interesante, adaptate tendinţelor moderne pe plan internaţional. Peste 90 de elevi din judeţul Constanţa au beneficiat anul trecut de serviciile oferite de aceste centre.

Cultura, susţinută de CJC 

La Delfinariu s-au înregistrat cu aproximativ 18% mai mulţi vizitatori în 2017 faţă de 2016, iar încasările au crescut cu 36% faţă de anul precedent. La Acvariu, veniturile au crescut cu doar de 4%, iar la Planetariu au scăzut cu 5%. Printre obiectivele anului 2018 se numără: îmbogăţirea numărului exemplarelor din patrimoniu, eficientizarea sistemului de ticketing prin introducerea biletelor online si, de asemenea, identificarea soluţiilor optime pentru a moderniza / extinde Complexul Muzeal.
 
La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în anul 2017, au fost organizate expoziţii tematice, la care au participat peste 70.000 de vizitatori. Au fost finanţate, pe lângă reparaţiile curente, mai multe investiţii la Muzeul Adamclisi. Pentru anul 2018 sunt înscrise la finanţare mai multe proiecte ce au ca scop atât reabilitarea clădirii MINAC, cât şi a altor obiective de importanţă naţională. O victorie pentru CJC este redeschiderea Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“.

RAJDP Constanţa, activitate susţinută 

În calitate de administrator al drumurilor judeţene, RAJDP Constanţa a propus în anul 2017 un „Program de obiective şi lucrări de drumuri şi poduri“, finanţat din bugetul CJC şi care a cuprins lucrări de întreţinere şi reparaţii necesare asigurării unei circulaţii rutiere în condiţii de siguranţă şi confort. În anul 2017 au fost executate turnări de covoare asfaltice pe o distanţă de 108,85 km, cu peste 100% mai mult decât în 2016 (50,85 km), şi plombări de îmbrăcăminţi asfaltice în suprafaţă de 29.839,33 mp, cu aproximativ 22% mai puţin din plombările din 2016 (38.183 mp). Anul trecut, veniturile au fost de 66.906.000 de lei, cu peste 45% mai mari decât cele din 2016, fapt ce a condus la o creştere semnificativă a profitului regiei în 2017, profitul fiind de 17.163.000 de lei, în creştere cu peste 370% faţă de cel din 2016.
  
Realizare majoră constă în finalizarea asfaltării drumului de acces către Cetatea Histria în numai două săptămâni, un tronson care nu a mai fost reabilitat de mai bine de zece ani. „La finalul mandatului, ne dorim să avem o reţea de drumuri judeţene la standarde moderne RAJDP“, a transmis Lucian Lungoci, directorul RAJDP Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii