Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulamentul privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța, lansat în dezbatere publică (DOCUMENTE)

ro

08 Feb, 2022 00:00 1763 Marime text
  • Primăria municipiului Constanța a lansat în consultare publică și transparența decizională, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța
  • Proiectul de hotărâre poate fi consultat, pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare
  • Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris prin poștă, la sediul Direcției Cultură, Educație, Sport, Turism, str. Cuza Vodă nr.27, sau prin email, la adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro

 
Primăria municipiului Constanța a lansat în consultare publică și transparența decizională, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța.
 
Proiectul de hotărâre poate fi consultat, pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare pe site-ul instituției www.primăria-constanța.ro, la secțiunea "De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003 - Informare și consultare publică"; pe pagina de facebook https://ro-ro.facebook.com/PrimariaConstanta și în secțiunea „documente".
 
Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris prin poștă, la sediul Direcției Cultură, Educație, Sport, Turism, str. Cuza Vodă nr.27, sau prin email, la adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro.
 
Materialele transmise vor purta mențiunea: Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța.
 
Principiile de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă pe baza procedurii selecției publice de proiecte
 
Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă pe baza procedurii selecției publice de proiecte în vederea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice sunt: a) libera concurență, respectiv asigurarea condițiilor pentru că persoana fizică sau juridică ce desfășoară activități nonprofit, sau structurile sportive de drept privat, asociațiile pe ramura de sport județene să aibă dreptul de a deveni, în conditiile legii, beneficiari de fonduri nerambursabile; b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurențial și a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor și a specificațiilor tehnice financiare pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă; c) transparența, respectiv punerea la dispoziție tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă; d) tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecție și a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfășoară activități nonprofit, sau structurile sportive de drept privat și asociațiile pe ramură de sport județene, să aibă șanse egale de a i se atribui contractul respectiv; e) excluderea cumulului, în sensul că aceeași activitate urmărind realizarea unui interes general, regional sau local nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanțare nerambursabilă de la aceeași autoritate finanțatoare în decursul unui an fiscal; f) neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilității destinării fondurilor nerambursabile unei activități a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanțare; g) cofinanțarea, în sensul că finanțările nerambursabile trebuie însoțite de o contribuție din partea beneficiarului de minimum 10% din valoarea finanțării nerambursabile; h) diversitatea culturală pluridisciplinaritatea - tratamentul nediscriminatoriu al solicitanților, reprezentanți ai diferitelor comunități sau domenii culturale, precum și promovarea diversității bunurilor culturale, a abordărilor multidisciplinare.

Cum se vor acorda finanțările nerambursabile?

 
Potrivit Regulamentului, acordarea de finanțări nerambursabile se va face în limita creditelor de angajament și creditelor bugetare alocate programelor aprobate anual în bugetul autorității finanțatoare.
 
Domeniile sunt stabilite prin programul anual pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, program aprobat de către Primarul municipiului Constanța prin dispoziție.
 
În funcție de bugetul aprobat, tot prin dispoziție a Primarului municipiului Constanța, se va aproba bugetul stabilit pentru fiecare domeniu, cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect, membrii comisiei de evaluare și de selecție și ai comisiei de soluționare a contestațiilor.
Selecția de proiecte se va face pentru fiecare domeniu stabilit în parte, chiar dacă se va desfășura în cadrul aceleiași sesiuni.
Anual, se vor organiza una sau mai multe sesiuni de selecție de proiecte, în funcție de bugetul aprobat.
 

Domeniile de aplicare se pot încadra în următoarele categorii: a) cultura; b) sport; c) educație-învățământ; d) activități pentru copii și tineret,  petrecere timp liber, educație formală și informală, voluntariat și implicare civică, sănătate și igienă, dezvoltare personală și relaționala etc.; e) protecția mediului înconjurător; f) culte religioase: lăcașe de cult, punerea în valoare a unor sărbători religioase, activități cu caracter religios etc.; g)social/protecție și incluziune socială: drepturile copilului, egalitate de șanse, drepturile și libertățile cetățeanului etc.; f) alte domenii (de ex. inovare sau dezvoltare durabilă, promovarea istoriei și valorilor municipiului Constanța, politici publice locale, transparența decizională etc.); i) sănătate; j) protecția animalelor.
 
Condiții de încheiere a contractelor
 
Contractele de finanțare nerambursabilă se vor încheia în perioada de valabilitate a propunerilor de proiecte.
Prin contractul de finanțare nerambursabilă, se stabilește modalitatea de acordare a sumei aprobate ca finanțare nerambursabilă, respectiv în 3 (trei) tranșe: tranșa I - 30%; tranșa a II-a - 30%, tranșa a III-a (ultima tranșă) - 40%.

Beneficiarul este obligat să transmită autorității finanțatoare, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la încheierea proiectului, raportul final de activitate și raportul financiar.

Autoritatea finanțatoare nu va elibera beneficiarului ultima tranșă a finanțării nerambursabile mai înainte de validarea raportului final de activitate și a raportului financiar, validare care se va realiza numai dacă documentele depuse sunt complete și corect întocmite și justifică sumele considerate eligibile.
 
Autoritatea finanțatoare are obligația de a face verificări atât în perioada derulării contractului de finanțare nerambursabilă, cât și ulterior validării celor două rapoarte, în scopul completării dosarului finanțării nerambursabile, dar nu mai târziu de 3 luni de la expirarea termenului de 30 de zile calendaristice prevazut mai sus.
 
Contractele de finanțare nerambursabilă vor prevedea, sub sancțiunea calitatea Curții de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derulării activității nonprofit finanțate din fondurile publice.

În condițiile în care apar situații independente de voința solicitantului care duc Ia necesitatea modificării propunerii tehnice sau a propunerii financiare, aceasta se poate efectua doar cu acordul expres al autorității finanțatoare, în urma solicitării scrise a aplicantului.

Ulterior încheierii contractului de finanțare nerambursabilă în cazul în care, din motive independente de voința beneficiarului/ autorității finanțatoare, este necesară modificarea unor prevederi din cadrul propunerii tehnice, acesta va anunța, de îndată partenerul contractual prin solicitare scrisă sau în format electronic, justificată.

Modificarea contractului de finanțare se face numai cu acordul parților, materializat într-un act adițional, orice altă formă find nulă.
În cazul în care beneficiarul solicită modificarea prevederilor contractuale, acesta va depune către autoritatea finanțatoare un document în acest sens.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Accesul strict interzis cu obiecte de plastic. Constanța va avea un nou Regulament pentru cimitire. Ce obligații vor avea administratorii cimitirelor din oraș? (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii