Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţeaua de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din comuna Pantelimon, extinsă

ro

02 Oct, 2018 00:00 2559 Marime text
Autoritatea publică locală din comuna Pantelimon intenţionează să extindă reţeaua de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din localitate.
 
În acest sens, Primăria comunei Pantelimon a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Extindere reţea de iluminat public strada Crăiţelor şi strada Principală“ în vederea obţinerii acordului de mediu. Lucrarea este necesară pentru extindere reţelei de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din localitatea Pantelimon. Conductorul şi corpurile de iluminat public se vor monta pe 11 stâlpi, nou montaţi.
 
Corpurile de iluminat vor fi echipate cu lămpi echipate LED 50W. Puterea totală pentru noua zonă a străzilor Crăiţelor şi Principală este (11 lămpi X 50W) este de 550W. Alimentarea cu energie electrică a reţelei de iluminat public pe strada Crăiţelor se va face din LEA 0,23kV iluminat public existentă pe stradă, din stâlp SE 10. Alimentarea cu energie electrică a reţelei de iluminat public pe strada Principală se va face din LEA 0,23kV iluminat public existentă pe stradă, din stâlp SE 4. Stâlpii vor fi din beton tip SC 10001 - stâlp de susţinere, centrifugaţi, hidrofobizaţi.
 
Se vor folosi conductoare izolate din aluminiu, rezistente la intemperii. Secţiunea conductoarelor s-a ales în funcţie de încărcarea reţelei şi căderile de tensiuni. Conform STAS 930, căderea maximă de tensiune este de 10%. Pe stâlpii de susţinere în aliniament se vor folosi armături de susţinere în aliniament, pe stâlpii de susţinere în colţ - armături de susţinere în colţ sau armături de întindere în colţ, pe stâlpii terminali, armaturi terminale. Săgeţile la conductoare se vor realiza în funcţie de distanţa dintre stâlpi şi temperatura la care se montează. La distanţele până în 30 metri se realizează săgeta la 30 de metri. Toţi stâlpii se vor lega la nulul reţelei. La traversarea străzilor, gabaritul minim între conductor şi suprafaţa străzii este de 6 metri.
 
Traversările şi apropierile reţelelor de joasă tensiune cu alte instalaţii şi clădiri se vor realiza în conformitate cu normativul PE 106/03 şi alte normative specifice în vigoare. În zona analizată există posturi de transformare 20/0,4kV, construite pentru alimentarea consumatorilor casnici şi a iluminatului public care au circuite de iluminat public. Reţelele de 0,23kV de iluminat public proiectate vor fi racordate din reţele de iluminat public existente pe străzile Crăiţelor şi Principală, conform planurilor de situaţie. Se vor monta 11 corpuri de iluminat LED 50W pe stâlpii nou montaţi, comanda iluminatului public se va face din punctele de aprindere existente, racordate din reţelele de iluminat public existente. Corpurile de iluminat se vor racorda la reţeaua torsadată cu cablu CYY 3X1,5mm, un conductor va fi folosit pentru fază, al doilea conductor pentru nulul de lucru, cel de-al treilea pentru nulul de protecţie. Între braţul lămpii şi corpul de iluminat va fi continuitate electrică, conexiunea în reţea se va realiza cu cleme de racord CDD 45 pentru iluminatul public. Toate corpurile de iluminat vor fi echipate cu siguranţe.

Obligaţiile executantului lucrării

La executarea lucrărilor, constructorul va respecta „Norme specifice de securitate a muncii”, care cuprind prevederi minimale obligatorii de protecţia muncii pentru prevenirea accidentelor de muncă, specifice curentului electric, cu efectele sale: electrocutarea şi arsurile. Cunoaşterea, respectarea şi aplicarea prezentelor norme de protecţia muncii sunt obligatorii pentru tot personalul angrenat în activităţi de exploatare, întreţinere, reparaţii, construcţii montaj şi cercetare – proiectare pentru instalaţii electrice.
 
Lucrările de montare a conductorului şi corpurilor de iluminat şi de racordare a circuitelor LEA JT din circuitul existent se vor executa cu scoaterea de sub tensiune a acestora, în baza programului încheiat cu UO MT - JT Năvodari şi a autorizaţiei de lucru. Şeful de lucrare împreună cu emitentul autorizaţiei de lucru vor stabili şi delimita zona de lucru.
 
Se vor respecta normele de protecţia muncii prevăzute în „Norme specifice de securitate a muncii”, ce cuprind măsurile de protecţia muncii legate de tehnologia de execuţie a lucrărilor de montaj şi a lucrărilor de exploatare. Se va avea în vedere să nu se blocheze drumurile cu materiale şi mijloace de transport. La lucrările în instalaţiile existente se vor lua suplimentar măsurile prevăzute în autorizaţia de lucru. Se va ţine cont de următoarele aspecte: scoaterea de sub tensiune, verificarea lipsei acesteia şi legarea la pământ şi în scurtcircuit a instalaţiilor la care se lucrează sau a celor aflate în apropiere; montarea de tăbliţe de avertizare; montarea de îngrădiri de protecţie; se va acorda o atenţie deosebită delimitării zonelor de lucru. În toate fazele de concepţie, proiectare şi execuţie, se vor urmări identificarea aspectelor semnificative de mediu, identificarea, evaluarea, limitarea sau eliminarea impactului negativ al instalaţiilor asupra mediului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii