S-a încheiat consultarea publică a regulamentului de organizare a parcărilor publice din municipiul Constanța. Care sunt cele mai importante prevederi?
S-a încheiat consultarea publică a regulamentului de organizare a parcărilor publice din municipiul Constanța.
16 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5097
Marime text
- Au fost transmise aproximativ 90 de propuneri care urmează să fie analizate, înainte ca regulamentul să intre în dezbaterea Consiliului Local Municipal
- Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice propune împărțirea orașului în două zone
- Parcarea în zonele aglomerate - zona A vor fi cu plată și ne vom putea parca mașina maxim două ore
- În zona B, constănțenii vor fi nevoiți să plătească o vinietă
- Parcările rezidențiale vor fi scoase la licitație, acolo unde cererea va fi mare decât oferta
Ieri a fost ultima zi în care constănțenii au putut trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța supus dezbaterii publice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei Constanța, Alin Vintilă au fost transmise aproximativ 90 de propuneri care urmează să fie analizate, înainte ca regulamentul să intre în dezbaterea Consiliului Local Municipal.
Pe scurt, regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța propune împărțirea orașului în două zone.
Parcarea în zonele aglomerate (zonele A) vor fi cu plată(sms, parcometre) și ne vom putea parca mașina maxim două ore. După expirarea celor două ore, conducătorul auto ori achită locul de parcare, ori îl părăsește.
În zona B, constănțenii vor fi nevoiți să plătească o vinietă pentru fiecare autoturism. Costul vinietei nu a fost stabilit deocamdată, însă un consilier local municipal de la USR PLUS a vehiculat o valoare - probabil 365 de lei pe an.
Mai exact, fie că parcăm pe un loc amenajat (altul decât zona A), fie pe o alee vom fi obligat să plătim.
Potrivit proiectului și declarațiilor reprezentanților administrației publice locale constănțene, din sumele obținute, Primăria intenționează să amenajeze noi locuri de parcare.
Asta, deoarece, în acest moment, nu sunt bani în buget pentru investiții în locuri de parcare.
O a treia chestiune, care face deopotrivă obiectul interesului constănțenilor sunt parcările rezidențiale. Acesta vor fi scoase la licitație acolo unde cererea va fi mare decât oferta. Cu alte cuvinte, cine plătește mai mult va avea loc de parcare.
Pasul de licitație va fi de 10 lei. Prețul de pornire al licitației va fi egal cu cuantumul taxei anuale stabilite prin HCL pentru parcările de reședință. Pasul de licitație va fi de 10 lei iar locul de parcare va fi atribuit persoanei care oferă suma cea mai mare.
Plata prețului de adjudecare se va achita în termen de cinci zile de la licitație, din care taxa de parcare de reședință se va face venit la bugetul local iar diferența se va face buget la bugetul asociației de proprietari.
Potrivit proiectului, au prioritate în atribuirea locurilor de parcare de reședință persoanele cu handicap. Potrivit datelor oficiale există un deficit de locuri de parcare de aproximativ 100.000.
Citește și:
Ce spune Horia Constantinescu În ce condiții vor putea fi ridicate mașinile în Constanța, potrivit Regulamentului Parcărilor Publice aflat în dezbatere
Noul regulament al parcărilor din Constanța, în dezbatere publică. Se vor organiza licitații pentru cele de reședință. Se introduc parcometrele și două zone de taxare
Căruța înaintea boilor! Se cumpără parcometre, dar încă nu știm cât vom plăti pentru parcare în Constanța și Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Adam Camelia 22 Feb, 2021 10:13 In parcarea blocului unde locuiesc ,doua locuri le detine o vecina de peste 70 ani (care nu conduce autovehicul), al carei sot a decedat, a vandut masina, iar nora sa detine un loc si locuieste in strainatate. Vecina este foarte deranjata daca parcheaza cineva pe aceste locuri. Am sesizat la serviciul ,,parcari" si ..degeaba. De ce sa mai faca verificari in teren daca banul oricum intra la buget. Noi ramanem cu vrajba intre vecini. Normal ,anual trebuie sa depunem cereri pentru reinnoirea autorizatiilor, asa cum procedam acum cativa ani , dar ar avea de lucru cei de la primarie....
- Profesor 16 Feb, 2021 08:04 Inteleg ca pentru a-mi parca masina în zona unde locuiesc, licitez. Si in licitație intra un alt personaj, vecin sau nu. Sau mai mulți. Un om modest financiar nu are nici o șansă! Asta este o discriminare de zile mari, de încălcarea drepturilor omului, o invitație la ura și dușmănie intre semeni, la inegalitate sociala și civilizație. Ma intreb: ce minte bolnava a mai scornit asa ceva, și pana unde s-a gândit acela sa ducă licitația. Sa ne ferească Dumnezeu de asa administratori ai urbei noastre!