Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:08 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a încheiat prima etapă de inventariere a clădirilor-monument din Peninsulă. Care este stadiul implementării programului REACTIS?

ro

03 Feb, 2023 00:00 1891 Marime text
  • „Programul multianual REACTIS – Reabilitare Constanța Istorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța“ a fost aprobat prin HCL nr. 126/2022
  • Directorul executiv al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța, Adrian Răzvan Calotă spune că s-a încheiat inventarierea clădirilor monument istoric și a clădirilor cu valoare istorică, culturală sau arhitecturală situate în zona de acțiune prioritară
  • Este vorba despre 13 imobile din zona prioritarǎ a programului, zona delimitată de străzile: bd.Tomis, str. Vasile Alecsandri, str. Ecaterina Varga și str. Negru Vodă
 

 
În 2021, Primăria Constanța lansa în consultare publică un proiect care viza regenerarea urbană în Zona Peninsulară în cadrul „Programul multianual REACTIS – Reabilitare Constanța Istorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța“.
 
Proiectul a fost aprobat ulterior prin HCL nr. 126/2022.

Acesta are ca scop declarat stabilirea  principiilor  şi  cadrului  general  pentru punerea  în  valoare  a  patrimoniului  istoric,  cultural,  arhitectural,  ambiental  prin  derularea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor situate în centrul istoric al municipiului Constanța.

Prin intermediul programul se oferea deținătorilor  de  clădiri  istorice  inclusiv un  instrument  financiar flexibil și ușor de accesat, în vederea creșterii calității  arhitectural  -  ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural - arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanță cu planurile de urbanism și regulamentele locale aferente.

Locuitorii din Peninsulă au solicitat autorităților locale să prezinte stadiul implementării acestui proiect.
 
 
Directorul executiv al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța, Adrian Răzvan Calotă spune că s-a încheiat inventarierea clădirilor monument istoric și a clădirilor cu valoare istorică, culturală sau arhitecturală situate în zona de acțiune prioritară.

 
Comisiei de coordonare a Programului de reabilitare a anvelopei cladirilor situate în centrul istoric Constanța, constituită din dispoziția primarului, are în componență membrii din cadrul direcțiilor de specialitate ale primăriei și consultanți cu specializare în domeniul arhitectură/urbanism, reprezentați ai Ordinului Arhitecților din Romania - filiala Dobrogea și ai Direcției Județene de Cultură Constanța.
 
Zona de acțiune a programului este constituită din: zona Peninsulară (între str. Termele Romane/Str. Traian la V, Bd. Elisabeta la S, Marea Neagră/Plaja Modern la E și Bd. Ferdinand la N); situl urban „Zona Comercială Centrală" (între Bd. Ferdinand la S, str. Ștefan cel Mare la N, Marea Neagră/Plaja Modern la E, str. I.G.Duca la V); situri urbane protejate din zona centrală (între str. Ștefan cel Mare la S, Bd. Mamaia la N, str. Mihai Viteazu la V și strada Mihai Eminescu la E).
 
În tabelul de mai jos se regăsește lista imobilelor din zona prioritară a programului REACTIS, vezi foto:


 

Reprezentantul municipalității a mai adăugat că stabilirea procedurii de finanțare a lucrărilor de protejare și intervenție se va face după elaborarea notelor tehnice de constatare care va cuprinde și o evaluare a volumului de lucrări, pentru fiecare etapă în parte.
 
Totodată, în răspunsul transmis locuitorilor din zona Peninsulară, se precizeaz că pe măsură ce programul se va extinde și în alte zone, primăria va inventaria și alte clădiri pentru care se vor întocmi note tehnice și se vor relua etapele programului conform legislatiei în vigoare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Constănțeanul supărat. USR PLUS solicită Poliției Locale o analiză a tuturor clădirilor emblematice ale orașului


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii