Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a repetat cu insistenţă şi chiar i s-a căutat şi un alt sens Care este cuvântul anului 2013 în Constanţa, căutat pe Google

ro

16 Jan, 2014 00:00 3263 Marime text
A fost spus de nenumărate ori şi poate fi considerat cuvântul anului 2013 la Constanţa. Vorbim de „incompatibilitate” care, de departe, este cel mai popular cuvânt din viaţa politică a anului trecut. Cuvântul s-a aflat pe buzele tuturor politicienilor. L-au rostit şi primarii, şi viceprimari, şi consilierii locali, şi senatorii, şi deputaţii de Constanţa. Aleşii locali l-au rostit solicitând îndepărtarea lui, iar senatorii şi deputaţii constănţeni au mers cu el în Parlamentul României în încercarea de a-l desfiinţa. Potrivit dicţionarului, incompatibil înseamnă „care nu poate exista simultan cu altceva, care nu este compatibil cu altceva”, iar aleşii locali au încercat să-i dea alt sens şi să demonstreze că incompatibilitatea poate fi compatibilitate în cazul lor, dar până acum fără sorţi de izbândă. O căutare pe Google a sintagmei - incompatibilitate Constanţa 2013 - a oferit 221.000 de rezultate în nici o secundă, ceea ce înseamnă că „incompatibilitate” cu referire la judeţul Constanţa a fost folosit în mediul online, în 2013, cam tot de atâtea ori.
 
Documentul care a făcut ravagii

 
Ca incompatibilitatea să ajungă pe buzele tuturor în anul de graţie 2013 au contribuit chiar oamenii politici ai judeţului. La începutul anului trecut, primarul de la Castelu, Nicolae Anghel, a trimis o adresă Agenţiei Naţionale de Integritate prin care semnala faptul că 22 de aleşi locali, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, au făcut parte din AGA RAJA şi ca atare se află în stare de incompatibilitate. A fost de-ajuns să primească adresa din partea primarului Nicolae Anghel, ca ANI să se sesizeze şi să constate starea de incompatibilitate, mai întâi a preşedintelui CJC, în luna aprilie a.c., şi mai apoi, în cazul celor 22 de aleşi locali.
Dar primarul Nicolae Anghel nu a apelat întâmplător la ANI. Anterior, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a făcut o adresă similară la ANI prin care sesiza că primarii din Castelu, Valu lui Traian, 23 August, Poarta Albă, Costineşti şi Albeşti sunt incompatibili pentru că deţin funcţia de primar şi de reprezentant al comunităţii în AGA RAJA.
Cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat în data de 6 septembrie 2013 documentul întocmit de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, de la care a pornit totul, un act cu efect de bumerang, care s-a întors împotriva celui care l-a emis şi a primarilor PSD.

Printre cei declaraţi incompatibili se află primari social-democraţi importanţi: Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.

Incompatibilităţile se ţin lanţ
 

Spre finele anului 2013, anul incompatibilităţilor, au primit verdict de incompatibilitate oameni de bază din administraţia constănţeană. Vorbim de viceprimarul Decebal Făgădău, dar şi de Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii