Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:11 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scad chiriile. Să tot stai în blocurile ANL! Cât plătesc în prezent beneficiarii, cei mai norocoşi locatari ai Constanţei?

ro

18 May, 2017 00:00 7641 Marime text
La propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) din 12 mai a.c., chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.
 
Acest aspect este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 304/2017 (aprobată în şedinţa din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 12 mai 2017.
 
Primăria Municipiului Constanţa anunţă că, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 30/2017, chiriile pentru locuinţele destinate tinerilor în regim ANL vor fi recalculate, începând cu luna mai. În textul ordonanţei, se specifică faptul că modificarea actului normativ pe calea ordonanţei de urgenţă se justifică prin necesitatea adaptării chiriei locuinţelor pentru tineri la realităţile sociale şi economice din fiecare localitate, prin reducerea cuantumului chiriei raportat la venituri, tipul locuinţei şi rangul localităţii, ţinând cont de necesitatea asigurării accesului la locuire al tuturor cetăţenilor, ce reprezintă o precondiţie pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană, prin aspectele şi implicaţiile de ordin social şi economic, soluţionarea problemelor legate de locuire constituind permanent un obiectiv important în programul de guvernare, pe termen scurt, mediu şi lung.
 
De asemenea, prin adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă, se are în vedere susţinerea segmentului de populaţie constituit de tinerii aflaţi la începutul carierei profesionale cărora sursele de venit nu le permit achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe decente în condiţiile pieţei.
 
În acest context, toţi constănţenii deţinători de locuinţe în sistem ANL au obligaţia ca, până la data de 1 iunie 2017, să prezinte dovada veniturilor brute pe membru de familie realizate în ultimele 12 luni, în conformitate cu art. 8, alin. (9), pentru toţi membrii înscrişi în contract (inclusiv alocaţia de stat pentru copii). Documentele trebuie depuse la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), care, în calitate de administrator al acestor imobile, va proceda la recalcularea chiriilor.

Cum vor fi recalculate chiriile ANL

Modificările aduse prin ordonanţă au menirea de a asigura protecţia socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei.
 
Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe ANL are loc în condiţiile în care: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
 
De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. În Anexa nr. 16 la Normele metodologice actualizate, se regăseşte un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât şi pentru tinerii de peste 35 de ani. Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcţie de rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică şi de veniturile membrilor familiei chiriaşilor.

Cât plătesc chiriaşii ANL şi cum arată preţurile pe piaţa liberă

Potrivit directorului RAEDPP, Mădălina Moţăţăianu, cel mai probabil, chiriile vor scădea, din cauza faptului că şi „cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează“. În prezent, în Constanţa, chiriile ANL au valori cuprinse între 380 de lei cu TVA pentru o garsonieră, 526 de lei TVA pentru un apartament cu două camere de 52 de mp şi aproximativ 750 de lei cu TVA pentru apartamentele cu trei camere din blocurile ANL din zona Cireşica. Informaţiile ne-au fost furnizate de directorul RAEDPP.
 
Chiriile ANL, chiar şi fără a fi recalculate, rămân mult sub preţul pieţei imobiliare. De exemplu, un apartament cu două camere la Casa de Cultură, mobilat, se închiriază cu 350 de euro, negociabil, o garsonieră în zona Gară - zona Portului de 38 mp, cu centrală pe gaze, se închiriază cu 300 de euro, iar în zona Piaţa Ovidiu, cu 230 de euro, în zona Salvare, pentru un apartament cu două camere semidecomandat se percepe o chirie de 250 de euro, acelaşi preţ îl regăsim şi în zonele Anda şi Tomis Nord, în timp ce un apartament cu trei camere în zona Tomis 1 scoate din buzunarul chiriaşului 350 de euro. În lumina acestor sume, vă lăsăm să apreciaţi singuri dacă se impunea o revizuire a chiriilor din blocurile ANL.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii