Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbarea la față a zonei peninsulare. Cum vrea primarul Constanței să îi stimuleze pe oameni să își repare clădirile istorice

ro

16 Feb, 2021 00:00 2804 Marime text

Primarul Vergil Chițac a declarat pe 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că dorește să găsească cea mai bună soluție pentru a reabilita și refațadiza clădirile din zona istorică.

De altfel, el speră să găsească un proiect care să vină în continuarea actualei măsuri de supraimpozitare pentru acele clădiri și terenuri care se află într-o stare avansată de degradare, prin stimularea proprietarilor să le readucă la viață. Refațadizarea și recondiționarea poate să fie făcută, pe viitor, prin două modalități – fie pe bani proprii și proprietarul scapă o perioadă de impozitul pe clădire, fie să se împrumute de la municipalitate, să facă lucrările și apoi primăria va recupera banii de la proprietar, în rate, fără dobândă.

Proiectul ar putea să fie început spre finele anului, dacă se va găsi căile legale pentru a putea fi aplicabilă ceea ce își dorește primarul Vergil Chițac.

„Acesta este un program pe care o să îl concepem și care va avea un orizont mai lung și se cheamă Reconstrucția și refațadizarea clădirilor, în special din zona centrală – zona istorică. Aici avem două abordări. Există una pe care trebuie să o aplic. Este vorba de HCL 27/2016, care spune că dacă aceste clădiri sunt neîntreținute, imobile în general, cuprizând terenuri și clădiri, atunci ele se pot impozita suplimentar și știți cum se face – e bună hotărârea. Poliția locală lucrează la inventarierea clădirilor din zona centrală, care nu sunt îngrijite. Se face o fișă pentru fiecare clădire. Poliția locală îi face un calcul și în funcție de gradul de degradare se supraimpozitează – cu 300, 400 sau 500%. Acesta este aspectul prin care îi spunem să facă ceva.

Dar în același timp lucrăm și la ceea ce înseamnă... dacă oamenii au bani, uneori sunt dispuși ca să se împrumute sau au bani să facă lucrul acesta. Atunci venim și spunem, dacă faceți lucrul acesta, o perioadă de timp, nu am stabilit încă cât, vă scutim de impozitul pe clădire. Alt aspect, există situația în care oamenii chiar nu au bani. Lucrăm la o modalitate legală, prin împrumuturi sau din fonduri special puse la dispoziție din bugetul primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, după care să recuperăm banii de la ei fără să percepem dobândă. Vrem să le îmbinăm pe amândouă. Altfel, nu putem. Eu lucrez la proiectul acesta împreună cu Poliția Locală, cu Dumitru Caragheorghe – fiind iubitor de istorie, consilier local, am format și un grup de lucru cu cei doi și cu Urbanismul și cu SPIT. Noi trebuie să le furnizăm oamenilor și niște reguli urbanistice atunci când își repară și refațadizează clădirile”, a spus Vergil Chițac.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii