Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:11 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă Fostul consilier local prof. univ. dr. Valentin Ciorbea propune ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei (document)

ro

10 Feb, 2017 00:00 7441 Marime text
Ziua Dobrogei se sărbătoreşte, începând cu anul 2015, la data de 14 noiembrie. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la 9 septembrie 2015, de Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, data de 14 noiembrie fiind cea la care, în 1878, în urma Războiului Ruso-Româno-Turc, cunoscut în istoria României drept Războiul de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul naţional. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

1878 - Unirea Dobrogei cu Patria-Mamă

Războiul Ruso-Româno-Turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, ruşii nu acceptaseră şi o participare directă pe frontul din Balcani a armatei române. În condiţiile în care, la Plevna, şi al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă Prinţului Carol al României, în care cerea ajutorul trupelor române.
 
După încheierea războiului, România a obţinut, la Congresul Internaţional de la Berlin, de la 1/13 iunie - 1/13 iulie 1878, recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea la ţară a Dobrogei de nord, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. În data de 14 noiembrie 1878, la Brăila, a fost citită „Proclamaţia către dobrogeni“ a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfinţea preluarea de către România a administraţiei Dobrogei.
 
În zilele de 14-18 noiembrie 1878, la Babadag, Tulcea şi Constanţa au fost primite cu entuziasm primele unităţi ale armatei române, toate comunităţile etnice adresând Guvernului României telegrame de felicitare în care îşi exprimau adeziunea faţă de actul istoric la care luau parte. Unirea Dobrogei cu Patria-Mamă reprezenta, după unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.

„Monumentul Unirii Dobrogei“

Printr-o scrisoare deschisă, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea solicită autorităţilor locale şi judeţene şi parlamentarilor constănţeni din toate formaţiunile politice, dar şi dobrogenilor, sprijin pentru ridicarea „Monumentului Unirii Dobrogei“.
 
„2018 va fi pentru dobrogeni un an special, cu dublă semnificaţie istorică, împlinirea centenarului făuririi României Mari, dar şi a 140 de ani de la unirea celei mai mari părţi a Dobrogei cu România. Evenimentul, dorit de dobrogeni, a fost consemnat juridic internaţional în articolul 46 al Tratatului aprobat de Congresul de la Berlin în iulie 1878. Unirea Dobrogei a deschis regiunii un proces ireversibil de integrare şi modernizare în consens cu societatea românească, modificând benefic geopolitica României la Marea Neagră.
 
Intrarea trupelor şi a reprezentanţilor administraţiei româneşti, în frunte cu Domnitorul Carol, în Dobrogea, la 14 noiembrie 1878, a rămas în istoria noastră ca un eveniment istoric major, al doilea după Unirea Principatelor, în procesul de construcţie a statului unitar pe vatra de formare şi existenţă milenară a poporului român“, notează profesorul Ciorbea în scrisoarea adresată factorilor de decizie de la nivelul judeţului Constanţa.

Prima încercare de ridicare a monumentului, în 1881

Încă din 1880, Prefectura Constanţa împreună cu Primăria au luat decizia privind „eternizarea acestei fericite epoci“, cum nota ziarul „Farul de Constanţa“ din 23 iunie 1881, de a ridica un monument semnificativ. Guvernul a alocat o sumă, Primăria a pus la dispoziţie terenul, s-a întocmit planul monumentului şi s-au deschis liste de subscripţie publică pentru completarea fondului. Vremurile nu au permis însă finalizarea proiectului, care a rămas moştenire generaţiilor viitoare pentru împlinire. „Apreciem că momentul a venit şi prilejul s-a conturat ca monumentul să fie realizat, astfel ca la 14 noiembrie 2018, când sărbătorim Ziua Dobrogei, să îl inaugurăm“, adaugă universitarul Valentin Ciorbea.

Despre Valentin Ciorbea

Valentin Ciorbea este profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“. Născut în Transilvania, în judeţul Alba, a urmat studiile universitare la Iaşi, iar activitatea sa profesională s-a desfăşurat, începând cu 1970, în Dobrogea. Cadru didactic, din 1970, în învăţământul preuniversitar, lector, din 1976, la Institutul „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, apoi conferenţiar şi, din 1995, profesor universitar, trecut apoi la Universitatea „Ovidius“, ca profesor asociat, din 1990, şi ca titular, din 2001, din 2007, şef de catedră, iar în 2008, a devenit şi conducător de doctorate. În mandatul 2012 - 2016 a fost consilier local pe listele PSD Constanţa.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi citi integral scrisoarea deschisă transmisă de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea autorităţilor locale, judeţene, senatorilor şi deputaţilor, dar şi constănţenilor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii